ΑρχικήΕιδήσειςΗ ηλεκτρομαγνητική εγκεφαλική διέγερση εξουδετερώνει τον εθισμό στην κοκαΐνη

Η ηλεκτρομαγνητική εγκεφαλική διέγερση εξουδετερώνει τον εθισμό στην κοκαΐνη

Η ηλεκτρομαγνητική εγκεφαλική διέγερση θα μπορούσε να εξουδετερώσει τον εθισμό στην κοκαΐνη.

Ένας Ιταλός φυσικός έχει θεραπεύσει πάνω από 300 ασθενείς χρησιμοποιώντας ουσιαστικά μη επεμβατική τεχνική.

Ένας Ιταλός φυσικός, ο Luigi Gallimbert, χρησιμοποίησε ηλεκτρομαγνητική εγκεφαλική διέγερση για να θεραπεύσει τους εξαρτημένους από την κοκαΐνη με επιτυχία, σύμφωνα με μια έκθεση του Futurism.

Ο Gallimbert το πέτυχε αυτό με τη βοήθεια της Διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης (TMS) – μια τεχνική χρήσης ηλεκτρομαγνητικών παλμών για την τόνωση της νευρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου (πυροδότηση ή επιβράδυνση των νευρώνων). Έχει καταφέρει να καταπνίξει την επιθυμία να λάβουν κοκαΐνη σε περισσότερους από 300 εθισμένους μέχρι στιγμής. Ο φυσικός χρησιμοποίησε την παρούσα μη επεμβατική μέθοδο για να τονώσει τη συγκεκριμένη περιοχή του ανθρώπινου εγκεφάλου που ελέγχει την «ενέργεια» – ένα μέρος του προμετωπιαίου φλοιού πού βρίσκεται πίσω από το μέτωπο.

Ο Gallimbert εξέτασε με την συγκεκριμένη τεχνική περίπου 32 τοξικομανείς σε πειραματικό στάδιο. Αφού διαπίστωσε πολλά υποσχόμενα προκαταρκτικά ευρήματα, άρχισε να προσφέρει θεραπεία βασισμένη σε TMS για 118 δολάρια ανά συνεδρία. Όσοι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά πήραν τη θεραπεία δωρεάν.

Είναι ενδιαφέρον ότι η βασική ιδέα για τη θεραπεία δεν προήλθε από τον Gallimbert. Δέσμευσε την ιδέα από ένα πείραμα του Εθνικού Ινστιτούτου για την κατάχρηση ναρκωτικών (NIDA) που πραγματοποίησαν το 2013 οι νευροεπιστήμονες Antonello Bonci και Billy Chen για να αποδείξουν τη δυνατότητα να διώξουν τον εθισμό στην κοκαΐνη μέσω μαγνητικής διέγερσης. Η μόνη διαφορά ήταν ότι τότε η δοκιμή της διέγερσης εφαρμόστηκε σε αρουραίους, αντί ανθρώπων.

Οι νευρολόγοι εκπαίδευσαν τους αρουραίους να ακολουθήσουν την κοκαΐνη και τις τροποποίησαν γενετικά για να ελέγξουν τη νευρική τους δραστηριότητα με το φως. Στη συνέχεια ακολουθήθηκαν τα ίδια βήματα: τόνωσαν την περιοχή που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των παλμών. Διώχνοντας δια μαγείας τη συνήθεια στιγμιαία στα ζώα που ανέχονταν επαναλαμβανόμενες ηλεκτρικές εκκενώσεις μόνο για να πάρουν τις δόσεις τους. Ο Bonci είχε υποθέσει ότι το ίδιο θα μπορούσε να γίνει μέσω του TMS για να ανακουφίσει τον εθισμό στα ναρκωτικά στους ανθρώπους.

Οι εργασίες του Gallimbert και του Bonci βασίζονται στην ιδέα ότι το TMS θα μπορούσε σύντομα να είναι η απάντηση σε έναν από τους πιο θανατηφόρους εθισμούς στον πλανήτη, που επηρεάζουν περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η τεχνική έχει ήδη εγκριθεί από το FDA για τη θεραπεία της κατάθλιψης και είναι σχετικά φθηνή.

Προς το παρόν, πολλά ερευνητικά ινστιτούτα εργάζονται για να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα καθώς και πιθανές παρενέργειες του TMS. Η NIDA θα διεξάγει ελεγχόμενη δοκιμή για τη μέθοδο με 60 ασθενείς κάποια στιγμή το επόμενο έτος.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166