H Κομισιόν επιθυμεί μείωση των πλαστικών σακουλών

H Κομισιόν επιθυμεί μείωση των πλαστικών σακουλών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τους πολίτες να προτείνουν τον καλύτερο τρόπο για τη µείωση της χρήσης των πλαστικών σακουλών. Οι ερωτήσεις θα αφορούν το αν η χρέωση και η φορολογία θα είναι αποτελεσµατικά µέτρα ή αν άλλες επιλογές, όπως η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι καλύτερα. Θα ζητηθούν απόψεις για την αύξηση των βιοαποικοδοµήσιµων προϊόντων συσκευασίας καθώς για την ενίσχυση των απαιτήσεων βιοαποικοδοµησιµότητας για τις συσκευασίες.

Η διαβούλευση θα γίνει µέσω διαδικτύου και θα διαρκέσει µέχρι τον Αύγουστο του 2011. Ο επίτροπος για το περιβάλλον, Γιάνες Ποτόσνικ ανέφερε ότι: «Πριν από πενήντα χρόνια, η πλαστική σακούλα µιας χρήσης ήταν σχεδόν άγνωστη – σήµερα την χρησιµοποιούµε για λίγα λεπτά και µολύνουν το περιβάλλον µας για δεκαετίες. Αλλά η κοινωνία εξελίσσεται και υπάρχει µια ευρέως διαδεδοµένη επιθυµία για αλλαγή. Αυτός είναι ο λόγος που εξετάζουµε όλες τις επιλογές, συµπεριλαµβανοµένης και µιας πανευρωπαϊκής απαγόρευσης των πλαστικών σακουλών. Χρειαζόµαστε τις απόψεις από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους για να συµπληρώσουµε τις επιστηµονικές µας αναλύσεις και να βοηθήσουµε την δηµιουργία νόµων, που θα βοηθήσουν το περιβάλλον».

Κάθε χρόνο, ο µέσος πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιµοποιεί περίπου 500 πλαστικές σακούλες και οι περισσότερες από αυτές χρησιµοποιούνται µόνο µία φορά.

Ο συνολικός όγκος των πλαστικών σακουλών που παρήχθησαν στην Ευρώπη το 2008 ήταν 3,4 εκατ. τόνοι, οι οποίοι ισούνται µε το βάρος περίπου 2 εκατοµµύριων επιβατικών αυτοκινήτων. Το µικρό βάρος και µέγεθος της πλαστικής σακούλας υποβοηθούν στο να ξεφύγει από την διαχείριση των αποβλήτων και να καταλήξει στο θαλάσσιο περιβάλλον, όπου µπορεί να παραµείνει για εκατοντάδες χρόνια. Ορισµένα κράτη µέλη έχουν ήδη αναλάβει δράσεις για τη µείωση της χρήσης των πλαστικών σακουλών µε µέτρα χρέωσης, συµφωνίες µε τον τοµέα του λιανικού εµπορίου και απαγορεύσεις σχετικά µε ορισµένους τύπους σακουλών, αλλά δεν υπάρχουν µέχρι τώρα µέτρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Μάρτιο του 2011 οι υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ συζήτησαν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πλαστικών σακουλών και τις ανησυχίες που εγείρει το φαινόµενο, αναφέροντας ότι απαιτείται αποτελεσµατική δράση.Περισσότερη προβολή για βιοαποικοδοµήσιµες συσκευασίες. Η διαβούλευση αποσκοπεί επίσης στο να συλλέξει απόψεις για την επάρκεια των σηµερινών απαιτήσεων σχετικά µε την λιπασµατοποίηση και την βιοδιασπασιµότητα στην οδηγία της ΕΕ για τις συσκευασίες.

Η οδηγία δεν αποσαφηνίζει την σαφή διάκριση µεταξύ βιοαποδοµήσιµων προϊόντων, που πρέπει να βιοδιασπώνται σε φυσικές συνθήκες στο περιβάλλον και λιπασµατοποιήσιµων προϊόντων που βιοδιασπώνται µόνο σε βιοµηχανικές εγκαταστάσεις κοµποστοποίησης. ∆ιαφηµίζοντας ένα προϊόν συσκευασίας ως βιοαποικοδοµήσιµο, ενώ στην πραγµατικότητα δεν βιοδιασπάται σε φυσικές συνθήκες µπορεί να είναι παραπλανητική και συµβάλλει στον πολλαπλασιασµό των απορριµµάτων. Η διαβούλευση θα συγκεντρώσει απόψεις σχετικά µε τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονοµικές επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν από τα µέτρα για τη βελτίωση των απαιτήσεων βιοαποικοδοµησιµότητας των προϊόντων συσκευασίας, συµπεριλαµβανοµένης και της προβολής των βιοαποικοδοµήσιµων συσκευασιών στους καταναλωτές.

Ιστορικό

Η µακροβιότητα των πλαστικών σακουλών σηµαίνει ότι σήµερα υπάρχουν περίπου 250 δισεκατοµµύρια πλαστικά σωµατίδια, µε συνδυασµένο βάρος των 500 τόνων, που επιπλέουν στη Μεσόγειο Θάλασσα και µόνο. Αυτά τα σωµατίδια µπορούν να προκαλέσουν ασφυξία σε θαλάσσια πλάσµατα που τα καταπίνουν κατά λάθος ή τα θεωρούν φαγητό. Τα πλαστικά σπάνε σε µικροσκοπικά σωµατίδια και έχουν µεγάλες δυνατότητες για µόλυνση του εδάφους και των υδάτινων οδών καθώς µπορεί να περιέχουν πρόσθετα.

Προηγούμενο άρθροΕνεργός πόλεμος κατά της σπατάλης φαγητού
Επόμενο άρθροΤαινίες 3D στο σπίτι σας χάρη στα πλαστικά
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας