Η συναισθηματική νοημοσύνη θα καταργηθεί χάριν της τεχνητής νοημοσύνης AI,
Έχω μελετήσει τη συναισθηματική νοημοσύνη ως χόμπι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι πρόσφατα, πίστευα ότι η συναισθηματική νοημοσύνη θα παραμείνει ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των ανθρώπων μας, αφού όμως πρώτα η τεχνητή νοημοσύνη αναλάβει όλα τα καθήκοντα που απαιτούν για απομνημόνευση και λογική.
Τα τελευταία χρόνια, έχω επικεντρώσει την προσοχή μου σε συναισθηματικά ευφυείς αλγορίθμους, όσο περισσότερο τις έχω ερευνήσει, τόσο πιο πεπεισμένος έχω γίνει ότι οι άνθρωποι δεν είναι πλέον μπροστά από την τεχνητή νοημοσύνη (αγγλικά: Artificial Intelligence) όσον αφορά τη νοημοσύνη, αφού προφανώς εμπλέκεται ο παράγοντας συναίσθημα.
Ο Yuval Noah Harari γράφει στο βιβλίο του που φέρει τον τίτλο «Homo Deus» ότι ο άνθρωπος είναι ουσιαστικά μια συλλογή βιολογικών αλγορίθμων που διαμορφώνονται από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης. Συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι μη οργανικοί αλγόριθμοι δεν θα μπορούσαν να αναπαραχθούν και να ξεπεράσουν όλα όσα μπορούν να κάνουν οι οργανικοί αλγόριθμοι.
Το ίδιο επαναλαμβάνει ο Max Tegmark στο βιβλίο του «Life 3.0: Being Human in the Age of Artificial Intelligence» όπου εκεί μέσα κάνει μια συναρπαστική υπόθεση ότι πρακτικά όλη η νοημοσύνη είναι ανεξάρτητη από το υπόστρωμα των συναισθημάτων.
Οι άνθρωποι γενικά δεν είναι συναισθηματικά έξυπνοι.
Σε κρίσιμες καταστάσεις, είμαστε πραγματικά κακοί στη συναισθηματική νοημοσύνη, αφού προφανώς παίρνονται λάθος αποφάσεις.
Οι περισσότεροι από εμάς αγνοούν ακόμη και τις πιο βασικές συναισθηματικές αποφάσεις που έχουμε πάρει εμείς για άλλους. Καταλήγουμε σε άσκοπους αγώνες, απορρίπτουμε τα καλά επιχειρήματα επειδή αντιβαίνουν στις προκαταλήψεις μας και κρίνουμε τους ανθρώπους με βάση τα στερεότυπα.
Δεν καταλαβαίνουμε τις συνέπειες του πολιτισμικού πλαισίου, της οικογενειακής ανατροφής ή της τρέχουσας κατάστασης προσωπικής στην προσωπική μας ζωή.
Σπάνια προσπαθούμε να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου ατόμου. Δεν προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη συλλογιστική τους, ιδίως αν παραβεί την κοσμοθεωρία μας. Δεν θέλουμε αμφισβήτηση κανείς τις προκαταλήψεις.
Στο διαδίκτυο, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Προβαίνουμε σε βιαστικά και συχνά εσφαλμένα συμπεράσματα από σχόλια από ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε καθόλου και πιστεύουμε ότι σκόπιμα επιδιώκουν να μας διαβάλουν, επειδή απλά έχουν διαφορετική άποψη από εμάς.
Τέλος, το πιο περίεργο χαρακτηριστικό που διακρίνει την ανθρώπινη οντότητα από τα υπόλοιπα είδη, είναι να πιστεύουμε πως η επιβίωση του καθενός έγκειται στη δύναμη και την ικανότητα. Αυτό μας προδιαθέτει να εκμεταλλευτούμε τους άλλους, να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση του εγωισμού μας και να βάλουμε τον εαυτό μας στο βάθρο του νικητή που δεν έχει απολύτως καμία αξία για τον περίγυρό μας, παρά μόνο για εμάς.
Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι σε επαγγελματικό και οικονομικό επίπεδο συχνά για επικεντρώνουν την προσοχή τους στο να έχουν πλεονεκτήματα, να χειραγωγούν καταστάσεις για να προχωρήσουν, και να εξαπατήσουν τον κόσμο για να κρύψουν τις αδικίες ή τις αδυναμίες τους. Πρόκειται για νίκη με κάθε κόστος, προκαλώντας πολλή συναισθηματική βλάβη στο διάβα τους.
Η τεχνική νοημοσύνη AI εξαλείφει την συναισθηματική νοημοσύνη.
Ενώ οι άνθρωποι συνεχίζουν να αγωνίζονται να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον, η συναισθηματικά ευφυής AI έχει προχωρήσει σε βαθμό που είναι δύσκολο να το αντιληφθεί ένα απλό άτομο.
Οι κάμερες στα τηλέφωνα είναι πανταχού παρόν και το λογισμικό παρακολούθησης προσώπων (face ID) είναι ήδη αρκετά προηγμένο για να αναλύσει τις μικρότερες λεπτομέρειες των εκφράσεων του προσώπου μας. Οι πιο προηγμένες μπορούν ακόμα να διαβάσουν τα ψεύτικα συναισθήματα, εκτός από τα πραγματικά .
Οι αλγόριθμοι φωνητικής αναγνώρισης και επεξεργασίας φυσικής γλώσσας γίνονται επίσης καλύτεροι στο να υπολογίσουμε το συναίσθημά μας και τη συναισθηματική κατάσταση από τον ήχο.
Οι τεχνολογίες για την ανάλυση συναισθηματικών απαντήσεων από πρόσωπα και φωνή είναι ήδη πέρα από τις ικανότητες ενός μέσου ανθρώπου και σε πολλές περιοχές υπερβαίνουν τις ικανότητες ακόμη και των πιο εξειδικευμένων ανθρώπων.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να κοιτάξει τα πρόσωπά μας για να αναγνωρίσει τέτοιες περίεργες ιδιωτικές ιδιότητες όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η πολιτική κλίση ή το IQ.
Ενώ το AI μπορεί να αποκρυπτογραφήσει σχεδόν κάθε συναίσθημα από το πρόσωπό σας ή την ομιλία σας, δεν έχουμε ακόμη καταβάλει μεγάλη προσπάθεια στην επιστημονική μελέτη των συναισθηματικά ευφυών AIs .
Οι πρόοδοι σε αυτόν τον τομέα είναι σήμερα αποκλειστικά καθοδηγούμενες από εμπορικά συμφέροντα και ανθρώπινη απληστία.
Οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας χρειάζονται την προσοχή και τη δέσμευσή μας να βγάλουν λεφτά. Εταιρείες όπως το Facebook και το YouTube έχουν μεγάλο αριθμό μηχανικών που εργάζονται για να δημιουργήσουν καλύτερους τρόπους να μας εξαρτήσουν στο περιεχόμενό τους.
Έγραψα για το θέμα αυτό νωρίτερα σε μια σύντομη δημοσίευση που ονομάζεται Η ανησυχητική ανάπτυξη της δραστηριότητας του εθισμού
Αυτοί οι αλγόριθμοι έχουν σχεδιαστεί για να τραβούν την προσοχή μας και κατ’ επέκταση να μας κρατούν καθηλωμένους με κάποια υποτιθέμενη διασκέδαση.
Μερικοί από τους βασικούς προγραμματιστές αυτών των αλγορίθμων έχουν ανάδειξη άθελα ή ηθελημένα την τεχνολογία εξουσίας που θα μπορεί να ελέγχει το μυαλό μας και κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον θα πειραματίζεται πάνω στους ανθρώπους για να εκπληρώσει τις επιθυμίες του.
Τα δεδομένα και οι πληροφορίες δίνουν πλεονέκτημα στους ευφυείς αλγόριθμους.
Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, το AI μπορεί να αξιοποιήσει ολόκληρη την ιστορία σας μέσω του διαδικτύου, την οποία στις περισσότερες περιπτώσεις οι πληροφορίες είναι τόσες πολλές από ό, τι μπορεί να θυμάται κανείς για κάποιον από τους φίλους του.
Μερικοί από τους πιο προηγμένους αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης που αναπτύχθηκαν στο Facebook και το Google έχουν ήδη εφαρμοστεί σε έναν θησαυρό δεδομένων από δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Αυτοί οι αλγόριθμοι γνωρίζουν ήδη ποιες είναι οι επιθυμίες σας, οι προκαταλήψεις και οι συναισθηματικές αδυναμίες, με βάση την επικοινωνία, τους φίλους και το πολιτιστικό πλαίσιο. Σε πολλούς τομείς, σας καταλαβαίνουν καλύτερα από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε.
Η πρόοδος των αλγορίθμων έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε το Facebook και το Google κατηγορούνται τώρα για τη δημιουργία επικίνδυνων φίλτρων συμπεριφοράς που μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, να αλλάξουν γρήγορα πολιτικά τοπία και να επηρεάσουν τις εκλογές.
Αυτοί οι αλγόριθμοι καθίστανται τόσο περίπλοκοι ώστε είναι αληθινά αδύνατο να ελέγχονται πλήρως από τον άνθρωπο. Ο επικεφαλής της ασφάλειας του Facebook Alex Stamos πρόσφατα σε ένα tweet ανέφερε ότι οι δημοσιογράφοι κατηγορούν αδίκωςτους πολιτικούς για χειραγώγηση, όταν στην πραγματικότητα το πράττουν ήδη οι ίδιοι σε μεγαλύτερο βαθμό που οι ενέργειές τους βγάζουν μάτια και είναι προφανείς οι προθέσεις τους.
Το μέλλον της συναισθηματικής τεχνητής νοημοσύνης.
Οι άνθρωποι έχουν πολλές προκαταλήψεις, οι οποίες σκιάζουν την κρίση μας. Βλέπουμε τον κόσμο όπως θέλουμε να είναι, όχι όπως είναι. Οι αλγόριθμοι σήμερα, που φτιάχνονται από τους ανθρώπους, ενσωματώνουν και κάποιες υπαινιγμούς των προκαταλήψεών μας. Αλλά αν θέλαμε να καταργήσουμε τέτοιες προκαταλήψεις, θα ήταν σχετικά εύκολο να το πράξουμε;.
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει τον χειρισμό σε πολλά πράγματα γύρω μας, βλέπουμε δυστυχώς ή ευτυχώς ένα μέλλον στο οποίο οι άνθρωποι να υποβάλλουν και να αφήνουν τη ζωή τους στους αλγόριθμους. Μπορούμε ήδη να το δούμε στην πράξη. Απλά κοιτάξτε γύρω σας στον κόσμο – σχεδόν όλοι είναι κολλημένοι στα smartphones τους. Οι άνθρωποι αγγίζουν τα τηλέφωνά τους κατά μέσο όρο 2.617 φορές την ημέρα, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι ένα μέλλον που ελέγχεται από την τεχνολογία πλησιάζει γρήγορα.