Honda VFR 1200X Crosstourer

Honda VFR 1200X Crosstourer

H Honda συνεχίζει να εξελίσσει το πρόγραμμα μοτοσικλετών με V4 κινητήρες, δημιουργώντας το Honda VFR 1200X Crosstourer, μια εντυπωσιακή μεγάλου κυβισμού και μεγάλων διαστάσεων τουριστική on-off μοτοσικλέτα.

Όπως και άλλες μάρκες έτσι και η Honda έχει παραδειγματιστεί από τον πρωτοφανή επιτυχία του BMW R 1200GS. Η μοτοσικλέτα της BMW και όλες οι άλλες μεγάλες on-off (η κατηγορία έχει ονομαστεί από τα ίδια τα εργοστάσια και ως adventure) είναι οι μόνες που βρίσκονται σε άνοδο παγκοσμίως. Επομένως η παρουσίαση ενός μεγάλου κυβισμού μοντέλου εν μέσω γενικευμένης οικονομικής ύφεσης υπό αυτό το πρίσμα, έχει νόημα.

Το νέο Honda VFR 1200X Crosstourer έχει βασιστεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό στο Honda VFR 1200F. Ο V4 κινητήρας και το πλαίσιο (ανάλογα προσαρμοσμένα και τα δύο τους) προέρχονται από το sport touring μοντέλο της Honda, σηματοδοτώντας έτσι και τον αμιγώς τουριστικό χαρακτήρα της νέας μοτοσικλέτας.

Design

Το νέο Honda Crosstourer είναι μια μεγάλων διαστάσεων μοτοσικλέτα με κύριο χαρακτηριστικό του σχεδιασμού της το «ράμφος» (την προεξοχή κάτω από τον προβολέα) που είναι πλέον κοινό σε όλες σχεδόν τις μεγάλες on-off.

Έχει αιχμηρό σχεδιασμό με αρκετές γωνίες στα πλαστικά του, αυτό που περισσότερο παρατηρεί κανείς όμως είναι ότι έχει περισσότερο όγκο στο εμπρός μέρος του και στο κέντρο, ενώ η ουρά είναι σημαντικά πιο «ανάλαφρη». Ο προβολέας είναι τριγωνικός, ακολουθώντας τη σχεδιαστική γραμμή που ξέρουμε και από το VFR 1200F. Οι τροχοί είναι ακτινωτοί φανερώνοντας την πρόθεση των σχεδιαστών της μοτοσικλέτας να μπορεί να κινηθεί σε χωματόδρομο.

Καθώς οι ακτίνες βιδώνουν στο χείλος της στεφάνης, τα ελαστικά είναι tubeless. Η μετάδοση στον πίσω τροχό γίνεται με άξονα που στερεώνεται σε μονόμπρατσο ψαλίδι. Οι χούφτες είναι στον στάνταρντ εξοπλισμό, ενώ η ουρά έχει έτοιμες βάσεις και υποδοχές για πλαϊνές βαλίτσες, επομένως δεν χρειάζεται να τοποθετηθεί έξτρα σχάρα. Η εξάτμιση είναι κυλινδρική και βγαίνει από το πλάι.

Τα όργανα του Honda Crosstourer είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακά με ενδείξεις ταχυμέτρου, δύο οδομέτρων, στάθμης βενζίνης σε πέντε μπάρες, θερμοκρασίας ψυκτικού υγρού, ρολογιού, ενώ υπάρχει και υπολογιστής ταξιδιού που μετρά την κατανάλωση καυσίμου (μέση και στιγμιαία) και την αυτονομία της μοτοσικλέτας. Το στροφόμετρο αποτελείται από μπάρες που γεμίζουν, μια διάταξη που έτσι κι αλλιώς δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από το μάτι.

Κινητήρας

Ο κινητήρας των 1.237cc του Honda Crosstourer προέρχεται όπως είπαμε από το Honda VFR 1200F αλλά είναι ρυθμισμένος να αποδίδει λιγότερη μέγιστη ισχύ. Διαθέτει πάντως περισσότερη δύναμη στις μεσαίες και τις χαμηλές στροφές καθώς έχει δοθεί περισσότερη έμφαση στην καλύτερη απόδοση της ροπής.

Είναι τετρακύλινδρος σε διάταξη V με περιεχόμενη γωνία 76 μοιρών και μονό επικεφαλής εκκεντροφόρο (πρόκειται για τη διάταξη Unicam που έχουμε δει και στα CRF που εξοικονομεί βάρος και χώρο). Οι εκκεντροφόροι όμως του Honda VFR 1200 X Crosstourer είναι καινούργιοι με 2mm χαμηλότερο βύθισμα, οι εισαγωγές είναι στενότερες και μακρύτερες και οι λαιμοί της εξάτμισης είναι κι αυτοί στενότεροι για να επιτευχθεί καλύτερη απόδοση στις χαμηλές στροφές χάνοντας μόνο απόδοση στις υψηλές στροφές.

Αποδίδει 127hp στις 7.750rpm (το VFR 170hp στις 10.000rpm) και η ροπή του φτάνει τα 12,8kgm στις μόλις 6.500rpm (του VFR 13,1kgm στις 8.750). Στον κινητήρα οι δύο πίσω κύλινδροι βρίσκονται στο μέσον των δύο εμπρός κι έτσι του επιτρέπουν να είναι πιο στενός στο πίσω μέρος του.

Το γκάζι του ελέγχεται από σύστημα ride-by0wire και διαθέτει και traction control.

Το κιβώτιο είναι έξι ταχυτήτων και η τελική μετάδοση γίνεται με άξονα, ο οποίος αποτελεί τμήμα του μονόμπρατσου ψαλιδιού.

Σημαντικό χαρακτηριστικό οικονομίας είναι ότι τα διαστήματα αλλαγής λαδιών έχουν οριστεί στα 12.000km ενώ της ρύθμισης βαλβίδων στα 24.000km. Η μέση κατανάλωση καυσίμου κυμαίνεται στα 7lt/100km. Οδηγώντας πολύ προσεκτικά και φροντίζοντας ο αναβάτης να κρατά χαμηλές έως μεσαίες στροφές στον κινητήρα τότε θα δει την ένδειξη της κατανάλωσης στον πίνακα οργάνων να πέφτει κάτω από τα 6lt/100km, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα τη δει να ξεπερνά τα 8,6lt/100km.

Εργονομία

Η θέση οδήγησης είναι όρθια και ξεκούραστη, χαρακτηριστική για την κατηγορία. Το ύψος της σέλας είναι στα 850mm δηλαδή αρκετά ψηλό ώστε να δυσκολέψει αναβάτες κάτω από το 1.80m να ακουμπήσουν και τα δύο πόδια τους στο έδαφος, καθώς μάλιστα το σημείο που η σέλα ακουμπά στο ρεζερβουάρ δεν είναι και τόσο λεπτό – αν και ο στενός στο πίσω μέρος του κινητήρας είναι ένα μέτρο που θα συνιστούσε και στενή σέλα στο εμπρός μέρος της. Η σέλα δεν είναι ρυθμιζόμενη ούτε υπάρχει στα αξεσουάρ χαμηλότερη σέλα.

Η μεγαλύτερη δυσκολία που θα συναντήσουν όσοι αναβάτες δεν φτάνουν καλά στο έδαφος είναι να μανουβράρουν τη μοτοσικλέτα με χαμηλή ταχύτητα ή να την ξεπαρκάρουν κάνοντάς την πίσω σε ελαφριά κατηφόρα, καθώς το βάρος της είναι αρκετά μεγάλο στα 275kg στην απλή έκδοση. Στην έκδοση DCT είναι 10kg βαρύτερο, ενώ αν η μοτοσικλέτα φορτωθεί το βάρος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Η ζελατίνα είναι ρυθμιζόμενη σε δύο θέσεις αλλά χρειάζονται εργαλεία για να ρυθμιστεί. Ρυθμιζόμενες είναι επίσης και οι δύο μανέτες και κάτω από τη σέλα υπάρχει αποθηκευτικός χώρος που χωράει ένα πέταλο. Οι χούφτες όπως ήδη είπαμε είναι στον στάνταρ εξοπλισμό.

Πλαίσιο – περιφερειακά

Το πλαίσιο είναι ίδιας αρχιτεκτονικής με του Honda VFR 1200F αλλά με πιο αργή γεωμετρία και μεγαλύτερες διαδρομές στις αναρτήσεις. Η γωνία κάστερ του Crosstourer είναι 28ο και το μεταξόνιο 1595mm ενώ του VFR 25,5ο και 1545mm αντίστοιχα. Το αντεστραμμένο πιρούνι έχει διάμετρο καλαμιών 43mm και διαδρομή 165mm (του VFR 120mm). Ρυθμίζεται η προφόρτιση των ελατηρίων και η απόσβεση επαναφοράς. Το αμορτισέρ εδράζεται σε ξανασχεδιασμένο μοχλικό Pro-Link κι έχει διαδρομή 145mm (του VFR 130mm). Εχει υδραυλική ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου (επομένως μετά το φόρτωμα με αποσκευές μπορεί ο αναβάτης να προσαρμόσει το ύψος του πίσω μέρους πολύ εύκολα) και ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς.

Τα εμπρός φρένα αποτελούνται από δύο δίσκους διαμέτρου 310mm με δαγκάνες τριών εμβόλων εμπρός, δίσκο διαμέτρου 276mm πίσω και σύστημα Combined ABS που προσφέρουν πολύ αποτελεσματικό φρενάρισμα παρά το μεγάλο βάρος της μοτοσικλέτας. Ο εμπρός τροχός έχει διάμετρο 19in σύμφωνα άλλωστε με τις απαιτήσεις της κατηγορίας, ενώ ο πίσω τροχός έχει διάμετρο 17in με ελαστικό 150/70.

Honda VFR 1200X Crosstourer – On board

Παρά το μεγάλο βάρος των 275kg το Honda VFR 1200X Crosstourer οδηγείται σχετικά εύκολα στις χαμηλές ταχύτητες πόλης. Η μόνη δυσκολία όπως περιγράψαμε πιο πάνω θα παρουσιαστεί όταν ο αναβάτης θα πρέπει να κάνει μανούβρες μικρής ταχύτητας. Το φαρδύ τιμόνι όμως με το μεγάλο κόψιμο προσφέρει ευελιξία ανάμεσα από τα αυτοκίνητα, καθώς μάλιστα η μοτοσικλέτα αν και αρκετά μεγάλη έχει πολύ εύκολα διαχειρίσιμο όγκο. Οι άκρες του τιμονιού (με τις χούφτες) περνούν σε γενικές γραμμές πάνω από τους καθρέφτες των αυτοκινήτων, επομένως λίγες είναι οι συνθήκες εκείνες μέσα στην πόλη που τελικά θα παγιδέψουν το Crosstourer.

Εφόσον η μοτοσικλέτα ξεκινήσει ο V4 κινητήρας δείχνει όλο το καλό του πρόσωπο. Είναι πολύ δυνατός στις χαμηλές και τις μεσαίες στροφές προσφέροντας δυνατή επιτάχυνση και εξαιρετικές ρεπρίζ.

Καθώς είναι πολύ ελαστικός τραβάει χωρίς προσπάθεια σχεδόν από το ρελαντί ανεβάζοντας στροφές πολύ ομαλά, ακόμη κι αν το στροφόμετρο δείχνει λιγότερες από 3.000rpm. Τo εξατάχυτο κιβώτιο αλλάζει σχέσεις πολύ ομαλά και η απλωμένη ροπή σε μεγάλο φάσμα στροφών σημαίνει ότι οι αλλαγές ταχυτήτων δεν είναι πάντα απαραίτητες. Η ευστροφία του κινητήρα είναι τέτοια ώστε ο αναβάτης θα ξεπεράσει γρήγορα και ίσως και χωρίς να το επιδιώξει ιδιαίτερα τα 200km/h στο ταχύμετρο στον αυτοκινητόδρομο, τουλάχιστον όταν ο αναβάτης ταξιδεύει μόνος του. Η πραγματική τελική ταχύτητα των 225km/h έρχεται αρκετά γρήγορα χάρη στην ευστροφία του τετρακύλινδρου κινητήρα.

Η ζελατίνα προσφέρει καλή προστασία όχι όμως και για μεγάλο ταξίδι όπου θα χρειαστεί η υψηλότερη ζελατίνα από τα αξεσουάρ. Στις στροφές η συμπεριφορά του Crosstourer είναι ουδέτερη και μπορεί να γίνει αρκετά διασκεδαστική με δεδομένο πάντα ότι είναι μια βαριά μοτοσικλέτα με αναρτήσεις μεγάλων διαδρομών. Ο άξονας λειτουργεί χωρίς θορύβους και δεν παρουσιάζει αντιδράσεις στο άνοιγμα και κλείσιμο του γκαζιού ή στα κατεβάσματα.

Η μοτοσικλέτα είναι πολύ σταθερή και οι αποσβέσεις των αναρτήσεων είναι επαρκείς στους περισσότερους δρόμους. Ειδικά όσον αφορά τη συμπεριφορά των αναρτήσεων εφόσον η μοτοσικλέτα πέσει σε επάλληλα σαμαράκια με σχετικά μεγάλη ταχύτητα –πράγμα πολύ πιθανό- τότε το αμορτισέρ δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την πρόσφυση του τροχού κάνοντας αναπηδήσεις και ταυτόχρονα μπερδεύοντας το traction control το λαμπάκι του οποίου θα δει ο αναβάτης να αναβοσβήνει.

  • To Traction Control μπορεί να απενεργοποιηθεί από αυτό το κουμπί στα αριστερά του φέρινγκ.

