ΑρχικήΟχήματαHonda Supra-X 125 HelmIn

Honda Supra-X 125 HelmIn

Το νέο παπί Honda Supra-X 125 HelmIn κυκλοφόρησε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015, οπότε τώρα πλέον έχουν ήδη στρωθεί τα πρώτα κομμάτια και πολλά από αυτά πάνε για το δεύτερο ή και το τρίτο service. Για το νέο μοντέλο έχουμε μιλήσει ήδη επειδή παρουσιάστηκε επισήμως στην Ελλάδα από την Σαρακάκης ΑΕΒΕ, οπότε οι Έλληνες δημοσιογράφοι το είδαμε από κοντά και είχαμε την ευκαιρία να το οδηγήσουμε (διαβάστε εδώ τις πρώτες μας εντυπώσεις)

Οι αλλαγές με άλλο μάτι.

Χώρος για το κράνος

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του νέου Honda Supra-X 125 HelmIn και κατά τη γνώμη μας λόγος αγοράς – ακόμη και αντικατάσταση ενός παλιότερου Honda ANF 125i Innova- είναι ο χώρος κάτω από τη σέλα. Στο χώρο αυτό χωράει full face κράνος και για την ακρίβεια το Arai RX-7GP με τους εξωτερικούς αεραγωγούς με τον τρόπο που βλέπετε στην εικόνα και η σέλα κλείνει κανονικά. Εννοείται ότι στο χώρο αυτό μπορείτε να βολέψετε μερικά ψώνια από το supermarket ή αντικείμενα που θέλετε να παίρνετε μαζί σας στην καθημερινή σας μετακίνηση (π.χ. αδιάβροχο, έξτρα στεγνά γάντια ή ένα δεύτερο κράνος για τον συνεπιβάτη σας).

Εντελώς άλλα πλαστικά

Η εικόνα του νέου Honda Supra-X 125 HelmIn είναι αρκετά διαφορετικά (και πιο σύγχρονη) χάρη στο εντελώς νέο πλαστικό κουστούμι μαζί με νέα φώτα εμπρός και πίσω – τα πίσω είναι LED. Τα πλαστικά είναι προφανώς φαρδύτερα λόγω του νέου σχεδίου του υποπλαισίου για να δημιουργηθεί ο χώρος κάτω από τη σέλα, ενώ ταυτόχρονα μετακινήθηκε η μπαταρία μπροστά κι έτσι εξοικονομήθηκε και χώρος για να μεγαλώσει το ρεζερβουάρ που τώρα πια είναι 5,6lt αντί για 3,7lt.

Πάντως η λογική της αφαίρεσης της ποδιάς σε γενικές γραμμές έχει μείνει ίδια. Για να βγάλεις τα πλαστικά που περιβάλλουν τον κινητήρα, πρέπει πρώτα να βγάλεις το εμπρός κομμάτι για να φανούν οι κρυφές εμπρός βίδες που συγκρατούν τα πλαϊνά, να βγάλεις τα δύο μεσαία κομμάτια και μετά έχεις πρόσβαση σε όλες τις βίδες που συγκρατούν τα δύο πλαϊνά.

Η διαδικασία είναι παρόμοια με του Honda ANF 125i Innova αλλά με μερικές περισσότερες βίδες και με πιο σφιχτά κουμπωμένα τα κομμάτια μεταξύ τους – και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε δεν τρίζουν. Αν αναρωτιέστε που είναι η τώρα η μπαταρία, δεν θα χρειαστεί να την ψάξετε και πολύ. Βρίσκεται κάτω από το δεξιό πλαστικό της ποδιάς, για να τη φτάσετε όμως δεν χρειάζεται να ξηλώστε το μισό παπί αλλά αρκεί να βγάλετε ένα πλαστικό «παράθυρο». Έξυπνο.

  • Για να προσεγγίσετε τη μπαταρία που δεν είναι πια κάτω από τη σέλα, πρέπει να βγάλετε ένα πλαστικό παράθυρο της ποδιάς. Το κόκκινο που βλέπετε είναι το ελαστικό κάλυμμα του θετικού πόλου.

Οι διαφορές στον κινητήρα

Θα ήθελα να έβλεπα ένα δυνατότερο 125άρι παπί, όμως η Honda απλά τελειοποίησε σε κάποιες λεπτομέρειες τον παλιό κινητήρα του Honda ANF 125 Innova που δεν σχετίζονται με την αύξηση της ισχύος. Η απόδοση του κινητήρα είναι στους 9,25hp στις 7.500rpm, η κλιμάκωση του κιβωτίου ταχυτήτων και το γρανάζωμα είναι ίδια.

Καινούργιο είναι το φιλτροκούτι και αυτό άλλαξε μόνο και μόνο επειδή έπρεπε να διαφοροποιηθεί το σχήμα του και να πάει λίγο ψηλότερα, επειδή στο χώρο που ήταν το φιλτροκούτι στο Honda ANF 125 Innova τώρα έχει πάει όπως είπαμε πριν η… μπαταρία!

Ο τεντωτήρας του εκκεντροφόρου είναι τώρα υδραυλικός κι έτσι δεν υπάρχει πρόσβαση (δεν χρειάζεται να υπάρχει) από το πάνω μέρος του κεφαλής όπως υπήρχε στον προκάτοχό του. Τα κοκκοράκια έχουν ρουλεμάν στην έδρασή τους αντί για κουζινέτα πράγμα που σύμφωνα με τη Honda είναι καλύτερο, ενώ τέλος και η μονάδα του ψεκασμού είναι διαφορετική.

  • Με μια κλεφτή ματιά κάτω από τα πλαστικά του Honda Supra-X 125 Helm-In. Μπορείτε να δείτε καλύτερα τη μπαταρία, αλλά κατά τα άλλα η όψη είναι σχεδόν ίδια με του Innova. Το εξασκημένο μάτι θα δει ότι δεν υπάρχει πάνω στο κύλινδρο τεντωτήρας εκκεντροφόρου, ενώ και το καπάκι για το γρανάζι του εκκεντροφόρου στην κεφαλή είναι διαφορετικό (έχει ψύκτρες και πιάνει με δύο βίδες αντί για μία). Νέος είναι ο ψεκασμός και βέβαια ο σωλήνας του αέρα που έρχεται από το φιλτροκούτι.

Οι διαφορές στα περιφερειακά

Κεντρική κλειδαριά: Μια σημαντική αλλαγή που μας άρεσε πολύ (αν και φαινομενικά είναι μικρή) ήταν η αλλαγή της κεντρικής κλειδαριάς. Η νέα κεντρική κλειδαριά έχει πορτάκι που την ασφαλίζει όταν κλειδώσετε το λαιμό και βγάλετε το παπί για να μη κινδυνεύει από το κατσαβίδιασμα. Εκτός αυτού, από την κεντρική κλειδαριά ανοίγει και η σέλα κι αυτό είναι ΠΑΡΑ πολύ βολικό καθώς μειώνει τις απαιτούμενες κινήσεις για να υπάρξει πρόσβαση στο χώρο κάτω από τη σέλα.

Αναρτήσεις

Το πιρούνι εμπρός είναι κλασικό παπιού, μονής πλάκας με κοντά καλάμια διαμέτρου 26mm και με σχετικά σφιχτή λειτουργία που δίνει αρκετά δεμένη αίσθηση. Τα δύο πίσω αμορτισέρ δεν έχουν ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου όπως και του Honda ANF 125 Innova αλλά έχουν μεγαλύτερης διαμέτρου ελατήριο με πυκνή σπείρα στο πάνω μέρος (προοδευτικά) και προστατευμένο στο στέλεχός του εσωτερικά. Εχουν κι αυτά δεμένη αίσθηση κι ελπίζουμε να τη διατηρούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα μέτρια στοκ αμορτισέρ του προκατόχού του που όταν ήταν καινούργια δούλευαν καλά, αλλά λίγο αργότερα οι αποσβέσεις μαλάκωναν και το παπί σκαμπανέβαζε στα ελατήριά του πάνω.

Φρένα

Εδώ έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Κατ’ αρχάς το αρχαϊκό ταμπούρο πίσω αντικαταστάθηκε από δίσκο διαμέτρου 190mm με δαγκάνα μονού εμβόλου. Ο εμπρός δίσκος έχει παραμείνει στην ίδια διάμετρο 220mm αλλά τώρα έχει δαγκάνα μονού εμβόλου. Είχα προβληματιστεί στην αρχή γι’ αυτό επειδή τα Honda ANF 125 Innova είχαν δαγκάνα διπλού εμβόλου. Τελικά όμως το εμπρός φρένο είναι καλύτερο τόσο σε αίσθηση όσο και σε δύναμη και φυσικά συνολικά το φρενάρισμα είναι καλύτερο, αποτελεσματικότερο, πιο ομοιογενές και ασφαλέστερο με τους δίσκος εμπρός και πίσω.

Τροχοί

Οι τροχοί είναι καλοσχεδιασμένοι πεντάμπρατσοι αλουμινένιοι χυτοί και όχι ακτινωτοί πλέον, επομένως περιμένουμε ότι θα είναι ανθεκτικότεροι κι ότι θα παραμείνουν ίσιοι και μετά τις πρώτες λακκούβες. Σημαντικό ρόλο στο σωστό πάτημα του παπιού και την ωραία ποιότητα της οδήγησης παίζουν και τα ελαστικά Michelin City Pro που τοποθετούνται στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της Σαρακάκης ΑΕΒΕ. Πρόκειται για ένα νέο ελαστικό που έχει εξελίξει η Michelin για ελαφρές μοτοσικλέτες με χρήση σαμπρέλας.

Έχει τρία ενισχυμένα στρώματα συν ένα στρώμα ελαστικού κάτω από το πέλμα έτσι ώστε να είναι αρκετά στιβαρό για να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής (20.000km ανακοινώνει το εργοστάσιο) και να αντέχει στα τρυπήματα με τα καρφιά. Πάντως η συμπεριφορά του παπιού με τα λάστιχα αυτά είναι συγκροτημένο, ελέγξιμη και προβλέψιμη και αυτό είναι αρκετά σημαντικό κυρίως στα φρένα και στο βρεγμένο – τα δοκιμάσαμε όλα στην εβδομάδα που είχαμε το παπί για δοκιμή. Τα ίδια «φοράει» και το Home Project παπί μας και μας έχει αφήσει άριστες εντυπώσεις μέχρι στιγμής και βλέποντας την καλή απόδοσή τους και στο Honda Supra X 125 HelmIn μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα καλό λάστιχο για παπιά κάθε τύπου.

Ψαλίδι

Στη βασική του αρχιτεκτονική το ψαλίδι είναι ίδιο με του Innova, με τετράγωνης διατομής στρατζαριστά μπράτσα. Αυτό που αλλάζει είναι το άκρο του ψαλιδιού με τις υποδοχές του τεντωτήρα της αλυσίδας. Στο καινούργιο μοντέλο ο ρεγουλατόρος είναι μέσα στο άκρο του ψαλιδιού, ενώ στο παλιό μοντέλο είναι εξωτερικός και αφαιρούμενος. Δεν υπάρχει πια ο ολόσωμος προφυλακτήρας της αλυσίδας. Παραδέχομαι ότι είναι παλιομοδίτικος και άσχημος, όμως έτσι διατηρείται η αλυσίδα καθαρή και σε καλή κατάσταση. Τώρα η αλυσίδα είναι εκτεθειμένη, πιο σπορτίβικη αλλά απαιτεί και περισσότερη φροντίδα από τον αναβάτη.

  • Η αλυσίδα τώρα είναι εκτεθειμένη. Είναι ίσως πιο ωραία έτσι, αλλά θα θέλει συχνότερη συντήρηση.

Όργανα

Εντάξει, τα όργανα στα παπιά γνωρίζουμε ότι εξαιρετικά απλά. Η πολυπλοκότητά τους εξαντλείται στην ένδειξη επιλεγμένης σχέσης κιβωτίου και στον αναλογικό δείκτη βενζίνης. Ως προς αυτό το Honda Supra X 125 HelmIn κινείται στο μέσο όρο, προσφέροντας αυτό ακριβώς. Το αναλογικό ταχύμετρο με το μηχανικό οδόμετρο (δουλεύει με ντίζα) είναι καλοσχεδιασμένο με χαρούμενο χρώμα, ευανάγνωστο δείκτη καυσίμου στα αριστερά και τις λάμπες για τη νεκρά και τις ταχύτητες στα δεξιά. Το οδόμετρο είναι μηχανικό, όπως στα περισσότερα παπιά.

Όλα αυτά θα ήταν ΟΚ – αν δεν υπήρχε το Honda ANF 125i Innova. Εκείνο είχε αναλογικής απεικόνισης αλλά ηλεκτρονικό ταχύμετρο (συμμετείχε στην αυτοδιάγνωση των ηλεκτρονικών με τη βελόνα του να τερματίζει κάθε φορά που γυρνούσε στο ΟΝ ο κεντρικός διακόπτης), ηλεκτρονικό οδόμετρο και ηλεκτρονικό δείκτη καυσίμου (κακής ακρίβειας).

Τα όργανα του Honda Supra X 125 HelmIn είναι πισωγύρισμα από αυτή την έννοια γιατί η φυσιολογική εξέλιξη θα ήταν ένα όργανο όπως του Honda MSX 125, ή τουλάχιστον μια προσθήκη ενός ρολογιού (έστω και αναλογικού όπως στα αυτοκίνητα παλιά) κι ενός μερικού χιλιομετρητή (έστω και μηχανικού). Προφανώς τα απλών προδιαγραφών όργανα είναι εκεί για να κρατούν το κόστος χαμηλά, αλλά κρατούν και την εμπειρία της οδήγησης (ναι, και τα παπιά μεταδίδουν κάτι τέτοιο) υποτονική.

Honda Supra-X 125 HelmIn – Οn board δοκιμή

Η αίσθηση που δίνει το Honda Supra X 125 HelmIn είναι όπως είναι αναμενόμενο πολύ παρόμοια με του Honda ANF 125i Innova, κυρίως επειδή έχουν παρεμφερείς διαστάσεις (ύψος σέλας πολύ φιλικό στα 758mm ενώ στο Innova λίγο ψηλότερα στα 778mm) ίδιο μεταξόνιο 1.240mm, ίδιο πλάτος 725mm. Ακόμη και ο ήχος είναι παρόμοιος (καθαρός, ρυθμικός μικτού μονοκύλινδρου, χαμηλού επιπέδου). Ο χώρος για τα πόδια είναι αρκετός, παρά τις μικρές διαστάσεις και τα πόδια πατούν όπως πάντα στα άκαμπτα μαρσπιέ με τα χοντρά αντικραδασμικά λάστιχα. Κυκλοφορούν στο εμπόριο aftermarket μαρσπιέ με αρθρωτά μαρσπιέ. Προτιμήστε τα με την πρώτη ευκαιρία, ό,τι παπί κι αν έχετε – είναι ασφαλέστερα και πρακτικότερα.

Οι επιδόσεις του Honda Supra X 125 HelmIn είναι παρεμφερείς με του Innova και μάλιστα το ταχύμετρο έχει σημειωμένα τα σημεία που πρέπει να αλλάζεις ταχύτητες ακριβώς στα ίδια σημεία και στο παλιό και στο καινούργιο μοντέλο (1η στα 40 – 2η στα 60 – 3η στα 95km/h) με όριο τα 120km/h που δεν τα φτάνει ποτέ, αλλά είναι πιο προσγειωμένο νούμερο από τα 130km/h που έγραφε το Innova.

Στην πράξη αν στροφάρεις το κινητήρα ανοίγοντας το γκάζι βαθιά μπορείς να υπερβείς λίγο τα χιλιόμετρα αυτά, πριν αλλάξεις σχέση και μ’ αυτό τον τρόπο σε επίπεδο δρόμο έχεις ελπίδα να φτάσεις την τελική του ταχύτητα που με πολλή προσπάθεια μπορεί να φτάσει τα 115km/h (108km/h πραγματικά). Τα ρεαλιστικά χιλιόμετρα που μπορεί να κινείται το παπί είναι τα 100km/h (93km/h πραγματικά) κι αν ο δρόμος δεν είναι επίπεδος αλλά ελαφρώς ανηφορικός τότε το παπί δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 80km/h. Αν είχατε Honda ANF 125i Innova τότε όλα αυτά σας ακούγονται γνώριμα.

Αντίθετα η αίσθηση του πώς πατάει το Honda Supra X 125 HelmInστο δρόμο θα σας φανεί σημαντικά καλύτερη. Όπως είπαμε πιο πάνω όταν περιγράψαμε τις αναρτήσεις, η αίσθηση που δίνουν είναι πιο δεμένη κι έτσι τόσο η πληροφορία της πρόσφυσης, όσο και η σταθερότητα στο φρενάρισμα είναι αρκετά υψηλότερου επιπέδου.

Τα φρένα, δίσκοι εμπρός και πίσω αποτελούν σημαντική βελτίωση και χαιρόμαστε που επιτέλους η ασφάλεια του αναβάτη μπήκε πάνω από το κόστος. Αλλωστε φτηνότερα παπιά έχουν εδώ και καιρό δισκόφρενο στον πίσω τροχό και επωφελούνται από τα πλεονεκτήματά του.

Κατανάλωση καυσίμου

Όπως είναι αναμενόμενο η κατανάλωση του Honda Supra X 125 HelmIn είναι πολύ χαμηλή. Αν προσπαθείτε να βρείτε τα όρια του παπιού και δουλεύετε τον κινητήρα σε υψηλές στροφές, θα σας κάψει κατά μέσο όρο 2,5lt/100km.

Με οικονομικότερη οδήγηση, αν αλλάζετε τις ταχύτητες σε λιγότερα χιλιόμετρα από αυτά που συνιστά η πλάκα του ταχυμέτρου (δείτε τη φωτογραφία του ταχυμέτρου για να καταλάβετε) τότε η κατανάλωση μπορεί να πέσει και κάτω από τα 2lt/100km. To πιο σημαντικό είναι ότι στο Honda Supra X 125 HelmIn έχει αυξηθεί η αυτονομία και επομένως και η ακτίνα δράσης. Εκεί που το Innova είχε 3,7lt, άρα η αυτονομία του ήταν κάπου 150km (200km με ήρεμη οδήγηση), τώρα με τα 5,6lt το παπί φτάνει εύκολα τα 225 και με ήρεμη οδήγηση μπορεί να φτάσει και τα 300km/lt – δοκιμάστε το κι εσείς.

Υπάρχει λόγος να το πάρεις

Το Honda Supra X 125 HelmIn αποτελεί πράγματι ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη του παπιού, επειδή πρώτη φορά βλέπουμε δυνατότητα να χωρέσει full face κράνος κάτω από τη σέλα – ένα χαρακτηριστικό που το ξέρουμε μόνο στα scooter – και πάλι όχι σε όλα. Κατά τα άλλα είδαμε μια σημαντική ποιοτική αναβάθμιση στο παπί της Honda που τώρα έχει καλύτερα μελετημένα πλαστικά που συνταιριάζουν καλύτερα μεταξύ τους κι έτσι δεν παρουσιάζουν τριγμούς. Οι βελτιώσεις στον κινητήρα είναι ευπρόσδεκτες εφόσον τον κάνουν ανθεκτικότερο – δεν φέρνουν όμως μια βελτίωση στον κινητήρα.

Οι 9,25 ονομαστικοί ίπποι κρατούν την κατανάλωση πολύ χαμηλά είναι ταυτόχρονα είναι λιγότεροι από τα περισσότερα 125άρια scooter της Honda. To Honda PCX 125 είναι στους 11,5hp/ 8.000rpm, το Honda SH Mode 125 είναι στους 11,2hp/ 8.500rpm, το Honda SH 125 είναι στους 13,4hp/ 9.000rpm και το Honda Forza 125 είναι στους 14hp/ 8.750rpm – για να θυμηθούμε μόνο μερικά παραδείγματα.

Η Honda θα μπορούσε να φρεσκάρει ουσιαστικά τον κινητήρα της μπουστάροντας και τη δύναμη του μοντέλου πέρα από τη χρηστικότητά του, την εμφάνιση και την πρακτικότητα ώστε να αποτελεί έναν πιο απειλητικό αντίπαλο απέναντι στο Yamaha Crypton X 135 και να διεκδικήσει εκ νέου τα πρωτεία στην κατηγορία των παπιών – αν και η ως τώρα πορεία του δείχνει ότι κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερο. Κατά τη γνώμη μας σίγουρα την αξίζει.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166