Harisson Mixbus: Μια αναλογική κονσόλα στον υπολογιστή σας

Harrison Mixbus: Μια αναλογική κονσόλα στον υπολογιστή σας

Δύσκολο, για αρκετούς από εσάς, να γνωρίζετε την εταιρία Harisson, για αρκετούς λόγους.

 1. Δεν σας ενδιέφερε ποτέ.
 2. Πολύ ακριβά όλα αυτά τα μουσικά μπλικιμπλίκια ρε αδερφέ.
 3. Δεν σας ενδιαφέρουν “τα του ήχου” γιατί είναι δουλειά για τους τρελούς.
 4. Γιατί αυτοί με ξέρουν;

Ας ξεκινήσουμε βασικά με αυτή τη παραδοχή: οι κονσόλες της εταιρίας είναι πανάκριβες, και το «πανάκριβες» το εννοώ. Δείτε για παράδειγμα ένα πρόσφατο μοντέλο και θα καταλάβετε ότι μιλάμε για τις Mercedes της κονσόλας.

Το μοντέλο λίγο παρακάτω κοστίζει κάπου στα 150.000 δολάρια και αν πραγματικά δεν το χρειάζεσαι, δεν το αγοράζεις. Η κονσόλα όμως είναι η καρδιά ενός στούντιο. Όσο πιο καλή και λειτουργική είναι, τόσο πιο ποιοτικές δουλειές θα βγαίνουν από το εν λόγω στούντιο. Ακόμα και για τα κωλοπαιδάκια, που τα χαρτζηλικώνει ο μπαμπάς τους με 300 χιλιάρικα στα 18 τους και τους λέει “κάνε την ζωή σου τώρα λεβέντη μου“, είναι πολλά τα λεφτά!

Με τις αναλογικές κονσόλες Harrison έχουν μιξαριστεί δουλειές από Michael Jackson (Thiller), Jannet Jackson, Queen, ABBA, Cure, Garbage αλλά και ταινίες όπως ο Harry Potter! Οπότε καταλαβαίνεις πως μιλάμε για εργαλεία…

Το σημερινό άρθρο όμως, μελλοντικοί ηχολήπτες και τρελαμένα audioφρικιά, δεν είναι για τα αναλογικά μοντέλα της εταιρίας. Είναι το νέο προϊόν που ονομάζεται “Harrison MixBus” και είναι η πιο καλή προσομοίωση αναλογικής κονσόλας που έχω συναντήσει ποτέ σε υπολογιστή.

Κάπου εδώ θα στεναχωρήσουμε μερικούς, δείχνοντας τις βασικές απαιτήσεις του προϊόντος για να τρέξει:

 1. Intel/PPC Mac με διπλό τουλάχιστο επεξεργαστή και 1 GB Ram τουλάχιστον
 2. Μηχάνημα που θα “τρέχει” το λιγότερο σε OS X 10.4.11
 3. Mouse με 3 κουμπιά και scrollweel
 4. 2 GB ελεύθερα στον υπολογιστή σας

Οπότε, όσοι μουσικοί τρέχουν σε PC, ας το σκεφτούν λίγο παραπάνω για μια αγορά ενός Mac.

Όμως, το παραπάνω ξεφράγκωμα δικαιολογείται: αν παρακολουθήσετε το παραπάνω βίντεο, θα καταλάβετε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλα sequencer και γενικώς με οποιαδήποτε πηγή ήχου, ακόμη και με τα -από πολλούς- μισητά iTunes.

Για να γίνει αυτή η σύνδεση και γενικώς για να μπορεί να τρέχει το πρόγραμμα στον υπολογιστή σας, χρειάζεται να εγκαταστήσετε ένα μικρό προγραμματάκι. Λέγεται Jack και θα το κατεβάσετε από εδώ. Αφού έχετε εγκαταστήσει και τα δυο προγράμματα, είσαστε έτοιμοι για να ξεκινήσετε.

Άλλοι διαβάζουν το manual, γιατί από μικροί οι δάσκαλοί τους τούς φώναζαν RTFM και κάποιοι άλλοι γουστάρουν να περνάνε ολόκληρα βράδια εξερευνώντας μόνοι τους μέχρι και την κάθε παραμικρή λεπτομέρεια. Προσωπικά είμαι κάτι μεταξύ των δύο. Και σας εύχομαι, προς Θεού, μην σας τύχει γνωστός που θα σας σπάσει τα ούμπαλα με εκατομμύρια ερωτήσεις επάνω σε οποιοδήποτε πρόγραμμα μονο και μόνο επειδή δεν θέλει να κάτσει να το ψάξει μόνος του…

Μετά από λίγο ψάξιμο θα δείτε πως το πρόγραμμα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τα κλασικά sequencers. Δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, ναι, αλλά έχει και να δώσει μερικά στοιχεία που κανένα άλλο πρόγραμμα δεν μπορεί! Όπως ισχυρίζονται οι δημιουργεί του προϊόντος, το MixBus είναι διαφορετικό από τα άλλα προγράμματα για τους παρακάτω λόγους (πάμε για άλλη μια λίστα):

 1. Η Harisson, παράγει επαγγελματικούς μείκτες. Δεν προσομοιώνει έναν μείκτη.
 2. Η Harrison απευθύνεται σε ultra-high-end αγορά. Το MixBus δεν είναι ένα “dead end” αλλά μια σοβαρή εισαγωγή σε μεγαλύτερες πλατφόρμες ήχου.
 3. Η Harissson δεν έχει ανακαλύψει τα DAW, απλώς τα χρησιμοποιεί με τον καλύτερο τρόπο.
 4. Κάνει 60€! Πιθανότατα έχουν μάθει το μάθημα τους όσον αφορά το λογισμικό για ήχο…

Συνεχίζοντας τώρα με το ίδιο το πρόγραμμα, ας επανέλθουμε στην κονσόλα του για να δούμε τι μας προσφέρει σε επίπεδο καναλιού αλλά και master εξόδου. Κάθε κανάλι μας προσφέρει 3 band EQ, ένα high pass filter, τέσσερα auxiliary, την επιλογή μεταξύ compressor, limiter και leveler αλλά και ένα πολύ καλό tape-style saturation στο master out κανάλι.

Είμαι σίγουρος ότι θα το βρείτε αρκετοί από εσάς χρήσιμο (αλλά και πολύ φθηνό) το πρόγραμμα μιας και λόγω του αναλογικού του ήχου και του tape saturation μπορεί να χρησιμεύσει σε μια πληθώρα εργασιών.