ΑρχικήΕπιστήμηΗ νέα κεραία της NASA στην Αλάσκα επεκτείνει τις ικανότητες επικοινωνίας των...

Η νέα κεραία της NASA στην Αλάσκα επεκτείνει τις ικανότητες επικοινωνίας των διαστημοπλοίων

Η νέα κεραία της NASA στην Αλάσκα επεκτείνει τις ικανότητες επικοινωνίας των διαστημοπλοίων.

Η κεραία θα αυξήσει την υποστήριξη επικοινωνίας του οργανισμού στις αποστολές παρατηρητών της Γης.

Τα διαστημικά οχήματα της NASA συλλέγουν καθημερινά τεράστια ποσά επιστημονικών δεδομένων, αλλά δεν υπάρχουν καλώδια οπτικών ινών ή συνδέσεις στο Διαδίκτυο στο διάστημα. Πώς μεταδίδουν αυτά τα δεδομένα στο έδαφος ή λαμβάνουν εντολές από φορείς εκμετάλλευσης αποστολών ; Εκεί βρίσκονται τα τρία δίκτυα επικοινωνιών του Οργανισμού: το Deep Space Network, το Διαστημικό Δίκτυο και το Near Earth Network (NEN).

https://youtu.be/PPvaoP-H4p4

Η νέα κεραία είναι μέρος του NEN, το οποίο παρέχει υποστήριξη επικοινωνιών σε διαστημόπλοια μέχρι 1,2 εκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη. Το NEN είναι ένα δίκτυο επικοινωνιών απευθείας προς το έδαφος, που σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιεί καθόλου διαστημικούς πόρους, όπως τους δορυφόρους παρακολούθησης και αναμετάδοσης δεδομένων, για την αναμετάδοση επικοινωνιών.

Αντ ‘αυτού, οι αποστολές της NASA επικοινωνούν απευθείας με τις επίγειες κεραίες του δικτύου όταν βρίσκονται μέσα στην οπτική επαφή. Εκτός από τις υπηρεσίες μεταφοράς δεδομένων, οι κεραίες NEN παρέχουν σταθερή τηλεμετρία, εντοπισμό και εντολή για το διαστημικό σκάφος. Αυτό βοηθά στην παρακολούθηση της θέσης του διαστημικού σκάφους στο διάστημα και φροντίζει για τα είδη “housekeeping”, όπως η προσαρμογή της τροχιάς του δορυφόρου ή η εκ νέου ευθυγράμμιση των ηλιακών συλλεκτών.

Το AS-2, όπως ονομάζεται η κεραία, αντικαθιστά μια ξεπερασμένη κεραία στη Δορυφορική Διευκόλυνση της Αλάσκας. Αυξάνει σημαντικά τις υπηρεσίες που η προηγούμενη κεραία ήταν σε θέση να παρέχει.

Η θέση του AS-2 στην Αλάσκα είναι ιδανική για επικοινωνία με αποστολές πολικής τροχιάς, οι περισσότερες από τις οποίες είναι αποστολές επιστήμης της Γης. Οι τοποθεσίες υψηλού γεωγραφικού πλάτους, όπως το Fairbanks, μπορούν να επικοινωνούν πολλές φορές την ημέρα με δορυφόρους πολικής τροχιάς. Η κεραία θα υποστηρίξει αρκετές τρέχουσες και μελλοντικές αποστολές παρατηρητών της Γης που χρησιμοποιούν τη Δορυφορική Διευκόλυνση της Αλάσκας, συμπεριλαμβανομένων των Aqua, Aura και Active Passive (SMAP). Αυτές οι αποστολές παρέχουν κρίσιμα στοιχεία για τη Γη, όπως πληροφορίες σχετικά με τον κύκλο του νερού, την ποιότητα του αέρα και άλλες πτυχές του περιβάλλοντος.

Το AS-2 είναι εξοπλισμένο με δυνατότητες επικοινωνίας τόσο της ζώνης S όσο και της ζώνης X. Αυτές οι ζώνες είναι περιοχές ραδιοσυχνοτήτων που πολλά διαστημικά σκάφη χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν. Η ζώνη X έχει μεγαλύτερο διαθέσιμο εύρος ζώνης από ό, τι η ζώνη S.

Όπως και οι αδελφές κεραίες AS-1 και AS-3, το Πανεπιστήμιο της Αλάσκας Fairbanks (UAF) θα λειτουργήσει ως AS-2. Οι κεραίες έχουν γίνει γνωστές μεταξύ των φοιτητών και των αποφοίτων στο πανεπιστήμιο και πολλοί απόφοιτοι μίλησαν με τα μέλη της ομάδας της NASA για το πώς τα δεδομένα για τα πτυχία διδακτορικών σπουδών έγιναν δυνατά μέσω της κεραίας NEN.

«Όταν εγκαταστήσαμε τη νέα κεραία, οι άνθρωποι σταμάτησαν και μας είπαν τις ιστορίες τους», δήλωσε ο Joe O’Brien, διευθυντής του έργου AS-2 στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκας Φέρμπανκς.

Το NEN βρίσκεται σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας και τα περιουσιακά στοιχεία του δικτύου ανήκουν στην NASA και βρίσκονται στοFlight Facility της Wallops στη Βιρτζίνι, το McMurdo Ground Station στην Ανταρκτική και το White Sands Complex στο Νέο Μεξικό που ανήκει μεν στην NASA, αλλά λειτουργεί δε υπό τις οδηγίες της UA.

Το NEN περιλαμβάνει επίσης σταθμούς εμπορικής ιδιοκτησίας από τις υπηρεσίες δορυφορικών υπηρεσιών της Kongsberg, της εθνικής υπηρεσίας διαστήματος της Νότιας Αφρικής, της Swedish Space Corporation και του Αμερικανικού ναυτικού.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166