ΑρχικήΕιδήσειςΗ κλιματική αλλαγή έχει ήδη βλάψει την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη βλάψει την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη βλάψει την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη βλάψει καταστροφικά την υγεία εκατομμυρίων ατόμων σε όλο τον πλανήτη, με προοπτική να επιδεινωθεί η κατάσταση εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Αυτή η δραματική μαρτυρία προκύπτει από μια νέα έκθεση που διεξήχθη από μια διεθνή συνεργασία από 26 κορυφαίους οργανισμούς.

Ενώ θα επηρεαστεί η υγεία όλων των πληθυσμών, ο αντίκτυπος θα είναι εμφανές δυσανάλογος για τις ευάλωτες κοινότητες των χωρών με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, οι οποίες είναι οι λιγότερο υπεύθυνες για τις παγκόσμιες βλαβερές εκπομπές αερίων.

Η έκθεση με την ονομασία The Lancet Countdown: Tracking Progress on Health and Climate Change – υποδηλώνει ότι ο αντίκτυπος της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία είναι και θα συνεχίσει να είναι ευρύς.

Για παράδειγμα, η αύξηση των θερμοκρασιών μπορεί να επιδεινώσει τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας στους πληθυσμούς και να εισαγάγει νέες απειλές για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και της χρόνιας νεφροπάθειας.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν βαθιές απειλές στον εργασιακό τομέα, μειώνοντας την παραγωγικότητα της εργασίας, ειδικά για εκείνους που αναλαμβάνουν χειρωνακτική εργασία σε εξωτερικούς χώρους. Το 2016, αυτό επηρέασε αρνητικά περισσότερους από 920.000 ανθρώπους παγκοσμίως, ιδίως τα άτομα που ανήκουν στο εργατικό δυναμικό, με 418.000 μόνο στην Ινδία, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για τα μέσα διαβίωσης των ατόμων, των οικογενειών και των κοινοτήτων, ιδίως εκείνων που βασίζονται στη γεωργία.

Επιπλέον, ο αριθμός των ανθρώπων που εκτέθηκαν σε δυνητικούς θανατηφόρους καύσωνες αυξήθηκε σε 175 εκατομμύρια άτομα το 2015. Οι επιπτώσεις της υπερβολικής θερμότητας στην υγεία κυμαίνονται από την άμεση θερμική καταπόνηση και τη θερμική διαταραχή έως την επιδείνωση της προϋπάρχουσας καρδιακής ανεπάρκειας, συχνότητα εμφάνισης οξείας νεφρικής βλάβης από αφυδάτωση σε ευάλωτους πληθυσμούς. Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 μηνών και τα άτομα με χρόνια καρδιαγγειακή και νεφρική νόσο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αλλαγές αυτές.

Υπήρξε αύξηση κατά 46% των καταστροφών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες από το 2000, οι οποίες έπληξαν 4,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους και σκότωσαν περισσότερους από 500.000. Αν και όλα τα θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα δεν μπορούν να αποδοθούν άμεσα στις κλιματικές αλλαγές, υπάρχει μία γενική συναίνεση των εμπειρογνωμόνων ότι η συχνότητά τους θα αυξηθεί καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επιδεινώνεται.

Επίσης, η έλλειψη διατροφικών ειδών αναμένεται να αυξηθεί καθώς η αλλαγή του κλίματος προκαλεί μείωση της παγκόσμιας παραγωγής σίτου κατά 6% και μείωση των αποδόσεων ρυζιού κατά 10% για κάθε άνοδο των παγκόσμιων θερμοκρασιών κατά 1 ° C, σύμφωνα με την έκθεση.

Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξήθηκε κατά 11,2% από το 1990, ενώ το 87% των παγκόσμιων πόλεων δειγματοληψίας παραβίασε τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δηλαδή δισεκατομμύρια άνθρωποι αναπνέουν επικίνδυνο αέρα. Εκτιμάται ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περίπου 3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ενδέχεται να χρειαστεί να μεταναστεύσουν σε πιο φιλόξενες περιοχές κατά τα επόμενα 90 χρόνια λόγω της ανόδου των επιπέδων της θάλασσας, εκτός εάν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Επικεφαλής ιατροί, ακαδημαϊκοί και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από ιδρύματα, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Tsinghua συνέβαλαν στην έκθεση.

“Η έκθεση του Lancet Countdown εξηγεί τις επιπτώσεις που έχει η αλλαγή του κλίματος στην υγεία μας σήμερα”, δήλωσε η Christiana Figueres, πρόεδρος του συμβουλίου του Lancet Countdown. “Δείχνει επίσης ότι η σοβαρή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, χωρίς αμφιβολία, ότι θα βελτιώσει αμέσως την παγκόσμια υγεία.

«Οι περισσότερες χώρες δεν ενστερνίστηκαν αυτές τις ευκαιρίες όταν ανέπτυξαν τα κλιματικά τους σχέδια για τη συμφωνία του Παρισιού · πρέπει να τα κάνουμε το καλύτερο» Όταν ένας γιατρός μας συμβουλεύει ότι πρέπει να προσέξουμε την υγεία μας, είναι σημαντικό και οι κυβερνήσεις να κάνουν το ίδιο. ”

Ο Hugh Montgomery, πρόεδρος του Countdown Lancet και Διευθυντής του Ινστιτούτου για την Ανθρώπινη Υγεία και Απόδοση στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, προσθέτει: «Μόλις αρχίσουμε να αισθανόμαστε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ίσως τότε να είναι πολύ αργά και να έχουν εξαντληθεί οι αντοχές των ανθρώπων και προφανώς η ανθρωπότητα θα βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί.

“Δεν μπορούμε απλώς να προσαρμόσουμε το δρόμο μας δίχως να είμαστε υπεύθυνοι, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τόσο την αιτία όσο και τα συμπτώματα της αλλαγής του κλίματος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνουμε και τα δύο πράγματα μαζί, ωστόσο εδώ απαιτεί συνεργασία και συγχρονισμό από όλα τα κράτη.

Ενώ η κλίμακα της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα είναι φανερά σημαντική, η έκθεση επισημαίνει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Για παράδειγμα, υπήρξε δυναμική προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών αερίων σε μια μεγάλη ποικιλία τομέων. Συγκεκριμένα, πολλές κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί να καταργήσουν τη χρήση του άνθρακα, ενώ οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα αυξάνονται.

Οι συγγραφείς της έκθεσης αναφέρουν επίσης ότι η απαραίτητη ανταπόκριση κατά της κλιματικής αλλαγής προσφέρει στην πραγματικότητα την ευκαιρία να επιτύχουν οι χώρες σημαντικά οφέλη στη δημόσια υγεία, επιπλέον θα βοηθήσει, όπως στον καθαρισμό του αέρα των μολυσμένων πόλεων, παροχή πιο θρεπτικής διατροφής, διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, και την άμβλυνση της φτώχειας, καθώς και των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.

“Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει τώρα και είναι ένα θέμα υγείας για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως”, δήλωσε ο Anthony Costello, Διευθυντής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. “Οι προοπτικές είναι προκλητικές, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε την ευκαιρία να μετατρέψουμε μια επικείμενη ιατρική έκτακτη ανάγκη στην πιο σημαντική πρόοδο για τη δημόσια υγεία αυτόν τον αιώνα”.

“Επειδή προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση, ελπίζουμε να αφυπνίσουμε από το λήθαργο τις κυβερνήσεις ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί την αιτία και τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος.Χρειαζόμαστε επείγουσα δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.Τα οφέλη που προσφέρονται για την υγεία και την οικονομία είναι τεράστια. Δυστυχώς η αδράνεια θα υπολογιστεί σε απώλειες ζωής, και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα”.

Η Επιτροπή Lancet του 2015 για την Υγεία και την Κλιματική Αλλαγή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή του κλίματος πού οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα απειλεί να εκτροχιάσει 50 χρόνια κέρδη στη δημόσια υγεία. Η τελευταία έρευνα βασίζεται σε αυτό το έργο, υποδεικνύοντας ότι οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Αδίστακτοι (1965 ταινία)

Men in Black II (soundtrack)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166