ΑρχικήΔιαδίκτυοΗ Κίνα δοκιμάζει τη χρήση του λογαριασμού WeChat ως επίσημη ψηφιακή ταυτότητα

Η Κίνα δοκιμάζει τη χρήση του λογαριασμού WeChat ως επίσημη ψηφιακή ταυτότητα

Η Κίνα δοκιμάζει τη χρήση του λογαριασμού WeChat ως επίσημη ψηφιακή ταυτότητα.

Η Κίνα έχει ξεκινήσει δοκιμές για να διαπιστώσει αν η τοπικά δημοφιλής εφαρμογή κοινωνικών μέσων δικτύωσης, η WeChat, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ηλεκτρονική ταυτότητα για τις κρατικές υπηρεσίες της χώρας.

Οι δοκιμές ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, και διεξάγονται αποκλειστικά στην περιοχή της Nansha της πρωτεύουσας Guangzhou. Ωστόσο, αναμένεται ότι θα ακολουθήσει μία ευρείας κλίμακας δοκιμή που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2018 και θα απευθύνεται σε μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος.

Το σύστημα WeChat ID θα επιτρέψει στους Κινέζους πολίτες να σαρώσουν τα πρόσωπά τους χρησιμοποιώντας την κινητή εφαρμογή WeChat για να δημιουργήσουν μια μοναδική ψηφιακή ταυτότητα. Το δελτίο ταυτότητας θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί από άτομα για να κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία, να αγοράσουν εισιτήρια και να εγγραφούν σε κυβερνητικά προγράμματα και πολλά άλλα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε ότι τα αναγνωριστικά στοιχεία της WeChat θα θεωρούνται απολύτως νόμιμα, και θα επιστρατεύονται ακόμη και σε καταστάσει όπου απαιτείται η εξακρίβωση των φυσικών στοιχείων, όπως η είσοδος σε αεροδρόμια και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Με άλλα λόγια, οι Κινέζοι πολίτες πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να κουβαλούν μαζί τους το φυσικό δελτίο ταυτότητας.

Η WeChat, είναι μία από τις λίγες εφαρμογές κοινωνικών μέσων δικτύωσης που δεν έκλεισε στην Κίνα (Μην ξεχνάμε πως υπάρχει έντονη λογοκρισία στη χώρα) και είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα, με πάνω από 900 εκατομμύρια χρήστες. Σε αντίθεση με άλλες διεθνώς δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp ή το Facebook Messenger, η Κίνα έχει απεριόριστη πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών μέσω της WeChat.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολίτες μπορούν να ανοίξουν μονάχα έναν λογαριασμό WeChat, χρησιμοποιώντας έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου και για να συμβεί αυτό απαιτείται μια κάρτα SIM όπου ο πολίτης θα παρέχει αντίγραφο της φυσικής του ταυτότητάς στον πάροχο τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με το νόμο, όλοι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών στην Κίνα είναι υποχρεωμένοι να συνεργάζονται με την επιβολή του νόμου, ακόμη και να παραδίδουν τα δεδομένα των χρηστών όταν απαιτείται.

Ενώ η νέα κίνηση θα μπορούσε να βοηθήσει το Πεκίνο να περιορίσει την πλαστογράφηση της ταυτότητας, επίσης θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση των προσπαθειών ψηφιακής επιτήρησης των πολιτών στην Κίνα. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ασαφές αν τα στοιχεία ταυτότητας του WeChat θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Κίνα να επεκτείνει το καθεστώς λογοκρισίας που ήδη καθιέρωσε τα τελευταία χρόνια στη Χώρα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166