Η Παλαιοντολογία στο σπίτι σας: Μπορείτε να εκτυπώσετε 3D απολιθώματα δεινοσαύρων

Η Παλαιοντολογία στο σπίτι σας: Μπορείτε να εκτυπώσετε 3D απολιθώματα δεινοσαύρων

Η Παλαιοντολογία στο σπίτι σας: Μπορείτε να εκτυπώσετε 3D απολιθώματα δεινοσαύρων 200 εκατομμυρίων ετών στο χώρο σας.

Οι παλαιοντολόγοι κατασκεύασαν ψηφιακά με επιτυχία το κρανίο ενός δεινόσαυρου 200 εκατομμυρίων ετών που κάποτε ζούσε στη σημερινή τοποθεσία που ονομάζεται Νότια Αφρική. Η Kimi Chapelle, φοιτήτρια στο Ινστιτούτο Εξελικτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Witwatersrand (Wits University) της Νότιας Αφρικής, μαζί με τους συναδέλφους της, κατάφερε να αναδημιουργήσει ψηφιακά κάθε οστό του κρανίου του δεινόσαυρου , επιτρέποντάς της να μελετήσει ακόμη και τα λεπτά χαρακτηριστικά, όπως τα νεύρα.

Η ψηφιακή ανοικοδόμηση του δεινοσαύρου, Massospondylus , επέτρεψε στην Chapelle να μελετήσει χαρακτηριστικά, όπως τα εγκεφαλικά νεύρα και το εσωτερικού αυτιού. Το νέο ερευνητικό δημιούργημα της Chapelle είναι ανοιχτό στο κοινό μαζί με ένα τρισδιάστατο αρχείο επιφάνειας του κρανίου, τα οποία είναι διαθέσιμα για λήψη στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές καθώς και οι λάτρεις της παλαιοντολογίας μπορούν τώρα να εκτυπώσουν το τρισδιάστατο κρανίο των δεινοσαύρων.

Κρανίο του Massospondylus
Κρανίο του Massospondylus

«Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε ερευνητής ή ένα απλό άτομο μπορεί να εκτυπώσει το κρανίο του Massospondylus στο σπίτι του», ανέφερε ο Chapelle σε δήλωση της. «πραγματικά είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που άρχισα να ανακατασκευάζω ψηφιακά το κρανίο του Massospondylus και ήμουν στην ευχάριστη θέση να ανακαλύψω όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που δεν είχαν περιγραφεί ποτέ πριν, αυτό το επίτευγμα απλά δείχνει ότι οι ερευνητές έχουν ακόμα πολλά να μάθουν για τους δεινοσαύρους της Νότιας Αφρικής».

Η 3D ανακατασκευή αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των δεινοσαύρων, όπως το πώς το εσωτερικό και το μεσαίο τμήμα των αυτιών συνδέονται μεταξύ τους, τον τρόπο που τα νεύρα συνδέουν διάφορα μέρη του εγκεφάλου και τα νεύρα που διασχίζουν τα διάφορα οστά. Οι νέες αποκαλύψεις περιελάμβαναν επίσης λεπτομέρειες όπως, τα οστά σε αυτό το συγκεκριμένο απολίθωμα δεν ήταν εντελώς συνενωμένα μεταξύ τους.

«Συγκρίνοντας το εσωτερικό των αυτιών με άλλα είδη δεινοσαύρων, μπορούμε να προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε ορισμένα εκπληκτικά πράγματα, όπως το πώς στηριζόταν το κεφάλι τους στο σώμα και πώς κινούνταν. Στην πραγματικότητα βλέπετε μικροσκοπικά δόντια στα οστά των σαγονιών, που μας παραπέμπει στο γεγονός ότι ο Massospondylus άλλαζε τακτικά τα δόντια του, όπως και οι κροκόδειλοι, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που μπορούν να το κάνουν μόνο μία φορά», δήλωσε η Chapelle. «Επίσης, το γεγονός ότι τα οστά του συγκεκριμένου δεινοσαύρου δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένα σημαίνει ότι αυτό το συγκεκριμένο απολίθωμα από δεινόσαυρο που βρίσκεται σε εφηβική ηλικία. Αυτό μας επιτρέπει να καταλάβουμε πως μεγεθυνόταν το σώμα του Massospondylus από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση, πόσο γρήγορα μεγάλωσε και μέχρι ποιο σημείο θα μπορούσε να αναπτυχθεί σωματικά.

Εκατοντάδες Massospondylus έχουν ανακαλυφθεί στη Νότια Αφρική. Ο Massospondylus είναι ένα από τα πιο διάσημα είδη δεινοσαύρων της Νότιας Αφρικής και ονομάστηκε έτσο το 1854 από τον διάσημο ανατόμο Sir Richard Owen.

«Θα χρησιμοποιήσω σαρώσεις και άλλων δειγμάτων για να απαντήσω σε νέες ερωτήσεις», δήλωσε ο Chapelle, «για παράδειγμα, πώς τα μωρά Massospondylus που ζυγίζουν λιγότερο από 100 γραμμάρια κατάφεραν να φτάσουν σε βάρος μισού τόνου κατά την ενηλικίωση».

«Οι φοιτητές μας, όπως η Kimi Chapelle μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη (μηχανή) CT για να παράγουν τέτοιες τεχνολογίες αιχμής που έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγουμε έρευνα στους δεινόσαυρους», δήλωσε ο καθηγητής Jonah Choiniere, επιμελητής και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Kimi Chapelle
Η Kimi Chapelle σε ανασκαφή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας