Τα ρομπότ φυσικοθεραπείας είναι καταρτισμένα με υψηλή ειδίκευση

Τα έξυπνα ρομπότ φυσικοθεραπείας είναι καταρτισμένα με υψηλή ειδίκευση, και θα καταλάβετε παρακάτω το γιατί, διαβάζοντας το παρόν άρθρο.

Κατά την τελευταία δεκαετία, έχουμε δει απίστευτη πρόοδο στους τομείς της ρομποτικής, όπως και της τεχνητής νοημοσύνης. Οι πρωτοπόροι τεχνολογικοί κολοσσοί ψάχνουν τρόπους για να συνδυάσουν τις ανθρώπινες δυνατότητες με τα μηχανήματα, και σε ορισμένες περιπτώσεις, να απομακρύνουν εντελώς την ανθρώπινη παρουσία από διάφορες διαδικασίες. Στη ρομποτική, πλέον βλέπουμε delivery drones, ρομπότ ασφαλείας και πολλά άλλα. Στο AI (artificial Intelligence), τα chatbots και τα αυτοκίνητα με αυτόνομη οδήγηση που λειτουργούν με αναγνώριση φωνής έχουν σημειώσει σημαντικά βήματα.

Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι βλέπουμε απίστευτες εξελίξεις στις τεχνολογίες AI και ρομποτικής μέσα στην υγειονομική περίθαλψη που βελτιώνουν τη θεραπεία και τη φροντίδα των ασθενών. Ένας συγκεκριμένος τομέας πρακτικής που αξιοποιεί τις δύο τεχνολογίες είναι η φυσικοθεραπεία – με ιδιαίτερη έμφαση στους ανθρώπους που υποφέρουν από θέματα κινητικότητας λόγω νευρολογικής βλάβης.

Τα ρομπότ παρέχουν στους ανθρώπους καλύτερη φροντίδα στη φυσικοθεραπεία

Ενώ οι παραδοσιακές μέθοδοι θεραπείας χρησιμοποιούνται κατά κόρον και εξακολουθούν να αποδίδουν αποτελέσματα, πρόσφατες έρευνες γύρω από την κινητική δυσλειτουργία έδειξαν ότι ο βέλτιστος τρόπος για τη θεραπεία ασθενών με νευρολογικές διαταραχές είναι μέσω μιας συλλογικής προσπάθειας ρομπότ και ανθρώπινων θεραπευτών. Τα ρομπότ επικεντρώνονται στη μείωση των σωματικών βλαβών και οι θεραπευτές βοηθούν στην εξάλειψη αποτυχίας κατα την λειτουργία των ρομπότ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), 15 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν παγκοσμίως από εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιπροσωπεύουν περίπου του 800.000 από αυτές τις περιπτώσεις. Μάλιστα, το ένα τρίτο αυτών των ανθρώπων από τα 15.000.000 – περίπου 5.000.000- δυστυχώς θα καταστούν άτομα με ειδικές ανάγκες με συνέπεια να χρειάζονται κάποιο είδος φυσικής θεραπείας με βασικό γνώμονα να ανακτήσουν ακόμη και ένα κλάσμα της αρχικής φυσικής τους κινητικότητας.

Η απώλεια κινητικών δεξιοτήτων είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο για τους επιζήσαντες του εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ τα προβλήματα ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα του επεισοδίου όπως, όπως αυτά τα άτομα δυσκολεύονται να σταθούν όρθιοι, να περπατήσουν ή να ολοκληρώσουν απλά καθήκοντα όπως το δέσιμο κορδονιών και άλλα πολλά. Οι τρέχουσες μέθοδοι φροντίδας βασίζονται σε φυσιοθεραπευτές που βοηθούν τους ασθενείς να μάθουν πως να ισορροπούν και να ενισχύουν τους μυς μέσα από μια σειρά ασκήσεων. Ενώ αυτή η μεθοδολογία ήταν σίγουρα μια αποτελεσματική θεραπεία κατά την τελευταία δεκαετία, η παραδοσιακή φυσικοθεραπεία για τους επιζώντες του εγκεφαλικού επεισοδίου που πάσχουν από νευρολογικές βλάβες / διαταραχές απέχει πολύ από το επιθυμητό δυνατό αποτέλεσμα

Η εξέλιξη των τεχνολογιών μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης, μαζί με την εξέλιξη της ρομποτικής, έχουν παράγει εμπορικές λύσεις ρομποτικής θεραπείας που έχουν εξαιρετική ικανότητα που αντικειμενικά εκπλήσσουν ακόμη και τον πιο δύσπιστο γιατρό που ασχολείται με αυτά τα ζητήματα. Σκεφτείτε μόνο ότι – ένας ανθρώπινος θεραπευτής μπορεί να οδηγήσει έναν ασθενή σε ένα περιορισμένο αριθμό θεραπευτικών κινήσεων κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, που τυπικά δεν επιλύουν το πρόβλημα, απλά το ανακουφίζουν. Ενώ ένα ρομπότ φυσικοθεραπευτής μπορεί να καθοδηγήσει έναν ασθενή σε εκατοντάδες θεραπευτικές κινήσεις κατά τη διάρκεια μιας μόνο συνεδρίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη AI καθιστά τη φυσικοθεραπεία περισσότερο διαισθητική

Ενώ η ρομποτική έχει καλυτερέψει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο εκτελείται μια θεραπεία, η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη έχουν καταστήσει τη διαδικασία πιο εστιασμένη, πιο έξυπνη και πιο λειτουργική, δίνοντας τη δυνατότητα στον ασθενή να ανακτήσει ένα μεγαλύτερο ποσοστό από τις χαμένες κινητικές δυνατότητες του σε σχέση με την παραδοσιακή μεθοδολογία. Αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν στα συστήματα ρομποτικής θεραπείας να επεξεργάζονται μια εκθετική ποσότητα δεδομένων και να τους επιτρέπουν να γίνουν «πιο έξυπνα» καθώς με την πάροδο του χρόνου αυτά τα συστήματα μαθαίνουν πιο αναλυτικά τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Παραδείγματος χάριν, ξεκινώντας από τα πιο απλά, εάν ο ασθενής δεν μπορεί να κινήσει το χέρι του προς μία κατεύθυνση, τότε το ρομποτικό σύστημα θα τον βοηθούσε να ξεκινήσει απαλά την κίνηση προς τον στόχο. Εάν ο ασθενής έχει σοβαρότερες δυσλειτουργίες γενικού συντονισμού, το ρομπότ σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καθοδηγήσει τον ασθενή μέσω σωματικής κίνησης, κατά τρόπο που να διασφαλίζει ότι ο ασθενής εκτελεί την ακριβή κίνηση με τον σωστό τρόπο. Καθώς ο ασθενής κερδίζει δύναμη και ικανότητες, έπειτα το ρομπότ / AI παρέχουν λιγότερη βοήθεια, αναγκάζοντας τον ασθενή να εφαρμόσει στην πράξη αυτά που έχει μάθει. Αλλά όλα αυτά με χειρουργική, και όχι στο περίπου, όπως κάνουν οι άνθρωποι φυσιοθεραπευτές

Το κυριότερο από όλα είναι ότι η επέμβαση στη θεραπεία με ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη έχει τα εχέγγυα να παρέχει ανατροφοδότηση σχετικά με την πρόοδο και την απόδοση του ασθενούς με τρόπο που ο θεράπων ιατρός δεν μπορεί. Φερειπείν, όταν κάποιος ασθενής με εγκεφαλικό επεισόδιο δεν μπορεί να κατανοήσει την πρόοδο που έχει κάνει με τις συμβατικές μεθόδους, διότι δεν καταγράφονται λεπτομερώς από τον ιατρό για να του δείξει το χρονοδιάγραμμα της προόδου του, τότε προφανώς δεν θα νιώθει ικανοποιημένος. Κατά συνέπεια, ο ασθενής μπορεί πιθανόν να νιώθει ότι όλη η διαδικασία είναι αποτυχημένη επειδή δεν αισθάνεται ότι προχωρεί προς την ανάκαμψη. Οι δυνατότητες λήψης δεδομένων και αισθητήρων μέσω αυτών των τεχνολογιών θα δείξουν τις πραγματικές αυξανόμενες βελτιώσεις που ο ασθενής κάνει μέρα με τη μέρα, διότι καταλαβαίνει ακόμη και τις πιο λεπτές κινήσεις, και μετά θα του τις εμφανίσει σε μία οθόνη για να αντιληφθεί που βρισκόταν και που έφτασε.

Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με διάφορες ασθένειες

Αυτή η τεχνολογία δεν περιορίζεται στους επιζώντες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ασθενείς που έχουν υποστεί τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη με παράλυση ή άλλες επιζήμιες για την κινητικότητα προσβολές, μπορούν να επωφεληθούν από τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη. Μαζί με τις μηχανές ρομποτικής θεραπείας, υπάρχουν επίσης τεχνολογίες εξωσκελετών που μπορούν να βοηθήσουν σε πραγματικές κινήσεις που κανονικά θα ήταν αδύνατες, όπως να στέκεται, να περπατά και να κάθεται μόνος του. Σημείωση: Εξωσκελετός είναι το ρομποτικό κάλυμμα γύρω από το ανθρώπινο σώμα.

Αυτές οι τεχνολογίες χρησιμοποιούν συστήματα μετάδοσης κίνησης σε συνδυασμό με αισθητήρες στα πόδια, στις αρθρώσεις και μονάδες μέτρησης της αδράνειας για να νιώθουν πως κατανέμεται το σωματικό βάρος. Σε συνδυασμό με τις πληροφορίες και τις κινήσεις του άνω σώματος, οι ακίνητοι ασθενείς μπορούν να κάνουν ένα βήμα μόνοι τους.

Τα επεξεργασμένα δεδομένα που προέρχονται από τους αισθητήρες μπορούν να παράσχουν πληροφορίες για την πρόβλεψη μιας κίνησης πριν από την πραγματοποίηση της, κάτι που επιτρέπει στον χρήστη να ακολουθήσει την ενέργεια αυτή. Αντιθέτως, η παραδοσιακή φυσιοθεραπεία περιλαμβάνει τον θεραπευτή να μετακινεί τα άκρα του ασθενούς μέσω υποβοήθησης, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, ενώ η τεχνολογία του εξωσκελετού απορροφά μεγάλο μέρος της σωματικής επιβάρυνσης του ασθενούς λόγω της ικανότητάς του να μαθαίνει και να προβλέπει τις κινήσεις.

Το μέλλον των ρομπότ στη φυσικοθεραπεία

Για να είμαστε σαφείς, το ανθρώπινο στοιχείο στη φυσιοθεραπεία δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση αχρείαστο και παρωχημένο. Η ανθρώπινη σχέση μεταξύ ασθενούς και θεραπευτή εξακολουθεί να είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας, καθώς αυτός ο τύπος θεραπείας ασθενών είναι συχνά συναισθηματικός, κάτι που μια μηχανή δεν μπορεί ακόμη να προσφέρει. Είναι όμως ζωτικής σημασίας να συμπληρώσουμε το ανθρώπινο στοιχείο με την απίστευτη καινοτομία της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης για να παρέχουμε την καλύτερη φροντίδα στους ασθενείς που επιζητούν μία αποτελεσματική φυσικοθεραπεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας