Honda Wave 110i

To Honda Wave 110i είναι το φτηνότερο παπί της Honda, διαθέτει όμως αρκετά σβέλτο χαρακτήρα και καίει ελάχιστα.

Όσο περνούν τα χρόνια και τα παπιά αναβαθμίζονται και καλυτερεύουν, τόσο περισσότερο ακριβαίνουν. Αν και η τιμή σε ένα παπί δεν είναι (πια) το μόνο κριτήριο για την αγορά, το Honda Wave 110i με το αρκετά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το best seller παπί της Honda, το Honda ANF 125i Innova (την εποχή που παρουσιάστηκε – αλλά και μετά σε σχέση με το Honda Supra X Helmin) σίγουρα προκαλεί το ενδιαφέρον.

Το σημαντικό πλεονέκτημα όμως του Honda Wave 110i όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε δεν είναι μόνο ότι είναι φτηνότερο αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ ποιοτικό, αρκετά γρήγορο, με χαμηλή κατανάλωση και με πρακτικό χώρο κάτω από τη σέλα. Υπό αυτή τη έννοια θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι το Honda Wave 110i έφερε τον πιο απειλητικό ανταγωνιστή του Honda Innova, αν μάλιστα ο αγοραστής αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται τελικά την έξτρα δύναμη του Honda Innova, αλλά μπορεί να αρκεστεί και σε λίγο μικρότερη τελική ταχύτητα.

Πρέπει πάντως να αναγνωρίσουμε στη Honda ότι έχει προσέξει ιδιαίτερα το νέο της παπί των 110cc καθώς διαθέτει ηλεκτρονικό ψεκασμό πράγμα που βοηθά στην κάλυψη της προδιαγραφής Euro3 χωρίς να έχουν χαθεί οι επιδόσεις. Γιατί μπορεί το Honda Wave 110i να μην είναι τόσο γρήγορο όσο το Honda Innova 125i είναι όμως ένα αρκετά γρήγορο στοκ παπί στα 110cc.

Design

Αισθητικά το Honda Wave 110i δεν φέρνει την επανάσταση στα παπιά, αλλά είναι εξαιρετικά καλοσχεδιασμένο, με αιχμηρές γραμμές και ιδέες που προέρχονται από supersport μοτοσικλέτες όπως ο τρόπος που συνδυάζεται η ουρά με το πίσω φως. Ωραία σχεδιασμένος είναι ο προβολέας με τα φώτα στάσεως αριστερά και δεξιά του καθώς και τα τριγωνικά φλας που κυριαρχούν στην ποδιά.

Τα όργανα διαθέτουν μόνο ένα αναλογικό ταχύμετρο και αναλογικό δείκτη στάθμης καυσίμου καθώς και τις ενδεικτικές λυχνίες για το ποια σχέση είναι κουμπωμένη στο κιβώτιο. Δεν υπάρχει καμία ψηφιακή ένδειξη όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο Honda Innova 125i, τα όργανα του Innova όμως δεν είναι τυπικά της κατηγορίας – μάλιστα ο αντικαταστάτης του Innova δεν έχει ούτε αυτός ψηφιακή οθόνη στα όργανα.

Κινητήρας

Ο κινητήρας του νέου Honda Wave 110i είναι μονοκύλινδρος, με τον κύλινδρο σε οριζόντια διάταξη, τετράχρονος, αερόψυκτος με χωρητικότητα 109,1cc και επικεφαλής εκκεντροφόρο. Η διάμετρος του εμβόλου είναι 50mm και η διαδρομή του 55,6mm, ενώ η σχέση συμπίεσης είναι στα 9,0:1 Τροφοδοτείται από ψεκασμό PGM-FI 22mm κι έχει αυτόματο τσοκ. Η μέγιστη ισχύς του είναι στους 8,54hp στις 7.500rpm και η ροπή του στα 8,65Nm στις 5.500rpm (ενδεικτικά η ονομαστική ισχύς του Innova είναι 9,17hp στις 7.500rpm). Τo κιβώτιο είναι τετρατάχυτο με ημιαυτόματο συμπλέκτη.

Τόσο η κλιμάκωση του κιβωτίου, όσο και το τελικό του γρανάζωμα είναι αρκετά κοντά (και κοντύτερα από του Honda Innova 125i κατά δύο δόντια στο πίσω γρανάζι), πράγμα που σημαίνει δίνει στο παπί και καλές εκκινήσεις αλλά και δυνατό τράβηγμα.

Θα πρέπει να πέσουν τα χιλιόμετρα κάτω από τα 40km/h για να χρειαστεί κατέβασμα σε 3η και θα πρέπει να έχει σταματήσει σχεδόν για να χρειαστεί κατέβασμα σε 2η με την οποία μπορεί και να ξεκινήσει αν χρειαστεί. Ο αναβάτης που θα θελήσει να ανακαλύψει τα όρια του μικρού κινητήρα θα ανακαλύψει ότι έχει τοποθετηθεί ηλεκτρονικός κόφτης για να περιορίζει το ενδεχόμενο υπερστροφίας του κινητήρα, προστατεύοντάς τον.

Η πρώτη σχέση ανεβάζει μέχρι περίπου τα 40km/h η δεύτερη μέχρι τα 60km/h, η τρίτη μέχρι τα 90km/h και η τέταρτη μέχρι τα 117km/h στο ταχυμέτρο, που είναι πραγματικά 106km/h. Απλά την τελική του ταχύτητα ως τον κόφτη δεν μπορεί να τη δει υπό όλες τις συνθήκες, παρά μόνο στις πιο ευνοϊκές (χωρίς κόντρα άνεμο και σε ελαφρά κατηφόρα). Η εφικτή τελική ταχύτητα του παπιού είναι περί τα 100km/h στο ταχύμετρο (90,5km/h πραγματικά) που είναι απόλυτα ικανοποιητική για παπί 110cc και σίγουρα αρκετή για τα περισσότερα δρομολόγια σε συνθήκες πόλης.

  • Δεν έχει πια τα παραδοσιακά καπάκια των βαλβίδων ο οριζόντιας διάταξης κινητήρας του Honda Wave 110i έχει όμως καλό τράβηγμα και αξιοπρεπή τελική ταχύτητα.

Πιο σημαντικό από την τελική ταχύτητα είναι ότι έχει ισχυρό τράβηγμα και μπορεί να κάνει γρήγορα και με ασφάλεια προσπεράσματα για να βγει από δύσκολες καταστάσεις. Κατά τα άλλα ο κινητήρας λειτουργεί πολύ ομαλά και γραμμικά με ευχάριστο ήχο, εύκολη εκκίνηση και θετικές αλλαγές σχέσεων.

Κατανάλωση καυσίμου

Η πιο ουσιαστική μέτρηση πάντως είναι αυτή της κατανάλωσης. Με μεικτή οδήγηση το Honda Wave 110i έκαψε 2,55lt στα 100km, πράγμα που σημαίνει ότι το (μικρό) ρεζερβουάρ των 3,7lt επαρκεί για 145km. Με συγκρατημένη οδήγηση πάντως το νούμερο αυτό μπορεί να βελτιωθεί προσθέτοντας μερικά χιλιόμετρα ακόμη ανά γέμισμα.

Πλαίσιο – αναρτήσεις – φρένα

Το Honda Wave 110i στα βασικά σημεία του στησίματός του μοιάζει πάρα πολύ με το Honda Innova 125i. Εχει ολόιδια γωνία κάστερ στις 26 μοίρες και 3 λεπτά, μικρότερο ίχνος στα 99,1mm αντί των 103mm του Honda Innova, λίγο μικρότερο μεταξόνιο στα 1227mm αντί 1240mm του Honda Innova και λίγο χαμηλότερο ύψος σέλας στα 760mm αντί 778mm. Εχουν παρόμοιο τηλεσκοπικό πιρούνι μονής πλάκας με διάμετρο καλαμιών 26mm και την πίσω ανάρτηση αναλαμβάνουν δύο αμορτισέρ.

Το φρένο εμπρός αποτελείται και στα δύο παπιά της Honda από δίσκο διαμέτρου 220mm με δαγκάνα μονού εμβόλου της Nissin. Το πίσω φρένο αναλαμβάνεται από μηχανικό ταμπούρο διαμέτρου 110mm. Στο Honda Wave 110i πάντως οι αναρτήσεις έχουν σχετικά σφιχτή συμπεριφορά πράγμα που βοηθά ουσιαστικά στην οδική συμπεριφορά, χωρίς να ενοχλεί ιδιαίτερα στις άσχημες ανωμαλίες του δρόμου που εύλογα θα κάνουν ένα ελαφρύ παπί (99,1kg) να χτυπήσει πάνω τους ή απλώς να τρανταχτεί.

Εργονομία

Το ύψος της σέλας στα 760mm είναι πιο χαμηλό και από του Honda Innova 125i κι έτσι μπορούν κάθε αναστήματος αναβάτες να πατήσουν χωρίς πρόβλημα στο έδαφος. Τα γόνατα του αναβάτη μπορούν να κρυφτούν πίσω από την ποδιά για να προστατευτούν αρκετά αποτελεσματικά. Η σέλα είναι αρκετά μεγάλη για να φιλοξενήσει δύο ενήλικες αναβάτες και είναι και αρκετά πλατιά, προσφέροντας ικανοποιητική άνεση στην καθημερινή μετακίνηση στο αστικό περιβάλλον.

  • Το Honda Wave 110i έχει ένα μικρό χώρο κάτω από τη σέλα μέσα στον οποίο βρίσκεται η μπαταρία και τα εργαλεία.

Ο συνεπιβάτης έχει αρκετό χώρο, σιδερένια σωληνωτή χειρολαβή για να κρατιέται και αναδιπλούμενα μαρσπιέ σε σταθερές αλουμινένιες βάσεις και σε λογικό ύψος. Κάτω από τη σέλα υπάρχει και ένας μικρός χώρος 7,1lt που σύμφωνα με το εργοστάσιο χωρά κράνος ανοιχτού τύπου. Στην πράξη ελάχιστα κράνη της αγοράς θα χωρέσουν σ’ αυτό το χώρο που φιλοξενείται επίσης η μπαταρία και τα εργαλεία του παπιού. Αν παίζει ουσιαστικό ρόλο για σας, πάρτε μαζί σας το κράνος σας όταν πάτε να δείτε το παπί για να σιγουρευτείτε.

On board δοκιμή

Τo Honda Wave 110i είναι ένα σχετικά μικρό παπί, πανάλαφρο και γι’ αυτό πανεύκολο σε οποιαδήποτε μανούβρα χαμηλής ταχύτητας. Διαθέτει κεντρικό και πλάγιο σταντ που και τα δύο είναι εύκολα στο χειρισμό του. Το πλάγιο σταντ διαθέτει διακόπτη ώστε να μην μπορεί να πάρει μπροστά ο κινητήρας ακόμη αν είναι ανοιχτό, ακόμη κι αν το κιβώτιο είναι στη νεκρά. Αν ο κινητήρας δουλεύει όμως με νεκρά και ανοίξετε το σταντ, δεν θα σβήσει… Η ευκινησία του παπιού είναι εξαιρετικά μεγάλη και μπορεί με πολύ λίγες κινήσεις να φτάσει πρώτο στο φανάρι ανάμεσα από τα αυτοκίνητα, καθώς έχει μικρό πλάτος και πολύ εύκολα διαχειρίσιμο όγκο.

Σχεδόν όλους τους ελιγμούς στο μποτιλιάρισμα μπορεί να τους εκτελέσει με τρίτη ταχύτητα ή αν έχει φόρα ακόμη και με τέταρτη, πράγμα που σημαίνει μεγάλη ευκολία χειρισμών, ταχύτητα και άνεση. Στον ανοιχτότερο δρόμο θα μπορέσει να κινηθεί εύκολα με ταχύτητες της τάξης των 90 με 100km/h (ανάλογα την κλίση του οδοστρώματος και τον αέρα που φυσά) ή και παραπάνω. Ο αναβάτης που θέλει να κινηθεί κάνοντας οικονομία στη βενζίνη θα διαπιστώσει ότι μπορεί να πηγαίνει με 80 έως 90km/h απροβλημάτιστα και πολύ ξεκούραστα σε όλα του τα δρομολόγια.

Οι σφιχτές αναρτήσεις βοηθούν στη σταθερότητα του παπιού ακόμη και στην τελική του ταχύτητα αν και χτυπούν στις πιο απότομες ανωμαλίες του δρόμου. Τα δύο πίσω αμορτισέρ είναι πολύ απλού τύπου και δεν έχουν ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου. Οι αλλαγές κατεύθυνσης γίνονται εύκολα και γρήγορα με το Honda Wave 110i να διατηρεί τη σταθερότητά του και να παραμένει ελέγξιμο, αν και τα κινέζικης προέλευσης ελαστικά του της CST έχουν μέτρια απόδοση και σε μερικές περιπτώσεις γλιστρούν.

Τα φρένα του είναι δυνατά και αποτελεσματικά με προοδευτική απόδοση αλλά χωρίς καλή αίσθηση σε απότομο φρενάρισμα. Το αρχικό δάγκωμα του δίσκου εμπρός είναι αρκετά καλό μετά όμως η αίσθησή του μειώνεται. Η απόδοση του πίσω ταμπούρου είναι απλά ικανοποιητική και μοιραία η αίσθηση των φρένων είναι ανομοιογενής.

Διαχρονική αξία

Το Honda Wave 110i αναμφίβολα προβάλει ως έξυπνη αγορά! Προσφέρει τα πάντα όσον αφορά την ευκολία και την πρακτικότητα που αναζητά κανείς από ένα παπί, είναι όμορφο και καλοσχεδιασμένο, διαθέτει πρακτικό χώρο κάτω από τη σέλα και έναν κινητήρα με δυνατό τράβηγμα για να κάνει τις περισσότερες δουλειές της πόλης. Δεν είναι τόσο δυνατό όσο το Honda Innova 125i αλλά είναι σίγουρα πιο δυνατό από τα παλιότερα Honda Astrea (όχι τα “φτιαγμένα” ε;) και τον υπόλοιπο καρμπιρατεράτο ανταγωνισμό του στα 110cc. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι πωλείται σε σωστή τιμή και για αυτό «γράφει» πολύ καλά αποτελέσματα στις πωλήσεις.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Zathura: A Space Adventure (2005)

Hoard (video game review)

Zatoichi (2003)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166