ΑρχικήΟικονομίαΗ Ιρλανδία θα ξεκινήσει να εισπράττει φόρους από την Apple ύψους 13...

Η Ιρλανδία θα ξεκινήσει να εισπράττει φόρους από την Apple ύψους 13 δισ. Ευρώ

Η Ιρλανδία θα ξεκινήσει να εισπράττει φόρους από την Apple ύψους 13 δισ. Ευρώ.

Η Ιρλανδική κυβέρνηση πρόκειται τελικά να ξεκινήσει να εισπράττει τους μη πληρωτέους φόρους από την Apple ύψους 13 δισ. Ευρώ ένα χρόνο μετά την παραγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -European Commission (EC).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ιρλανδία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – European Court of Justice (ECJ) τον Οκτώβριο, καθώς για ένα περίεργο λόγο δεν ζητούσε τα χρήματα που της όφειλε η Apple από εκκρεμεί φόρους. Η καταληκτική ημερομηνία για την προθεσμία απαιτήσεις των χρημάτων που είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε οριστεί στις 3 Ιανουαρίου 2017, κάτι που δεν είχε συμβεί τελικά.

Η EC δήλωσε τον Οκτώβριο: «Το καλό της υπόθεσης είναι πως η Ιρλανδία έχει σημειώσει πρόοδο στον υπολογισμό του ακριβούς ποσού που οφείλει η Apple προς το κράτος, αλλά το κακό είναι πως σχεδιάζει να ολοκληρώσει το έργο το Μάρτιο του 2018, το νωρίτερο», δηλαδή η υπόθεση μπορεί να τραβήξει ακόμα πιο μακριά σε χρονικό επίπεδο.

Η Ιρλανδία αναγκάστηκε να επιταχύνει τις ρυθμίσεις και πλέον άρχισε να εισπράττει επισήμως τα χρήματα από την Apple, καταθέτοντάς τα προς το παρόν σε λογαριασμό μεσεγγύησης, επειδή η Apple σκοπεύει να προσβάλει την απόφαση μέσω της δικαστικής οδού.

Μετά από διεξοδικές έρευνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Ιρλανδία παραχώρησε φορολογικά οφέλη στην Apple για 24 χρόνια που ισοδυναμούσε με παράνομη κρατική ενίσχυση, επιτρέποντας στον τεχνολογικό κολοσσό να πληρώσει ένα αποτελεσματικό συντελεστή υψούς 0,005% από το 2014.

Η Ιρλανδία και η Apple αμφισβητούν αμφότερες την απόφαση, ξεχωριστά, με αποτέλεσμα τα χρήματα να αποθηκεύονται σε λογαριασμό μεσεγγύησης εν αναμονή της έκβασης των προσφυγών. Η προσφυγή της Apple αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2018.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166