Το traction control έχει σχετικά διακριτική λειτουργία, αφήνει όμως σε γενικές γραμμές τον πίσω τροχό να γλιστρήσει ελάχιστα πριν ενεργοποιηθεί. Παρόλα αυτά είναι απόλυτα αποτελεσματικό και μπορεί να ξεκινήσει τη μοτοσικλέτα π.χ. σε ανηφορικό ολισθηρό δρόμο χωρίς ο αναβάτης να καταλάβει πολλά πράγματα πέρα από το λαμπάκι που ανάβει και το ότι η μοτοσικλέτα δεν «φεύγει» αρκετά γρήγορα σε αναλογία τουλάχιστον με το άνοιγμα του γκαζιού.

Τα φρένα με το σύστημα Combined ABS είναι άριστα ως προς την ισχύ, την αίσθηση και την προοδευτικότητα και συνεργάζονται πολύ καλά με τις αναρτήσεις, καθώς το δυνατό φρενάρισμα δεν εξαντλεί τις δυνατότητες του πιρουνιού. Το ABS δεν επεμβαίνει άσκοπα και δεν αιφνιδιάζει τον αναβάτη. Πολύ καλό πρόσωπο έδειξαν και τα ελαστικά Pirelli Scorpion Trail.

Επειδή το Honnda VFR 1200X Crosstourer είναι on-off τουριστική μοτοσικλέτα θα πρέπει να ειπωθεί ότι είναι η βαρύτερη on-off που έχει δημιουργήσει η Honda στην ιστορία της, ακόμη πιο βαριά και από το Honda Varadero. Εύλογα ο χειρισμός της σε κακοτράχαλο έδαφος και μάλιστα με φορτίο είναι πολύ απαιτητικός, με τον κίνδυνο της πτώσης να εξελιχτεί σε μια πολύ ακριβή υπόθεση. Ασφαλώς μπορεί να διασχίσει έναν χωματόδρομο με προσοχή, χάρη στις αναρτήσεις μεγάλων διαδρομών και μάλιστα χωρίς να κινδυνεύουν οι τροχοί στα δύσκολα περάσματα επειδή είναι ακτινωτοί.

Το μυστικό του είναι ο πολύπλευρος χαρακτήρας

Το Honda VFR 1200X Crosstourer είναι μια καινούργια, καλοσχεδιασμένη και ποιοτική μοτοσικλέτα που στην εβδομάδα που το είχαμε στη διάθεσή μας για δοκιμή μας ενθουσίασε η απόδοση του κινητήρα, το γερό τράβηγμα, οι δυνατές επιταχύνσεις και η πολύ ομαλή λειτουργία που συνδυάζονται με κορυφαία φρένα. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μια κορυφαία μοτοσικλέτα πολύ μεγάλων δυνατοτήτων σε ταξίδι μεγάλων αποστάσεων, χωρίς να αποκλείεται η γρήγορη μετακίνηση στο αστικό περιβάλλον. Ο ανταγωνισμός του Crosstourer όμως είναι δύσκολος και πραγματικά μας παραξένεψε το γεγονός ότι δεν δίνει καμία δυνατότητα ρύθμισης της εργονομίας της.

Το BMW R 12000GS, το Yamaha XTZ 1200 Super Tenere και το Triumph Tiger Explorer έχουν δυνατότητα ρύθμισης ή αλλαγής της σέλας κι έτσι δίνει στον αναβάτη τη δυνατότητα να προσαρμόσει τη θέση οδήγησης και τη μοτοσικλέτα στο δικό του σωματότυπο. To traction control είναι απλούστερων προδιαγραφών σε σχέση με άλλων μοτοσικλετών που έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία, η λειτουργία τους περνά απαρατήρητη από τον αναβάτη και είναι ρυθμιζόμενα.

Σε επίπεδο εξοπλισμού το BMW R 1200GS και το Ducati Multistrada 1200 δίνουν τη δυνατότητα έξτρα ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αναρτήσεων που εκτιμηθεί πάρα πολύ από τους ιδιοκτήτες τους. Βέβαια η Honda είναι η μόνη εταιρία που δίνει τη δυνατότητα του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων με το έξτρα σύστημα διπλού συμπλέκτη DCTκι αυτό προσφέρει μεγάλη ευκολία και άνεση στην οδήγηση που θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα στο τέλος μας ημέρας γεμάτης από πολύωρη οδήγηση. Το Honda Crosstourer είναι μια μοτοσικλέτα που χάρη στον V4 κινητήρα και τον τρόπο απόδοση της έχει πλούσιο και εθιστικό χαρακτήρα, ενώ τέλος το κόστος του είναι αρκετά ανταγωνιστικό.

Προηγούμενο άρθροHonda CRF 1000L Africa Twin
Επόμενο άρθροKTM 1090 Adventure R
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας