Ταινίες 3D στο σπίτι σας χάρη στα πλαστικά

Ταινίες 3D στο σπίτι σας χάρη στα πλαστικά

Τον Δεκέµβριο του 2009 οι θεατές ταξίδεψαν στον πλανήτη Πανδώρα, καβαλώντας φτερωτά πλάσµατα και αναπνέοντας τοξικό αέρα – χωρίς όµως να αφήσουν την βολή της καρέκλας της κινηµατογραφικής αίθουσας. Το «Avatar» απέδειξε για ακόµη µια φορά ότι οι Αµερικανοί αγαπούν τις τρισδιάστατες (3D) ταινίες. Και σήµερα η τεχνολογία, που έγινε εφικτή χάρη στα πλαστικά, επέτρεψε στην µαγεία να πληµµυρίσει το σπίτι σας µε DVD και Blu-ray που φέρνουν το 3D στο σαλόνι µας.

Από την πρώτη 3D ταινία το 1915, παιδιά και ενήλικες γοητεύτηκαν από το µυστήριο της δηµιουργίας τρισδιάστατων εικόνων, από µια τεχνολογία που βασίζεται στον τρόπο που ο εγκέφαλος µας βλέπει και µεταφράζει τον κόσµο. Μιας και τα µάτια µας απέχουν µερικά εκατοστά µεταξύ τους βλέπουν τον κόσµο από δύο ελαφρώς διαφορετικές οπτικές γωνίες. Τα κοµµάτια του εγκεφάλου µας ενώνουν τις δύο εικόνες για να σχηµατίσουν µια τρισδιάστατη.

Αν και η τεχνολογία ποικίλλει, οι ταινίες 3D µεγεθύνουν την απόσταση ανάµεσα στα µάτια µας, δείχνοντας την ίδια ταινία σε δύο αποχρώσεις από ελαφρώς διαφορετικές θέσεις. Όταν βλέπεις µέσα από τα ειδικά «γυαλιά» (στην πραγµατικότητα είναι πλαστικά: οι παλιοί κόκκινοι και µπλε φακοί) οι εικόνες που αλλιώς έµοιαζαν πολύχρωµες και θαµπές ξαφνικά εµφανίζονται στην οθόνη.

Τα κόλπα των ταινιών 3D ξεγελούν το µυαλό µε παρόµοιο τρόπο -µε τη δηµιουργία δύο ανεξάρτητων, ελαφρώς αντεστραµµένων εικόνων στην οθόνη. Τα HDTV είναι «γυαλιά» κατασκευασµένα από ελαφριά πλαστική ύλη και φακούς και µοιάζουν σαν τα γυαλιά που φοράµε στην παραλία και όχι αυτά που θα βάζαµε για να δούµε µια ταινία στο σπίτι. Όπως ένα διάφραγµα µιας φωτογραφικής κάµερας, αυτά τα φουτουριστικά γυαλιά ελέγχουν στην πραγµατικότητα την ταχύτητα του κλείστρου, το φιλτράρισµα της εικόνας της τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας, ώστε να φτάσει στα µάτια µε τέλειο συγχρονισµό.

Το αποτέλεσµα; Διαστηµόπλοια που πετούν και σκάφη που πλέουν από την άνεση του σπιτιού σας, δημιουργώντας μία καταπληκτική ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει σε περίεργα μέρη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας