ΑρχικήΕιδήσειςΗ Ρωσική προπαγάνδα ισχυρίζεται αμερικανική δοκιμή χημικού πολέμου στην Ουκρανία

Η Ρωσική προπαγάνδα ισχυρίζεται αμερικανική δοκιμή χημικού πολέμου στην Ουκρανία

Η Ρωσική προπαγάνδα ισχυρίζεται αμερικανική δοκιμή χημικού πολέμου στην Ουκρανία.

Μια ομάδα hackers ισχυρίστηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση σήμερα λειτουργεί πάνω από δώδεκα μυστικά βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία και είναι πιθανό υπεύθυνη για μια σειρά διαδοχικών εκρήξεων στη χώρα και είχε ως αποτέλεσμα αυτήν την είδηση να την αναπαράγουν αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Ρωσία.

Δυστυχώς όμως αν δεν ισχύει πιθανόν να προκληθούν διπλωματικά επεισόδια σε μία χρονική περίοδο που είναι ήδη τεταμένη με πολλές συγκρούσεις επάνω στον πλανήτη.

Οι χάκερ – παρά τους ισχυρισμούς του Tass για το αντίθετο – πιστεύουν ότι συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση. Είναι ίσως ένα από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα της μηχανής προπαγάνδας του Κρεμλίνου σε δράση – ένα τοξικό μείγμα hacking, παραπληροφόρησης και περιστροφής.

Στις 25 Αυγούστου, ο Tass δημοσίευσε ένα άρθρο με τον ισχυρισμό ότι “η ουκρανική ομάδα χάκερ” CyberBerkut είχε στοιχεία ότι “ένα δίκτυο βιολογικών εργαστηρίων διεξάγει συγκεκαλυμμένα πειράματα στην Ουκρανία υπό αμερικανικό έλεγχο”.

Η ανάλυση CyberBerkut ήταν ταυτόχρονα αντι-Αμερικανική και αντι-Ουκρανική.

Η έκθεση, με τίτλο “Η Ουκρανία είναι πεδίο για τις βιολογικές δοκιμές του Πενταγώνου”, δήλωσε ότι από το 2009 η αμερικανική κυβέρνηση είχε «χορηγήσει» τουλάχιστον 15 βιολογικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία και ότι το τοπικό προσωπικό που εργαζόταν εκεί δεν είχε πλήρη πρόσβαση στις κύριες μονάδες αποθήκευσης που περιέχουν ιούς και βακτήρια.

Ισχυρίστηκε ότι έχει αποκαλύψει μια συνωμοσία που αφορούν Αμερικάνικη υπηρεσία πληροφοριών ( DIA ) μετά από hacking του προσωπικού email στο inbox του Έλιοτ J. Pearlman , πρώην ιατρικός σύμβουλος του αμερικανικού στρατού ο οποίος ίδρυσε το Διεθνές Ινστιτούτο HIV / AIDS, και ΜΚΟ με βάση το Κίεβο.

«Οι επιδημίες των σπάνιων ασθενειών που συγκλόνισαν την Ουκρανία τα τελευταία χρόνια μπορεί να έχουν προκληθεί από διαρροές από αυτά τα εργαστήρια», έγραψαν οι χάκερ.

«Ωστόσο, η επιλογή αυτή φαίνεται πολύ απίθανο δεδομένο συγκριτικά με τις δυνατότητες και το επίπεδο των αμερικανικών ειδικών δεξιοτήτων στο τρέχον ζήτημα.

Πάντως ο Ρωσικός τύπος επαναλαμβάνει έχει επαναλάβει πολλές φορές μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ότι το πιο πιθανό είναι πως αυτές οι λοιμώξεις να διασκορπίστηκαν εκ προθέσεως και ήταν μέρος των δοκιμών του αγώνα ιών τροποποιήσεις για τους σκοπούς των δοκιμών και τη βελτίωσή τους.»

Η CyberBerkut κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ουκρανία αγνοεί τις διεθνείς συμβάσεις όπλων.

«Με τη βοήθεια των ΗΠΑ οι ουκρανικές αρχές μετατρέπουν τη χώρα σε πεδίο δοκιμών για θανατηφόρα όπλα, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση ολόκληρου του έθνους», έγραψε.

Η Tass έπαιξε μαζί μας, επαναλαμβάνοντας ότι η Ουκρανία είχε υποστεί “πολλά κρούσματα ιλαράς” τα τελευταία χρόνια. Αναφέρθηκε σε μια “άγνωστη εντερική μόλυνση” που έπληξε την ουκρανική πόλη Izmail το 2016. Αλλά αυτό, σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία , προκλήθηκε από μολυσμένο νερό.

Η έκθεση Tass τελείωσε εκεί – παραμένοντας να αμφισβητήσει τα κίνητρα του CyberBerkut ή την ταυτότητα των χάκερ πίσω από μια τέτοια ευρεία λειτουργία.

Τι είναι το CyberBerkut ;

“Η ομάδα έχει ευθυγραμμιστεί ως φιλο-ρωσική, αντι-ουκρανική, και πιο πρόσφατα επιτέθηκε στις προσπάθειες της Δύσης κατά της ουκρανικής σύγκρουσης από την Ρωσία”, εξήγησε το Recorded Future .

Η ThreatConnect , μια άλλη εταιρία στον κυβερνοχώρο που έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση προπαγανδιστικών επιχειρήσεων που συνδέονται με το Κρεμλίνο, παρουσίασε την ομάδα τον περασμένο χρόνο.

“Δανείστηκαν το όνομα Berkut από την ήδη κατεστραμμένη ουκρανική αστυνομία που ειδικεύεται στις ταραχές”, σημείωσε, προσθέτοντας: “Η CyberBerkut τρέχει ένα ψηφιακό πόλεμο, επιθετικό, σε συνάρτηση με μία δραστήρια εκστρατεία ενάντια σε μια φιλοδυτική κυβέρνηση στο Κίεβο”.

Επιπλέον, οι πιο πρόσφατες ενέργειες του CyberBerkut φαίνεται να ευθυγραμμίζονται απόλυτα με την ανάλυση της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της και γιατί υπάρχει.

Μία εις βάθος έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας των Η.Π.Α., η οποία είναι μια διακλάδωση της κοινότητας πληροφοριών, την περιέγραψε ως «μπροστινό οργανισμό για την κυβερνητική δραστηριότητα που υποστηρίζει το ρωσικό κράτος , υποστηρίζοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Την ίδια έκθεση, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, δήλωσε ότι στόχος της ήταν πάντοτε να «αποθαρρύνει, να δυσχεραίνει και να δημιουργεί δυσπιστία» με τη χρήση «μιας σειράς τεχνικών και προπαγανδιστικών επιθέσεων, σύμφωνων με τη ρωσική έννοια της αντιπαράθεσης στην πληροφόρηση».

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει συγκρουστεί με τις ομάδες hacker που συνδέονται με το Κρεμλίνο τα τελευταία χρόνια, και πιο πρόσφατα στις κυβερνοεπιθέσεις κατά των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016.

Μετά από αυτό, δημοσιεύθηκε μια αποχαρακτηρισμένη έκθεση πληροφοριών (6 Ιανουαρίου) – το έργο του FBI, της CIA και της NSA , το οποίο αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πώς λειτουργεί η ατζέντα της ρωσικής κυβέρνησης, των κρατικών χορηγών χάκερ και των πρωτογενών μέσων μαζικής ενημέρωσης, .

“Η εκστρατεία επιρροής της Μόσχας ακολούθησε μια ρωσική στρατηγική ανταλλαγής μηνυμάτων που συνδυάζει τις μυστικές επιχειρήσεις […] με τις αυστηρές προσπάθειες των κυβερνητικών υπηρεσιών της Ρωσίας, των μέσων που χρηματοδοτούνται από το κράτος, των τρίτων μεσολαβητών και των πληρωμένων χρηστών των κοινωνικών μέσων».

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα στην Ουκρανία. Και τον Απρίλιο του 2017, όπως ανέφεραν οι New York Times, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Ρωσία επειδή χρησιμοποίησε «ψεύτικες αφηγήσεις» για να υποστηρίξει μια «κάλυψη» της συριακής κυβέρνησης για τη χρήση χημικού αερίου στους πολίτες της.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166