Η αλεπού στο παζάρι: Όταν διαπραγματεύεσαι χρηματικά πόσα

Η αλεπού στο παζάρι: Όταν διαπραγματεύεσαι χρηματικά πόσα

Όποιο χρηματικό ποσό και αν προσπαθείς να διαπραγματευτείς, απέφυγε τα συγκεκριμένα λάθη για να έχεις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας να βγεις κερδισμένος από οποιαδήποτε οικονομική επιδίωξη και αν έχεις.

Όταν ζητάς αύξηση

  • Μην το παρακάνεις με το χαμόγελο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η υπερβολή σε αυτό το θέμα σού κόβει πόντους αξιοπιστίας σε θέματα της δουλειάς.
  • Μην αναφέρεις ως επιχείρημα το γεγονός ότι δυσκολεύεσαι οικονομικά ή ότι δεν έχεις να πληρώσεις το νοίκι. Μια αύξηση δεν βασίζεται στον οίκτο, αλλά σε αυτό που προσφέρεις στην εταιρεία.
  • Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσεις πόσο σημαντική είναι η προσφορά σου στην επιχείρηση που εργάζεσαι, και πως οποιαδήποτε αύξηση, όσο μικρή ή μεγάλη και αν είναι, θα σου δώσει περαιτέρω κίνητρα για να φέρεις ακόμη περισσότερες επιτυχίες και κατ’ επέκταση επιπλέον έσοδα στην επιχειρηματική οντότητα που δουλεύεις, θέλοντας να υπογραμμίσεις ότι ο προϊστάμενος θα δικαιωθεί με τούτη την επιλογή.

Όταν κάνεις παζάρια

  • Μην τοποθετείσαι ως αντίπαλος απέναντι στον πωλητή. Πες κάτι τύπου «Μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο για την τιμή;», ώστε να δείξεις ότι τον θεωρείς σύμμαχο.
  • Απέφυγε να δείξεις τρελό ενθουσιασμό για κάποιο αντικείμενο. Αυτομάτως χάνεις από τη διαπραγματευτική σου δύναμη.

Όταν ζητάς ένα διακανονισμό

  • Μην ξεκινάς τη συζήτηση με αυστηρό και αυταρχικό ύφος. Η ευγένεια και η ψυχραιμία προδιαθέτουν εξαρχής θετικά το συνομιλητή σου.
  • Μην περιμένεις να οξυνθούν τα πνεύματα για να ζητήσεις να μιλήσεις με κάποιον προϊστάμενο. Αν έχεις εκνευρίσει τον υφιστάμενό του, δύσκολα θα σου δώσει δίκιο.

Πως μπορώ να πω «όχι» όταν κάποιος φίλος μού ζητάει δανεικά;

Στη συγκεκριμένη περίοδο, το να πεις ότι δεν έχεις το ποσό που σου ζητάνε πιθανότατα δεν θα ακουστεί ψεύτικο ούτε εξωπραγματικό. Από την άλλη, αν θέλεις να είσαι ειλικρινής και να πεις «όχι» παρ’ ότι διαθέτεις τα χρήματα, μπορείς να απαντήσεις, φιλικά αλλά σταθερά, ότι ο δανεισμός πολύ συχνά γυρίζει μπούμερανγκ για τις σχέσεις και ότι θα προτιμούσες να μη βάλεις σε κίνδυνο τη δική σας φιλία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας