Hamish Bowles: Το ξωτικό της ραπτικής

Hamish Bowles: Το ξωτικό της ραπτικής

Ο αυθεντικός δανδής, ένα είδος υπό εξαφάνιση, γεννήθηκε θριαμβευτικά το 18ο αιώνα στη Βρετανία και πλέον αναζητείται σαν κάποιο σπάνιο πτηνό ή δανείζει συχνά τον τίτλο του για την περιγραφή μάλλον αποτυχημένων απομιμήσεων. Στο σημείο αυτό υπεισέρχεται ένας από τους λίγους άξιους αντιπροσώπους του τίτλου: Ο Hamish Bowles, editor-at-large στην αμερικανική Vogue και δεξί χέρι της Anna Wintour. Είναι δύσκολο να μην διακρίνει κανείς τη χαρακτηριστική φιγούρα του Bowles, με τα άψογα ραμμένα κοστούμια, το «ξεπερασμένο» κούρεμα και τα κοκάλινα γυαλιά του.

Η εμφάνιση του παραπέμπει σε μια διασταύρωση εποχών με στοιχεία εδουαρδιανής κομψότητας και διαλείμματα σύγχρονης ραπτικής. Ο Βρετανός δανδής παραμένει πιστός στον κώδικα ενός αριστοκρατικού τζέντλεμαν που θέλει να συμβολίζει -τι άλλο;- την τελειότητα. Αν και ο ίδιος δεν παραλείπει να δηλώνει -ασχέτως με τον ποιο πείθει-: «Νομίζετε, πραγματικά, ότι με νοιάζει τόσο;»

Πέρα από το εκκεντρικό περίβλημα, ο Bowles διαθέτει και την ουσία: Πληθώρα γνώσεων σχετικά με την ιστορία της μόδας, τα υφάσματα και καθετί που ανήκει στη συγκεκριμένη βιομηχανία. Παρόλο που είναι πολύ νέος ακόμη για να θεωρηθεί εμβληματικός, η βαρύτητα της γνώμης του αλλά και η σημασία της αισθητικής του σε όλες τις εκφάνσεις της μόδας δείχνουν πως πιθανώς οδεύει προς τα εκεί.

Ήδη έχει παρομοιαστεί με τη χαρισματική Diana Vreeland, πρώην αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Vogue, για την αφοσίωση στο όραμά του και την προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια. Εξετάζοντας μονάχα το ύφασμα και την κατασκευή ενός ρούχου, ο Bowles είναι ικανός να βρει το σχεδιαστή αλλά και τη χρονιά δημιουργίας του κομματιού. Ανήσυχος πάντα, με ματιά άγρυπνη αναζητά συνεχώς την ομορφιά, το ταλέντο αλλά και τις ρίζες.

Επόμενο είναι πως, εκτός από τελειομανής, ο Bowles έχει και άλλη μία εμμονή: Τα vintage κομμάτια. Η προσωπική του συλλογή περιλαμβάνει εκατοντάδες δημιουργίες και θησαυρούς από οίκους όπως οι ιστορικοί Schiaparelli και Yves Saint Laurent μέχρι πιο νέους σχεδιαστές, όπως ο Alexander McQueen.

Η στάση του απέναντι στη μόδα διακρίνεται από την αφοσίωση ενός μαθητευόμενου και το πάθος ενός ποιητή. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τα ρούχα δίνει ζωή σε κάθε δημιουργία, αφού, όπως έχει πει και ο ίδιος, «κάθε κομμάτι κρύβει μια ξεχωριστή ιστορία που περιμένει να ανακαλυφθεί».

Ιστοριοδίφης

Για τον Bowles «το παρόν δεν γεννήθηκε τώρα δα. Και μπορεί να έχει τις ρίζες του στα πιο απίθανα μέρη».

Προηγούμενο άρθροΤροφές και πρόληψη κατά του καρκίνου, ανάλυση
Επόμενο άρθροThe perfect match!
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας