Προφανές και αναμενόμενο το υβριδικό Honda Jazz στην πράξη να αποδεικνύεται πολύ οικονομικό, το στοιχείο ωστόσο που πραγματικά κλέβει την παράσταση πάνω του είναι το δίχως άλλο η κορυφαία ευχρηστία χάρη στο αυτόματο κιβώτιο CVT!
Το μίνι MPV της Honda αρέσει στον κόσμο και ως εκ τούτου πουλάει καλά. Αρέσει, ωστόσο, πρωτίστως λόγω πλεονεκτημάτων (βλέπε μεγάλοι χώροι, λειτουργικότητα, ποιότητα κατασκευής, παροιμιώδης αξιοπιστία, οικονομικοί κινητήρες) και δευτερευόντως λόγω μοδάτης εμφάνισης. Αυτό το φαινόμενο χαρακτήρισε, εξάλλου, και την εξίσου επιτυχημένη πρώτη γενιά του μοντέλου (2002-2008).
Προσωπική εκτίμησή μας τα προαναφερόμενα, σαφώς, που βασίζεται στο γεγονός ότι το Jazz κάθε άλλο παρά σε τιμή ευκαιρίας προσφέρεται. Άρα απευθύνεται σε αγοραστές που εστιάζουν στην ουσία, επιλέγουν αυτοκίνητο με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να τις καλύψουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η υβριδική έκδοση του μοντέλου που παρουσιάζουμε σήμερα δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να αποτελέσει εξαίρεση στα παραπάνω. Όμως η απόδοσή της τελικά δικαιολογεί το ακριβότερο κόστος κτήσης της;
Στα θετικά
Με το υβριδικό Jazz στην όμορφη και φανταχτερή καινούργια πράσινη (σ.σ. χρυσομυγί κατά άλλους) απόχρωση «Lime Green», γράψαμε πολλά χιλιόμετρα εντός και εκτός πόλης, προκειμένου να το καταλάβουμε όσο καλύτερα γίνεται. Δεν σας κρύβουμε πως η τσιμπημένη τιμή αγοράς του (βλ. από 17.890 ήτοι +2.145 ευρώ για τη βασική έκδοση Comfort) σε σχέση με την αντίστοιχη συμβατική βενζινοκίνητη έκδοση, ακόμα και στην προ ΔΝΤ εποχή θα μας καθιστούσε επιφυλακτικούς, μια και αφορά ένα μικρό αυτοκίνητο κατ’ ουσίαν. Πόσω μάλλον αυτήν τη στιγμή, όπου έχουν έρθει τα πάνω-κάτω στην οικονομία και όχι μόνον…
Κι όμως στο τέλος της δοκιμής, η «σούμα» έβγαλε θετικό πρόσημο.
Κατ’ αρχήν, η μέση κατανάλωση των 6,2 lt/ 100 km που καταγράψαμε απέχει κάμποσο από την εργοστασιακή τιμή (4,5 lt/ 100 km), παρ’ όλα αυτά είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη επίδοση της συμβατικής έκδοσης (8,1 lt/ 100 km). Για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα αναφέρουμε εδώ πως η προσθήκη του γνωστού (από τα Civic, Insight και CR-Z) υβριδικού συστήματος ΙΜΑ στα μηχανικά μέρη του Jazz επέφερε μία αύξηση του συνολικού του βάρους κατά 70 κιλά φθάνοντας συνολικά τα 1.143. Κερδών συνέχεια για το ιαπωνικό μίνι MPV, τι άλλο παρά οι συνολικά ικανοποιητικότατες επιδόσεις ιδιαίτερα στις επιταχύνσεις εν κινήσει (κυρίως στη χαμηλή και μεσαία κλίμακα στροφών) όπου αποδεικνύεται πιο γρήγορο από 1,7 έως 2,9 δευτερόλεπτα.
Αναμφίβολα, τα 167 Νm της μέγιστης ροπής που προκύπτουν από τον συνδυασμό του βενζινοκινητήρα και του ηλεκτροκινητήρα, αλλά και η ευχέρεια με την οποία ξεδιπλώνονται ανά πάσα στιγμή, διαδραματίζουν τον δικό τους άκρως ευεργετικό ρόλο σ’ αυτό το επίπεδο. Εν ολίγοις, η σπουδή των Ιαπώνων για οικονομία κάθε άλλο παρά μετρίασε την παροιμιώδη ευχρηστία του Jazz, καθιστώντας παιχνίδι την όποια μετακίνηση και συγκρατήστε το αυτό.
Και μια και ο λόγος περί ευχρηστίας, οφείλουμε να σταθούμε στο αυτόματο κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων CVT που επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από απουσία 3 ετών. Απόλυτα εύστοχη ως επιλογή, καθώς εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες του κινητήρα και έχει ιδιαίτερα πολιτισμένη λειτουργία (καμία σχέση δηλαδή με το i-Shift). Ταυτόχρονα μέσω των paddles στο τιμόνι επιτρέπει και χειροκίνητες αλλαγές (σε επτά προκαθορισμένες θέσεις), χαρακτηριστικό που εξασφαλίζει στον οδηγό τον απόλυτο έλεγχο, ακόμα και αν «ανάψουν τα αίματα» όπως π.χ. σε μια ορεινή διαδρομή.
Στο κεφάλαιο Κέρδη κατατάσσεται, ωστόσο, και η βελτιωμένη άνεση.
«Υπαίτιο» γι’ αυτό το μεγαλύτερο βάρος που επέβαλε την τοποθέτηση νέων ελατηρίων και αμορτισέρ, τη χρήση αντιστρεπτικής ράβδου μεγαλύτερης διατομής στον εμπρός άξονα, καθώς επίσης και την προσθήκη αντιστρεπτικής ράβδου στον πίσω άξονα. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα το «πράσινο» Jazz να αποδεικνύεται τελικώς πολύ πιο άνετο για τους επιβάτες, προστατεύοντάς τους ικανοποιητικότατα από τις λακκούβες των ελληνικών δρόμων.
Ταυτόχρονα το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσής του απέκτησε λίγο καλύτερη αίσθηση, ενώ στις στροφές οι κλίσεις του αμαξώματος είναι εμφανώς μικρότερες. Έτσι εκτός πόλης, μπορείς να κινηθείς πραγματικά πολύ σβέλτα σε ρυθμούς κάθε άλλο παρά οικολογικούς και μάλιστα χωρίς να αισθανθείς ανασφάλεια. Μάλιστα, το επιπλέον βάρος στον πίσω άξονα (λόγω μπαταριών/ηλεκτροκινητήρα) βελτίωσε αισθητά την κατανομή των μαζών ανάμεσα στους δύο άξονες, με προφανή οφέλη και στην οδική συμπεριφορά που παραμένει ιδιαίτερα φιλική και ασφαλής.
Η αίσθηση ασφάλειας ενισχύεται όμως και από την απόδοση των φρένων, τα οποία μάλιστα στις μετρήσεις μας πέτυχαν καλύτερη επίδοση ακινητοποιώντας το από τα 120-0 km/h σε 58,1 αντί των 60,2 μέτρων. Επίσης μας ικανοποίησε το γεγονός ότι σε απότομη επιβράδυνση εμφανίζουν σε μικρότερο βαθμό τη συνήθη υστέρηση απόκρισης.
Στις απώλειες
Ίσως όχι με τη στενή έννοια του όρου, παρ’ όλα αυτά οφείλουμε να αναφερθούμε και σ’ αυτές.
Υπό αυτό το πρίσμα, ως απώλεια μπορεί να θεωρηθεί η μείωση της χωρητικότητας του πορτμπαγκάζ εξαιτίας της τοποθέτησης του υβριδικού συστήματος κάτω από το δάπεδό του, κίνηση που μειώνει τον συνολικό του όγκο. Έτσι αν επιλέξετε να αγοράσετε το Jazz Hybrid με ρεζέρβα ανάγκης, η χωρητικότητά του πέφτει από τα 337 στα 223 λίτρα, ενώ αντίστοιχα αν επιλέξετε τη λύση του κιτ επισκευής ελαστικού, τότε έχετε στη διάθεσή σας 300 λίτρα.
