ΑρχικήΛογισμικάΗ Kaspersky προσκαλεί ειδικούς ασφαλείας να ελέγξουν τον πηγαίο κώδικα

Η Kaspersky προσκαλεί ειδικούς ασφαλείας να ελέγξουν τον πηγαίο κώδικα

Η Kaspersky προσκαλεί ειδικούς ασφαλείας να ελέγξουν τον πηγαίο κώδικα για να δουν αν το λογισμικό συμμορφώνεται πρωτίστως με τους ηθικούς κανόνες της κοινωνίας και κατά δεύτερο λόγο ότι δε συνεργάζεται με τη Ρωσική κυβέρνηση.

Η Kaspersky αναμένεται να αναθέσει την ανεξάρτητη αναθεώρηση του λογισμικού προστασίας από ιούς στο πλαίσιο μιας “πρωτοβουλίας παγκόσμιας διαφάνειας”, μετά από φόβους ότι ο πωλητής antivirus και Internet Security συνεννοείται με Ρώσους κυβερνητικούς κατασκόπους εις βάρος άλλων κρατών.

Σε μια κίνηση που είναι σαφώς μια προσπάθεια να κερδηθεί η εμπιστοσύνη τόσο των πελατών όσο και των κυβερνήσεων, η εταιρεία δήλωσε σήμερα ότι θα επιτρέψει την αναθεώρηση του πηγαίου κώδικα της από τρίτους, καθώς και τη δέσμευση να ανοίξει τρία «Κέντρα Διαφάνειας» στην Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έως το 2020.

Επίσης, θα ζητήσει από την ευρύτερη κοινότητα ασφάλειας του κυβερνοχώρου να αποδείξει την εγκυρότητα του λογισμικού της και θα αυξήσει το βραβείο γενναιοδωρίας για να εντοπίσει ευπάθειες ασφαλείας έως και 75.000 λίρες στερλίνες έως το τέλος του 2017.

Η πρωτοβουλία θα δείξει επίσης ότι η εταιρεία θα εισαγάγει μέτρα για τη διασφάλιση λογοδοσίας και νέους ελέγχους για τη βελτίωση του τρόπου επεξεργασίας των ευαίσθητων δεδομένων, τα οποία θα επανεξεταστούν ανεξάρτητα.

Ο διευθύνων σύμβουλος Eugene Kaspersky δήλωσε σε δήλωσή του: “Η διαδικτυακή ελευθερία δεν ωφελεί κανέναν, εκτός από τους κυβερνοεγκληματίες. Η μειωμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών βοηθά τους κακούς να λειτουργούν ανεμπόδιστα και οι εταιρικές σχέσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να υποβαθμίζονται ολοένα και περισσότερο.

Κάλεσε την κοινότητα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ εταιρειών, κυβερνήσεων και πολιτών και ότι κάθε προσπάθεια εισαγωγής εθνικών συνόρων “είναι αντιπαραγωγική και πρέπει να σταματήσει”.

“Θέλουμε να δείξουμε πώς είμαστε εντελώς ανοιχτοί και διαφανείς”, πρόσθεσε. “Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και πιστεύω ότι με αυτές τις ενέργειες θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τη δυσπιστία και να υποστηρίξουμε τη δέσμευσή μας για την προστασία των ανθρώπων σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη μας”.

Η Kaspersky, είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες εταιρείες προστασίας από ιούς παγκοσμίως, έχει αντιμετωπίσει ευρεία αρνητική κριτική κατά το παρελθόν έτος καθώς οι ύποπτοι δεσμοί με τη Ρωσική κυβέρνηση έχουν οδηγήσει στην αυξανόμενη δυσπιστία του εμπορικού της σήματος στον Αμερικανικό δημόσιο τομέα.

Τον Μάιο, οι αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ερευνούν την Kaspersky, η οποία έχει την έδρα της στη Μόσχα, αφού η ΕΑΑ είχε εκφράσει ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το λογισμικό για να κατασκοπεύσει τις κυβερνητικές δραστηριότητες.

Το λογισμικό προστασίας από ιούς της Kaspersky, το οποίο προηγουμένως ήταν ευρέως χρησιμοποιούμενο από τον αμερικανικό νομοθέτη, έχει απαγορευτεί από τη χρήση σε κυβερνητικά τμήματα ή οργανισμούς.

Πρόσφατα η εταιρεία αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό της όταν οι Ισραηλινοί χάκερ ανακάλυψαν ότι οι Ρώσοι πράκτορες χρησιμοποίησαν το λογισμικό για να σαρώσουν τους υπολογιστές των στόχων για μυστικά προγράμματα των κυβερνήσεων των ΗΠΑ – βέβαια η Kaspersky αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση του υποτιθέμενου περιστατικού.

Ο Eugene Kaspersky, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου επί του θέματος, ανέκαθεν υποστήριζε ότι η εταιρεία του λειτουργεί ως ανεξάρτητη οντότητα και ότι οι ισχυρισμοί κρατικής επιρροής είναι αβάσιμοι.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να δείχνουν ότι η Kaspersky ενήργησε εν γνώσει της για την παροχή βοήθειας σε κρατικούς οργανισμούς και στην πραγματικότητα σε μία περίπτωση η εταιρεία λειτουργούσε άμεσα κατά της ρωσικής κυβέρνησης.

Η Kaspersky Lab πιστεύει ότι τα τελευταία μέτρα της θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην εταιρεία.

Τα Κέντρα Διαφάνειας που θα ανοίξουν μέχρι το 2020 θα επιτρέψουν στους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών πελατών, να έχουν πρόσβαση στα αποτελέσματα των ανεξάρτητων αναθεωρήσεων και να συμμετέχουν σε συζητήσεις σχετικά με τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων.

Η εταιρεία δεν έχει πει ακόμα ποιος θα πραγματοποιήσει την αναθεώρηση από τρίτους.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166