ΑρχικήΟικονομίαΗ Qualcomm δέχτηκε πρόστιμο αντιμονοπωλιακής πολιτικής στην Ταϊβάν

Η Qualcomm δέχτηκε πρόστιμο αντιμονοπωλιακής πολιτικής στην Ταϊβάν

Η Qualcomm δέχτηκε πρόστιμο αντιμονοπωλιακής πολιτικής στην Ταϊβάν.

Οι αρχές της Ταϊβάν επέβαλαν πρόστιμο ρεκόρ ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Qualcomm για παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών νομοθεσιών για μια σειρά από ύπουλες τακτικές με σκοπό να εξουδετερώσει τους αντιπάλους και κατά συνέπεια ο γίγαντας των chip από τις ΗΠΑ, μάλλον θα αισθάνεται πως βρίσκεται σε δυσχερή θέση.

Η Επιτροπή του δίκαιου εμπορίου της Ταϊβάν έβαλε τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι στην Qualcomm με ένα εξωφρενικό πρόστιμο ύψους 23,4 δισ. New Taiwan dollar. (774 εκατ. Δολάρια ΗΠΑ), επειδή με τη μεθοδολογία του έχει βλάψει τον ανταγωνισμό στην αγορά και ουσιαστικά έχει χειραγωγήσει τις τιμές μετά από έρευνα που ξεκίνησε το 2015.

“Οι παράνομες ενέργειες της Qualcomm επηρέασαν σοβαρά τον ανταγωνισμό (στην αγορά) … με την προοπτική να εξασφαλίσουν, να διατηρήσουν ή να ενισχύσουν την κυριαρχία της στην αγορά”, δήλωσε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της αργά την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την επιτροπή, η Qualcomm είχε παραβιάσει τους κανόνες περί δίκαιου εμπορίου για τουλάχιστον επτά χρόνια, αρνούμενη να προσφέρει άδειες που είναι απαραίτητες για την κατασκευή chipsets σε ανταγωνιστές κατασκευαστές και είχε επιβάλει άδικες συμβάσεις σε κατασκευαστές smartphone.

Η Qualcomm κέρδισε πάνω από 13,33 δισεκατομμύρια δολάρια σε τέλη δικαιωμάτων και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πωλήσεις τσιπ σε τοπικές εταιρείες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πρόσθεσε.

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής τσιπ στον κόσμο δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ασκήσει προσφυγή για το πρόστιμο που δέχτηκε.

“Η Qualcomm διαφωνεί με την απόφαση … και σκοπεύει να επιδιώξει να καταρρίψει μέσω της νομικής οδού οποιαδήποτε απαιτούμενα μέτρα δήθεν απαράδεκτης συμπεριφοράς και να προσβάλει την απόφαση στα δικαστήρια της Ταϊβάν”, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της.

Πέρυσι, η Qualcomm τιμωρήθηκε με πρόστιμο ρεκόρ που ξεπέρασε τα 850 εκατομμύρια δολάρια μετά από διαμαρτυρία για μονοπώλιο από εταιρεία της Νότιας Κορέας και για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά ως κατασκευαστής chipset που χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα.

Επίσης, της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τις κινεζικές αρχές αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας το 2015 για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Qualcomm έχει κατηγορηθεί πολλάκις για αμφισβητούμενες μάχες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από τον τεχνολογικό κολοσσό Apple. Η Apple υπέβαλε αγωγή κατά της Qualcomm τον Ιανουάριο κατηγορώντας τον κατασκευαστή chip ότι έχει καταχραστεί την ισχύ του στην αγορά.

Η Apple έχει ενώσει τις προσπάθειες και σε άλλες χώρες όπου η Qualcomm επιδιώκει να πράξει το ίδιο σχετικά με τις αντιμονοπωλιακές αρχές.

Η Qualcomm, με τη σειρά της, μήνυσε την Apple για φερόμενη χρήση της τεχνολογίας της χωρίς να πληρώσει για αυτό.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166