Σε κάθε περίπτωση, παρ’ όλα αυτά, το περίφημο σύστημα «Magic Seats» με τη δυνατότητα πλήρους αναδίπλωσης των πίσω καθισμάτων με κάθε δυνατό τρόπο, δίνει αποτελεσματικά τη λύση εξασφαλίζοντας 1.320 λίτρα που επιτρέπουν τη μετακόμιση ολόκληρου νοικοκυριού! Ακολούθως αν και υβριδικό, υπάγεται τελικώς στην πληρωμή τελών κυκλοφορίας (84 ευρώ), καθώς εκπέμπει CO2 104 g/km και όχι κάτω από 100 g/km όπως ορίζει το «κράτος»…
Κι όλα αυτά για 4 γραμμάρια παραπάνω, έστω κι αν μιλάμε για ένα αυτοκίνητο που καταναλώνει όσο ένα νορμάλ 50άρι παπί!
Και εδώ ο αντίλογος λαμβάνει τέλος.
Συμπερασματικά
Όπως ισχύει και στις συμβατικές εκδόσεις, έτσι και η υβριδική εκδοχή του Jazz αποτελεί μια λύση «δύο σε ένα» καθώς συνδυάζει την ευελιξία ενός μικρού αυτοκίνητου πόλης με τους χώρους, την άνεση και την ασφάλεια μοντέλων μεγαλύτερης κατηγορίας.
Ως Honda (το οποίο, μάλιστα, συναρμολογείται και στην Ιαπωνία στο εργοστάσιο της Suzuka) εννοείται ότι διακρίνεται για την υψηλή του ποιότητα, αλλά και την παροιμιώδη αντοχή και αξιοπιστία σε βάθος χρόνου. Τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν είναι ο πλούσιος βασικός εξοπλισμός, η χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και βέβαια η ευχρηστία του κιβωτίου CVT που διατίθεται αποκλειστικά με το υβριδικό Jazz. Το τελευταίο, μάλιστα, από μόνο του αρκεί τελικώς για να δικαιολογήσει το επιπλέον κόστος και είμαστε απόλυτοι σ’ αυτό.
Honda Jazz Hybrid τεχνικά χαρακτηριστικά
Κινητήρας και σύστημα IMA
Το Jazz Hybrid χρησιμοποιεί τον ίδιο βενζινοκινητήρα και το σύστημα IMA με το Insight. Ο βενζινοκινητήρας είναι 8βάλβιδος 1,3 λίτρων τεχνολογίας i-Dsi (με δύο μπουζί στο κύλινδρο) και αποδίδει με μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων 88 ίππους και 121 Nm μέγιστης ροπής. Χρησιμοποιεί επίσης τεχνολογία Μεταβλητής Διαχείρισης Κυλίνδρων (VCM), η οποία κατά την επιβράδυνση αν οι κύλινδροι δεν έχουν φορτίο, σταματά την καύση σφραγίζοντας τους θαλάμους.
Έτσι καταργούνται οι απώλειες υποπίεσης, ο ηλεκτροκινητήρας/γεννήτρια λειτουργεί πιο αποδοτικά αυξάνοντας την ανάκτηση ενέργειας για τη φόρτιση της μπαταρίας. Η τεχνολογία σφραγίσματος των κυλίνδρων χρησιμοποιείται επίσης και όπου απαιτείται μικρή ροπή π.χ. στην πόλη ή στο ταξίδι με σταθερά χαμηλή ταχύτητα.
Σ’ αυτή την περίπτωση το αυτοκίνητο κινείται μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα (EV mode), άρα με μηδενική κατανάλωση και ρύπους CO2. Το Jazz Hybrid ωστόσο μπορεί να μείνει στο EV mode για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το Insight λόγω του χαμηλότερου βάρους και της μικρότερης διαδρομής καλωδιώσεων μεταξύ μπαταρίας και ηλεκτροκινητήρα. Ο ηλεκτροκινητήρας, τέλος, αποδίδει 14 ίππους και 78 Nm ροπής.
Eco Assist
Πιέζοντας το διακόπτη «ECON», στο Jazz Hybrid συμβαίνουν μεταξύ άλλων τα εξής:
Η κινητήρια ισχύς και η ροπή μειώνονται κατά 4%, οι αλλαγές στο CVT πραγματοποιούνται πιο ομαλά, αυξάνεται η ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση, ο κλιματισμός λειτουργεί συχνότερα στο πρόγραμμα ανακυκλοφορίας, η ισχύς του ανεμιστήρα μειώνεται συχνότερα για να περιορίσει την κατανάλωση ρεύματος και, τέλος, κατά τη διάρκεια του προγράμματος «Idle Stop» (που σβήνει τον κινητήρα όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο), ο κλιματισμός απενεργοποιείται. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των ρύπων CO2.