ΑρχικήΕιδήσειςΗ σήμανση ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών έχει ελάχιστη επίδραση στην τιμή αγοράς

Η σήμανση ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών έχει ελάχιστη επίδραση στην τιμή αγοράς

Η σήμανση ενεργειακής απόδοσης – κλάσης των σπιτιών έχει ελάχιστη επίδραση στην τιμή αγοράς και στη συμπεριφορά των υποψήφιων αγοραστών.

Τα περισσότερα άτομα που ενδιαφέρονται να αγοράσουν κάποιο σπίτι δεν μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν την πιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας ομάδας ερευνητών από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Norwegian University of Science and Technology (NTNU), αφού διεξήγαγαν διεξοδική αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι ετικέτες σήμανσης επηρεάζουν τους υποψήφιους αγοραστές κατά την αγορά.

Η σήμανση της ενεργειακής κλάσης – απόδοσης έχει μηδενική επίπτωση στη συμπεριφορά των πελατών. Το πρόγραμμα δεν φαίνεται να επιτυγχάνει τον επιδιωκόμενο σκοπό του”, λέει ο καθηγητής Olaf Olaussen στη Σχολή Επιχειρήσεων του NTNU.

Το νορβηγικό σύστημα επισήμανσης της κατανάλωσης ενέργειας για κατοικίες εφαρμόστηκε το 2010. Ένα από τα επιχειρήματα για το σύστημα ήταν ότι μια καλή βαθμολογία ενεργειακής απόδοσης θα αποτελούσε πλεονέκτημα και για τον πωλητή.

Η ενεργειακή απόδοση βαθμολογείται από το Α έως το G. Προορίζεται ως συμβουλή για τους αγοραστές, ώστε να γνωρίζουν πόση ενέργεια χρειάζεται ένα σπίτι. Με ενεργειακά αποδοτική στέγαση, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα όλα αυτά τα χρόνια και έτσι μπορεί να είστε πρόθυμοι να πληρώσετε περισσότερα χρήματα για την ιδιοκτησία ενεργειακού σπιτιού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα.

Όμως η πικρή αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι αγοραστές δεν δίνουν δεκάρα αναφορικά με αυτό το ζήτημα, προφανώς λόγω άγνοιας

Κάποιες Ευρωπαϊκές μελέτες έδειξαν ένα μικρό όφελος.

“Διαπιστώσαμε ότι κάποιες ευρωπαϊκές μελέτες, ειδικά μια ολλανδική, έδειξαν ότι η ενεργειακή σήμανση είχε επιφέρει μεγάλη διαφορά στην τιμή, αλλά δυστυχώς δεν είναι ο κανόνας”, λέει ο Olaussen.

Αυτές οι μελέτες είχαν αδυναμίες. Έδειξαν μόνο τον αντίκτυπο μετά την εισαγωγή της ενεργειακής σήμανσης, όχι πριν, και συνήθως βασίζονταν μόνο σε δεδομένα από ένα μόνο έτος.

Στη Νορβηγία, η ενεργειακή σήμανση δεν εφαρμόστηκε σταδιακά, αλλά ξεκίνησε πλήρως τον Ιούλιο του 2010. Τα Νορβηγικά δεδομένα σχετικά με τις τιμές των περισσότερων πωλήσεων στο σπίτι είναι εύκολα προσβάσιμα. Αυτό καθιστά σχετικά εύκολο – αν και χρονοβόρο – να συγκρίνει τις εξελίξεις των τιμών, τόσο πριν, όσο και μετά την εισαγωγή της σήμανσης ενέργειας.

Οι Νορβηγοί ερευνητές βρήκαν εμφανές αντίκτυπο στο σύστημα επισήμανσης της κατανάλωσης ενέργειας όταν χρησιμοποίησαν την ίδια μέθοδο με την ολλανδική μελέτη. Αλλά αυτό το αποτέλεσμα εξαφανίστηκε όταν χρησιμοποίησαν μια πιο διεξοδική διαδικασία.

 

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166