ΑρχικήΟικονομίαΗ Ιρλανδία θα ξεκινήσει να εισπράττει φόρους από την Apple ύψους 13...

Η Ιρλανδία θα ξεκινήσει να εισπράττει φόρους από την Apple ύψους 13 δισ. Ευρώ

Η Ιρλανδία θα ξεκινήσει να εισπράττει φόρους από την Apple ύψους 13 δισ. Ευρώ.

Η Ιρλανδική κυβέρνηση πρόκειται τελικά να ξεκινήσει να εισπράττει τους μη πληρωτέους φόρους από την Apple ύψους 13 δισ. Ευρώ ένα χρόνο μετά την παραγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -European Commission (EC).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ιρλανδία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – European Court of Justice (ECJ) τον Οκτώβριο, καθώς για ένα περίεργο λόγο δεν ζητούσε τα χρήματα που της όφειλε η Apple από εκκρεμεί φόρους. Η καταληκτική ημερομηνία για την προθεσμία απαιτήσεις των χρημάτων που είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε οριστεί στις 3 Ιανουαρίου 2017, κάτι που δεν είχε συμβεί τελικά.

Η EC δήλωσε τον Οκτώβριο: «Το καλό της υπόθεσης είναι πως η Ιρλανδία έχει σημειώσει πρόοδο στον υπολογισμό του ακριβούς ποσού που οφείλει η Apple προς το κράτος, αλλά το κακό είναι πως σχεδιάζει να ολοκληρώσει το έργο το Μάρτιο του 2018, το νωρίτερο», δηλαδή η υπόθεση μπορεί να τραβήξει ακόμα πιο μακριά σε χρονικό επίπεδο.

Η Ιρλανδία αναγκάστηκε να επιταχύνει τις ρυθμίσεις και πλέον άρχισε να εισπράττει επισήμως τα χρήματα από την Apple, καταθέτοντάς τα προς το παρόν σε λογαριασμό μεσεγγύησης, επειδή η Apple σκοπεύει να προσβάλει την απόφαση μέσω της δικαστικής οδού.

Μετά από διεξοδικές έρευνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Ιρλανδία παραχώρησε φορολογικά οφέλη στην Apple για 24 χρόνια που ισοδυναμούσε με παράνομη κρατική ενίσχυση, επιτρέποντας στον τεχνολογικό κολοσσό να πληρώσει ένα αποτελεσματικό συντελεστή υψούς 0,005% από το 2014.

Η Ιρλανδία και η Apple αμφισβητούν αμφότερες την απόφαση, ξεχωριστά, με αποτέλεσμα τα χρήματα να αποθηκεύονται σε λογαριασμό μεσεγγύησης εν αναμονή της έκβασης των προσφυγών. Η προσφυγή της Apple αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2018.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Αδίστακτοι (1965 ταινία)

Men in Black II (soundtrack)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166