Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της διεθνούς αεροπορικής εταιρείας Cathay Pacific που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, ανέφερε ότι επηρεάστηκαν οι λογαριασμοί περίπου 9,4 εκατομμύρια πελατών της, αλλά ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι έχουν καταχραστεί οι πληροφορίες τους, κάτι που φυσικά μπορεί να αμφισβητηθεί άμεσα από τους εμπειρογνώμονες που δραστηριοποιούνται σε τούτο τον τομέα.
Η ανακοίνωση επισημαίνει πως οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες των πελατών, όπως ονόματα, εθνικότητες, ημερομηνίες γέννησης, αριθμούς τηλεφώνου, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, φυσικές διευθύνσεις, αριθμοί διαβατηρίου, αριθμοί ταυτότητας και ιστορικό ταξιδιού.
Οι αριθμοί πιστωτικών καρτών που εκτέθηκαν στο συμβάν ήταν από κάρτες που έχουν λήξει ή δεν περιελάμβαναν πληροφορίες CVV. Κανένας κωδικός πρόσβασης δεν παραβιάστηκε στην παράβαση, και η αεροπορική εταιρεία δήλωσε επίσης ότι τα συστήματα πληροφοριών πτήσης της δεν επηρεάστηκαν.
Η Cathay Pacific τόνισε πως παρατήρησε αρχικά ύποπτη δραστηριότητα στο δίκτυό της τον περασμένο Μάρτιο και τελικά επιβεβαιώθηκε η παραβίαση των δεδομένων τον Μάιο. Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι χρειάστηκε χρόνος για να διαπιστώσει εάν η παράβαση είχε άμεσο αντίκτυπο στους πελάτες, και εφόσον τελικά επιβεβαιώθηκε, αναγκάστηκε να ενημερώσει άμεσα τα επηρεαζόμενα άτομα από ετούτο το περιστατικό.
Η Cathay Pacific έχει δημιουργήσει μια ειδική ιστοσελίδα που αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα και μπορούν να μπουν οι πελάτες εκεί μέσα για να μάθουν επιπλέον πληροφορίες.
Αξίζει να σημειώσουμε πως οι νόμοι αναφορικά με το χακάρισμα των ιστοσελίδων είναι συγκεκριμένοι και δεν επιδέχονται διαφορετική ερμηνεία, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που υποχρεώνουν τις εταιρείες να αναφέρουν άμεσα της παραβίασης δεδομένων, ούτως ώστε οι χρήστες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, με την προοπτική να μετριαστεί ζημιά, σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται τεράστιο πρόστιμο στους παραβάτες για μη συμμόρφωση στους κανονισμούς.
Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, όσες ιστοσελίδες παραβιάζονται από τους χάκερς, εκτίθενται ανεπανόρθωτα και αμαυρώνεται το εμπορικό του σήμα, διότι αποδεικνύεται πως δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας στο διαδίκτυο.