ΑρχικήΟχήματαHonda Fireblade 29 χρόνια ιστορίας από το 1992

Honda Fireblade 29 χρόνια ιστορίας από το 1992

Αν το πρώτο FireBlade ήταν τόσο γρήγορο, ελαφρύ και συναρπαστικό όπως αυτό εδώ, δεν είναι άξιο απορίας που είχε κάνει τόσο μεγάλη αίσθηση το 1992! Έχω μόλις σταθεί σε ένα parking στην άκρη του δρόμου μετά από μια γρήγορη βόλτα με ένα από τα πρώτα Honda CBR 900RR FireΒlade σε κόκκινο-λευκό-μπλε και είμαι για άλλη μια φορά έκπληκτος από τον τρόπο με τον οποίο αυτή η μοτοσυκλέτα ενσάρκωσε ένα πρότυπο για τις σύγχρονες σπορ μοτοσυκλέτες όταν παρουσιάστηκε πριν από 25 χρόνια.

Μια γρήγορη αναδρομή στα σημαντικότερα Fireblade

Βρίσκομαι σε ένα γκρουπ επτά αναβατών πάνω σε διάφορα Fireblade, από το πρώτο μέχρι το πιο πρόσφατο και διαγράφουμε μια ωραία διαδρομή σε καλοστρωμένους δρόμους. Σταματάμε που και που για να αλλάξουμε μοτοσυκλέτες. Το μοντέλο του 2000 που οδήγησα πρώτο ήταν διασκεδαστικά ορμητικό και γρήγορο. Το μοντέλο του 2014 ήταν αξιοσημείωτα πιο πολιτισμένο αλλά και εντυπωσιακά γρήγορο με γρήγορες αποκρίσεις.

Αυτό που ήθελα όμως διακαώς να οδηγήσω ήταν το πρώτο ‘Blade με τους δύο στρογγυλούς προβολείς και το διάτρητο για αερδουναμικούς λόγους (έτσι έλεγε τότε η Honda) φέρινγκ αριστερά και δεξιά από τα φώτα. Και παρά το ότι δεν σε κάποια πράγματα μου φάνηκε «λίγο», στα περισσότερα ξεπέρασε τις προσδοκίες, έχοντας ορμητική επιτάχυνση και δίνοντας υπέροχα ελαφριά και γρήγορη αίσθηση.

Το πρώτο FireBlade

Αυτές τις αισθήσεις έζησαν οι περισσότεροι αναβάτες πάνω στο Honda CBR 900RR Fireblade το 1992, όταν το πρώτο FireBlade των 893cc του σχεδιαστή Tadao Baba ήρθε για να φέρει την επανάσταση στα superbikes καθώς εστίαζε στο μικρό μέγεθος, το χαμηλό βάρος και την ευελιξία αντί αποκλειστικά στη δύναμη. Το FireBlade έγινε αμέσως επιτυχία και πάντα υπήρχαν διάδοχοι στη γκάμα της Honda έκτοτε, μέσω πολλών σημαντικών αναβαθμίσεων και πολυάριθμων μικρότερων.

Στα τελευταία χρόνια η καλή πορεία του Fireblade είχε χάσει ρυθμό, όμως τελικά στην 25η επέτειό του η Honda παρουσίασε τη μεγάλη αναβάθμιση που περίμενε όλος ο κόσμος. Τι καλύτερος τρόπος λοιπόν να γιορτάσει την επέτειο των 25 χρόνων από το να στήσει στη σειρά τα σημαντικότερα μοντέλα της σειράς, να βάλει κλήρο στα κλειδιά και να μας αμολήσει στo δρόμο με συχνές στάσεις για να αλλάξουμε μοτοσυκλέτες και με μια βόλτα στην πίστα του Rockingham με το πιο πρόσφατο μοντέλο;

Η σειρά με την οποία οδήγησα τα Fireblade ήταν τυχαία και λίγο “μπερδευτική”, όμως ευτυχώς τα κύρια μοντέλα μού άφησαν τέτοια εντύπωση και είναι αρκετά διαφορετικά οπτικά, ώστε για να μπορέσω να τα χρονολογήσω δεν χρειάστηκε να κοιτάξω την ημερομηνία παραγωγής στο μπρελοκάκι του κλειδιού. Ο εντοπισμός των αλλαγών από μοντέλο σε μοντέλο είναι αυτό που αναζητά κανείς όταν μελετά την οικογένεια Fireblade και γι’ αυτό θα τα δούμε με χρονολογική σειρά.

Honda CBR 900RR FireBlade 1992 – το πρώτο

Κι αυτό σημαίνει ότι το καλύτερο έρχεται πρώτο επειδή το πρώτο Honda CBR 900RR, όταν το FireBlade γραφόταν με κεφαλαίο “B”, ήταν η μοτοσυκλέτα που έμπαινε στις λίστες των αναλυτών με τις καλύτερες μοτοσυκλέτες όλων των εποχών. Ίσως να έπρεπε να είσαι μοτοσυκλετιστής το 1992, όταν τα Suzuki GSX-R 1100 και Yamaha FZR 1000R γίνονταν όλο και πιο δυνατά, αλλά όχι πιο γρήγορα, ούτε διασκεδαστικά στην οδήγηση, ώστε να εκτιμήσεις τον καινούργιο αέρα που έφερε το πρώτο RR που επιβεβαίωνε ότι η προσέγγιση του Baba-san για το «total control» ήταν ο σωστός δρόμος για το μέλλον.

Δεν είχα οδηγήσει στοκ μοντέλο του ’92 από τότε που ήταν καινούργιο και ήθελα πολύ να το πιάσω στα χέρια μου, αν και κάποιοι από τους υπόλοιπους στο γκρουπ μου δεν συμφωνούσαν. Το να οδηγήσεις ένα παλιότερο δείγμα μια θρυλικής μοτοσυκλέτας αναπόφευκτα συμπεριλαμβάνει και το ρίσκο της απογοήτευσης. Ένας νεώτερος δημοσιογράφος που είχε μεγαλώσει με poster του FireBlade στο δωμάτιό του, αρνήθηκε να το οδηγήσει, επιμένοντας ότι, καθώς είχε θεοποιήσει στο μυαλό του τη μοτοσυκλέτα, η πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να φτάσει τη φαντασία του…!

Μπορώ να τον καταλάβω μέχρι ένα σημείο. Αν και το πρώτο FireBlade που οδηγήσαμε ήταν καλό, είχε κάποια προβλήματα: ο συμπλέκτης πατινάριζε λίγο στη μέγιστη επιτάχυνση. Το εμπρός φρένο ήταν ξύλινο, χωρίς το δάγκωμα που είμαι σίγουρος ότι δεν φαντάζομαι ότι προσέφεραν οι τετραέμβολες δαγκάνες. Καινούργια τακάκια και δίσκοι συμπλέκτη σίγουρα θα είχαν λύσει τα δύο αυτά θέματα αρκετά εύκολα.

Παρόλα αυτά η συνολική εντύπωση ήταν απόλυτα θετική. Ισως η πιο ευχάριστη έκπληξη ήταν το πόσο ελαφριά και σπορτίβικη αίσθηση έδινε το ‘Blade, από τη στιγμή που έκατσα πάνω στη σχετικά φαρδιά σέλα. Από εκεί, πράγματι η εικόνα φαινόταν παλιομοδίτικη ή απλά διαφορετική: το κεντρικά τοποθετημένο στροφόμετρο πάνω σε αφρώδες υλικό, τα σωληνωτά στηρίγματα του φέρινγκ, ακόμη ο μοχλός του τσοκ (τον θυμάσαι;) μού θύμιζαν δεκαετία του ’80 παρά του ’90.

Όμως η ζελατίνα ήταν χαμηλή, η απόκριση στο γκάζι γλυκιά και αμέσως το Honda CBR900RR μου θύμισε το γιατί τόσοι πολλοί αναβάτες το ερωτεύτηκαν. Ο κινητήρας των 122hp δεν έφτανε τη δύναμη άλλων τετρακύλινδρων της εποχής του, όμως τραβούσε ζωηρά στις μεσαίες στροφές, με λίγο κραδασμό στο ρεζερβουάρ, όμως πάντα πρόθυμο, τουλάχιστον μέχρι να πατινάρει ο συμπλέκτης κοντά στο κόκκινο των 11.000rpm.

Και κυρίως το Honda CBR 900RR FireBlade έδινε την αίσθηση μιας ελαφριάς και ευκίνητης μοτοσυκλέτας, όπως περιμένει κανείς από μια μικρή μοτοσυκλέτα που ζυγίζει μόλις 185kg. Την εποχή που ήταν καινούργιο, το Honda CBR 900RR ήταν ελαφρύτερο όχι μόνο από τα ανταγωνιστικά του superbikes, αλλά και από το Kawasaki ZZ-R 600. Η χρήση του τροχού διαμέτρου 16in επίσης ήταν επαναστατική. Μπορεί να έδινε νευρική αίσθηση μερικές φορές, όμως δεν είχα ποτέ προβλήματα ευστάθειας σε αυτό το ηλικιωμένο δείγμα με την 25 ετών ανάρτηση να είναι καθησυχαστικά σφιχτή και να προσφέρει καλό έλεγχο.

Τα παλιά χρόνια, είχε ακουστεί ως παράπονο το ελαφρώς σκληρό κιβώτιο ταχυτήτων, όμως τώρα που το οδήγησα δεν διαπίστωσα κάτι τέτοιο. Η Honda ξανασχεδίασε το κιβώτιο ταχυτήτων δύο χρόνια αργότερα και άλλαξε λίγο και την αισθητική με τους κεκλιμένους προβολείς που του χάρισαν το παρατσούκλι “Foxeye”. Ήταν η εποχή που όλοι είχαν κολλήσει τον πυρετό του FireBlade με την πορτοκαλί απόχρωση “Urban Tiger” να γίνεται πολύ δημοφιλής καθώς οι πωλήσεις εκτοξεύονταν σε όλο τον κόσμο.

Honda CBR 900RR FireBlade 1996

Η επόμενη μοτοσυκλέτα που οδήγησα ήταν το μοντέλο του 1996, δύο χρόνια μετά, όταν η μεγάλη αναβάθμιση του μοντέλου περιελάμβανε αύξηση του κυβισμού στα 918cc, αυξάνοντας τη ροπή και ανεβάζοντας την ισχύ στους 126hp. Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι κατάλαβα τη διαφορά, ούτε το ένα κιλό λιγότερο στο βάρος. Όμως η μοτοσυκλέτα που ο κόσμος βάφτισε Foxeye ήταν πολύ ευχάριστη στην οδήγηση, όχι μόνον επειδή ο συμπλέκτης λειτουργούσε άψογα.

Κάθε ιστορία του Fireblade θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει το μοντέλο του 1998, αν και δεν υπήρχε δείγμα του για να το οδηγήσουμε στο Rockingham. Όχι επειδή ήταν ένα εξέχον μέλος της οικογένειας. Αντιθέτως, το μοντέλο του ΄98 ήταν η μόνη ένδειξη μιας λάθος επιλογής του Baba-san, όταν προσπάθησε να κάνει το FireBlade πιο πολιτισμένο με ένα πιο σταθερό στήσιμο (με κυρίως αυξημένο ίχνος) και καλύτερη προστασία από τα πλαστικά, ακριβώς την εποχή που η Yamaha έβγαλε στην παραγωγή το ακριβώς αντίθετο: το YZF-R1.

Honda CBR 900RR FireBlade 2000

H Honda μπήκε εκ νέου στο παιχνίδι με το μοντέλο του 2000. Το κίτρινο-λευκό και μπλε μοντέλο είναι από τα αγαπημένα μου FireΒlade. Απέκτησε ψεκασμό, μεγαλύτερο κυβισμό στα 929cc, περισσότερη ισχύ στα 148hp και νέο στήσιμο με αντεστραμμένο πιρούνι, τροχό 17in και διαφορετικό πλαίσιο που βοήθησαν στη μείωση του βάρους στα μόλις 170kg.

Στην παρουσίαση στο Estoril της Πορτογαλίας το 2000 το Honda ήταν πολύ γρήγορο και ευέλικτο, αλλά χρειάστηκε πολλές ρυθμίσεις στην ανάρτηση που αρχικά ήταν πολύ μαλακιά. Δεν παρουσιάστηκε κανένα τέτοιο πρόβλημα 17 χρόνια αργότερα, που για οδήγηση δρόμου το FireBlade έδινε την αίσθηση ότι ήταν ιδανικό έτσι όπως ήταν – και επιτάχυνε με συναρπαστικό τρόπο χάρη στα σοβαρά αποθέματα ισχύος που διαθέτει. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί αυτό το μοντέλο έγινε επιτυχία για τη Honda και θα μπορούσε να προσφέρει ακόμη περισσότερα αν δεν παρουσιαζόταν το Suzuki GSX-R 1000 ένα χρόνο αργότερα.

Η απάντηση της Honda σ’ αυτόν τον νέο ανταγωνιστή ήταν να αναβαθμίσει το ‘Blade για άλλη μια φορά το 2002, ανεβάζοντας τα κυβικά στα 954cc, βελτιώνοντας την απόκριση στο γκάζι (που δεν μου είχε φανεί κακή όλα αυτά τα χρόνια) και αφαιρώντας άλλα 2kg βάρος. Δεν οδηγήσαμε ένα δείγμα αυτής της χρονολογίας κι έτσι οι αναμνήσεις μου από αυτό είναι από την βροχερή παρουσίαση στο Estoril, όταν μάλιστα είχα γνωρίσει τον ίδιο τον Baba που μας έδειξε την τελευταία του δημιουργία.

Honda CBR 1000RR Fireblade 2004 – Το πρώτο 1000άρι

Αντιθέτως το επόμενο μοντέλο ήταν αυτό που είχε τις περισσότερες διαφορές και στο όνομα και στο look. Το Honda CBR1000RR Fireblade είχε πλέον 998cc (από μεγαλύτερη διαδρομή και όχι διάμετρο αυτή τη φορά) και νέο όνομα με μικρό “b” στο Fireblade για πρώτη φορά. Η εμφάνισή του ήταν εμπνευσμένη από το RC 211V με το οποίο ο Valentino Rossi κέρδισε τους δύο πρώτους τίτλους στα MotoGP. Και παρά το γεγονός ότι ήταν το πρώτο Fireblade που ήταν βαρύτερο από τους προκατόχους του, και πάλι ζύγιζε μόλις 179kg στεγνό.

Έχοντας οδηγήσει τα παλιότερα μοντέλα, είδα μια ξεκάθαρη διαφορά εδώ: όχι μόνον την εξάτμιση κάτω από τη σέλα, αλλά και τον πιο σύγχρονο πίνακα οργάνων με τις ψηφιακές ενδείξεις κάτω από ένα τεράστιο αναλογικό στροφόμετρο και το ηλεκτρονικό αμορτισέρ τιμονιού που έβαλε τέλος στους επίμονους ισχυρισμούς ότι τέτοια μέτρα δεν ήταν απαραίτητα. Όμως τώρα πια η μέγιστη ισχύς ήταν στους 170hp, όμως δεν μπορώ να πω ότι το Fireblade του 2004 είχε δραματικά διαφορετική αίσθηση. Ήταν πιο πολύ μια εξέλιξη του προηγούμενου μοντέλου, παρά το νέο όνομα και το νέο look.

Honda CBR1000RR Fireblade 2014

Το επόμενο μοντέλο μου έκανε πολλή περισσότερη εντύπωση, επειδή το πέρασα αρχικά για κάτι άλλο. Στη βιαστική αλλαγή μοτοσυκλετών στο parking στην άκρη του δρόμου, ανέβηκα σε ένα Fireblade με πορτοκαλί απόχρωση και μικρές τρύπες στο φέρινγκ. Νόμισα ότι ήταν το μοντέλο του 1994 στα χρώματα Urban Tiger. Η εξάτμιση Akrapovic δεν ήταν στοκ και όταν άνοιξα το γκάζι και ξεκίνησα δεν πρόσεξα ότι τα ψηφιακά όργανα δεν είχαν καμία σχέση με δεκαετία του ’90. Μετά άνοιξα το γκάζι και ο εμπρός τροχός σηκώθηκε με δευτέρα με τρόπο που δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί ποτέ κανένα FireBlade του 1994. Τότε ήταν που θυμήθηκα ότι η Honda είχε φτιάξει μια limited edition Urban Tiger έκδοση του CBR 1000RR 2014 με τους 178hp και φυσικά πολλή περισσότερη επιτάχυνση από το μοντέλο που είχε βγει δύο δεκαετίες νωρίτερα!

Η διαφορά ανάμεσα στα μοντέλα του 2004 και του 2014 ήταν εντυπωσιακή όχι μόνο στη γλυκιά-αλλά-βίαιη απόκριση στο γκάζι του πιο καινούργιου μοντέλου αλλά και στην ομαλότητα, την άνεση των αναρτήσεων και την προοδευτική λειτουργία στα φρένα που ήταν εξοπλισμένα και με ABS.

Το ίδιο θα ίσχυε και για το Fireblade του 2008, επειδή εκείνη ήταν η χρονιά που η Honda είχε κάνει το μεγαλύτερο βήμα προς τα μπροστά με το μοντέλο με την κωδική ονομασία SC59, που στην αρχή είχε δεχτεί αρκετή κριτική για την παράξενη αισθητική του εμπρός μέρους, που δεν το εμπόδισε να γίνει μεγάλη επιτυχία. Με αυτή τη μορφή το Fireblade διατηρήθηκε μέχρι πέρυσι με πολύ μικρές αλλαγές, κυρίως αυτή του 2014, όταν προστέθηκε και η ναυαρχίδα SP με αναρτήσεις της Öhlins για πρώτη φορά.

Το 2017 νέα γενιά Fireblade

Τελικά, πάνω στην ώρα για την 25η επέτειο, η Honda παρουσίασε το ολοκαίνουργιο Fireblade, το ισχυρότερο όλων με 189hp, με χάρτες οδήγησης, traction control και στην έκδοση SP, quick-shifter και semi-active ανάρτηση. Τόσο το βασικό RR όσο και το SP ήταν πολύ διασκεδαστικά στην πίστα, όπου η πιο άνετη ανάρτηση του SP και κυρίως το στοκ quick-shifter το έκαναν λίγο πιο εύκολο στην οδήγηση και μάλλον πιο γρήγορο.

Ποιο είναι το καλύτερο; Ένας σύντομος απολογισμός

Οσο για το ποια μοτοσυκλέτα της οικογένειας είναι η καλύτερη, σίγουρα ο κάθε fan των Fireblade θα προτείνει το δικό του. Από τα παλιότερα μου αρέσει καλύτερα το μοντέλο του 2000 με τον ορμητικό κινητήρα των 148hp και το ελαφρύ και απλό στήσιμο. Όμως οι επιπλέον επιδόσεις και η τελειοποίηση του μοντέλου του 2008 είναι δελεαστικά, ειδικά τώρα που οι μοτοσυκλέτες εννέα ετών πλέον είναι αρκετά προσιτές.

Το πρώτο FireBlade άλλαξε το πρόσωπο του μοτοσυκλετισμού και 25 χρόνια μετά είναι πολύ διασκεδαστικό στην οδήγηση, ενώ ταυτόχρονα θυμίζει ότι η απλότητα και το χαμηλό βάρος είναι βασικά συστατικά στη δημιουργία μιας σπουδαίας σπορ μοτοσυκλέτας.

ΧρονιάΜοντέλοΚυβικάΙσχύςΒάροςΧαρακτηριστικά
1992CBR900RR FireBlade893cc122bhp / 10,500rpm185kg στεγνό16in εμπρός τροχός. Συμβατικά καλάμια. Μεταξόνιο 1405mm
1994CBR900RR FireBlade893cc122bhp / 10,500rpm185kg στεγνόΦώτα “Foxeye”. Απόσβεση συμπίεσης στα καλάμια
1996CBR900RR FireBlade918cc126bhp / 10,500rpm184kg στεγνόΝέο πλαίσιο και πλαστικά. Περισσότερα κυβικά
1998CBR900RR FireBlade918cc128bhp /10,500rpm179kg στεγνόΛίγο ψηλότερα τα clipons και φαρδύτερο φέρινγκ. Περισσότερο ίχνος
2000CBR900RR FireBlade929cc148bhp / 10,500rpm170kg στεγνόΜεγάλη αναβάθμιση: ψεκασμός. Περισσότερα κυβικά. Νέο πλαίσιο. USD πιρούνι. Τροχός 17in
2002CBR900RR FireBlade954cc150bhp / 11,250rpm168kg στεγνόΝέα πλαστικά. Στιβαρότερο πλαίσιο και ψαλίδι. Ψηλότερα μαρσπιέ
2004CBR1000RR Fireblade998cc170bhp / 11,250rpm179kg στεγνόΤο πρώτο CBR1000RR μέσω μεγαλύτερη διαδρομή εμβόλου. Ακτινικές δαγκάνες. Εμφάνιση MotoGP. Εξάτμιση κάτω από τη σέλα
2006CBR1000RR Fireblade998cc170bhp / 11,250rpm179kg στεγνόΝέα κεφαλή με ψηλότερα το κόκκινο στις 12.200rpm. Απόχρωση Repsol
2008CBR1000RR Fireblade999cc176bhp / 12,000rpm199kg πλήρεςΜεγάλη αναβάθμιση με νέο κινητήρα 999cc και νέο στήσιμο. Παρουσιάζεται το C-ABS το 2009
2012CBR1000RR Fireblade999cc176bhp / 12,000rpm200kg πλήρεςΝέα πλαστικά. Ανάρτηση Showa με πιρούνι Big Piston
2014CBR1000RR Fireblade999cc176bhp / 12,250rpm200kg πλήρεςΠιο αγωνιστική θέση οδήγησης. Εκδοση SP με έξτρα 2hp. Ανάρτηση Öhlins. με μονή σέλα
2017CBR1000RR Fireblade999cc189bhp / 13,000rpm196kg πλήρεςΝέο μοντέλο με περισσότερη δύναμη. Λεπτότερα πλαστικά. Μονάδα IMU στα ηλεκτρονικά. Εκδόσεις SP και SPS
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166