Άρθρο της Μαρίας Παπαδοπούλου.
Επειδή είναι πολύ πιθανό να δανειστείς από κάπου, φρόντισε τουλάχιστον να το κάνεις σωστά.
Προφανώς και το ξέρεις ότι το να ξοδεύεις περισσότερα χρήματα από όσα έχεις δεν είναι καλή ιδέα – ούτε για το μέλλον ούτε, πολύ περισσότερο, για την ψυχική σου υγεία, που δεν ευνοείται ιδιαίτερα από τις ξάγρυπνες νύχτες που περνάς σκεπτόμενη πως θα πληρώσεις τους λογαριασμούς σου. Αν όμως δεν είσαι κόρη εφοπλιστή, αν η μαμά σου δεν κράταγε όλα τα δώρα γιαγιάδων και παππούδων σε κλειστό λογαριασμό «για όταν μεγαλώσεις» κι αν ο μισθός σου βρίσκεται πιο κοντά στο βασικό παρά σ’ εκείνον της Άννας Γουίντουρ, θα έρθει κάποτε η στιγμή που θα χρειαστεί να δανειστείς. Από την κολλητή, από τον μπαμπά, από τη δουλειά σου ή από την τράπεζα, δεν έχει πολλή σημασία.
Σημασία έχει να μην αντιμετωπίσεις το δανεισμό σαν κάτι ασήμαντο, αλλά να κάνεις τη σωστή επιλογή δανείου ανάλογα με τις ανάγκες σου και να οργανωθείς σωστά, έτσι ώστε να επιστρέψεις τα χρήματα που οφείλεις το συντομότερο δυνατό και να μη βρεθείς ξανά στη θέση να ψάχνεις για χορηγό. Διάβασε τον οδηγό του Cosmo με τις συμβουλές που μας έδωσαν για κάθε μπάτζετ οι ειδικοί επί του θέματος και θα τα καταφέρεις σε όλα. Μόνο φύλαξε τα καλύτερα tips για να τα δώσεις και στη φίλη σου όταν αρχίσει να δανείζεται από σένα.
Ένα μικρό δάνειο για μία έκτακτη περίσταση
Θέλεις σαν τρελή να πας στη συναυλία του αγαπημένου σου συγκροτήματος, που έρχεται στο τέλος του μήνα, αλλά είσαι ήδη ταπί. Είναι αγένεια να ζητήσεις 40 ευρώ από την κολλητή σου; Το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί σε όλες μας και πιθανότατα θα συμβεί κάποια στιγμή και στη φίλη σου. Επίσης τα δάνεια από φίλους είναι άτοκα (εκτός αν έχεις πιάσει γνωριμίες με την οικογένεια Μακ Ντακ), κι αυτό ακριβώς είναι που μπορεί να γίνει μπούμερανγκ – για την τσέπη σου και για τη φιλία σας.
Μην αποκτήσεις τη συνήθεια να ζητάς δανεικά από τους κοντινούς σου ανθρώπους για πράγματα που, αν το δεις ψύχραιμα, δεν πρόκειται να τα θυμάσαι σε ένα χρόνο από τώρα. Αν βέβαια πιστεύεις ότι αυτή η συναυλία θα σε στοιχειώνει για πάντα, αν δεν έχεις άλλη εναλλακτική και ξέρεις ότι η φίλη σου έχει μια σχετική άνεση αυτή την εποχή, μπορείς να της ζητήσεις τη χάρη. Απλώς μη διανοηθείς να την πιέσεις, όρισε εξαρχής την ημερομηνία που θα της επιστρέψεις τα χρήματα και φρόντισε να την τηρήσεις (μην περιμένεις να σου τα ζητήσει εκείνη). Αν φυσικά τον επόμενο μήνα θεωρήσεις ότι βρίσκεσαι ξανά «σε επείγουσα ανάγκη», μάλλον πρέπει να επανεξετάσεις τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεσαι τα χρήματά σου πριν βάλεις σε κίνδυνο τη φιλία σας.
Χρησιμοποίησε την πιστωτική κάρτα με σύνεση
Έχεις βγει για καφέ, αφού πήρες τρεις όρκους στο Μεγάλο Μανιτού ότι δεν θα πατήσεις το πόδι σου ούτε καν σε κατάστημα με κινέζικα. Έλα όμως που το παλτό των ονείρων σου, με το πέτο που κόβει λίγο το στήθος και με το σωστό μήκος για να αναδεικνύει τα πόδια σου, σε κοιτάζει προκλητικά από τη βιτρίνα του πιο ακριβού καταστήματος της πόλης. Και είναι σε έκπτωση: 50% κάτω από το ποσό που δίνεις κανονικά για 5 νοίκια. Αλλά ποιος είπε ότι τα δυόμισι νοίκια τα έχεις;
Ξέρουμε τι σκέφτεσαι: «Δεν πειράζει, θα το πάρω με την πιστωτική και κάποια στιγμή θα το ξεπληρώσω». Μπορεί ακόμη και να μπαίνεις στον πειρασμό να ζητήσεις να σου εκδώσουν την ειδική πιστωτική του μαγαζιού, για να έχεις καλύτερους όρους. Μην κάνεις τίποτα από τα δύο. Οι τόκοι στις πιστωτικές κάρτες είναι συνήθως τόσο υψηλοί, που θα καταλήξεις να πληρώσεις το παλτό σχεδόν όσο είχε και πριν από την έκπτωση. Και το παλτό δεν είναι σπίτι. Σε ένα χρόνο, που ίσως θα έχεις ξεπληρώσει όλο το ποσό, θα δεις τη νέα κολεξιόν και θα θέλεις κάτι καινούριο.
Μπορείς να βάλεις το ποσό στην πιστωτική σου μόνο αν είσαι απόλυτα σίγουρη ότι, πριν αρχίσουν να τρέχουν οι τόκοι, θα έχεις ξεπληρώσει όλο το ποσό ή αν το κατάστημα σου παρέχει άτοκες δόσεις που μπορείς να πληρώνεις κάθε (μα κάθε) μήνα.
Μη δανείζεσαι περισσότερα χρήματα από ότι χρειάζεσαι
Χάλασε το αυτοκίνητό σου, έσκασε ο θερμοσίφωνας, κάηκε ο υπολογιστής σου, γενικά η ζωή δεν είναι πολύ καλή μαζί σου τελευταία και έχεις άμεση ανάγκη από έξτρα χρήματα. Αν οι γονείς σου δεν μπορούν να σου δανείσουν το ποσό που χρειάζεσαι ή αν δεν θέλεις να τους τα ζητήσεις, ρώτησε την τράπεζα με την οποία συνεργάζεσαι συνήθως για το πιο χαμηλότοκο δάνειο που μπορείς να πάρεις, προκειμένου να αντεπεξέλθεις στα ξαφνικά έξοδα.
Μην υποκύψεις στον πειρασμό να δανειστείς περισσότερα χρήματα απ’ όσα χρειάζεσαι για το συγκεκριμένο πρόβλημα, με τη σκέψη ότι είναι η ιδανική ευκαιρία να ανανεώσεις και την γκαρνταρόμπα σου ή να περάσεις τρεις εβδομάδες στο εξωτερικό. Θυμήσου ότι τα μηνιαία ή ετήσια έξοδά σου (όπως π.χ. τα ρούχα και οι διακοπές) πρέπει να καλύπτονται από τα στάνταρ έσοδα – και να αφήνουν ένα ποσό στην άκρη για τέτοιου τύπου αναποδιές.
Μακροχρόνιο δάνειο από τράπεζα
Για τα μακροχρόνια δάνεια που όλες παίρνουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας (για ένα αυτοκίνητο ή ένα σπίτι) δεν χρειάζεται να νιώθεις ενοχές, μόνο να κάνεις την έρευνά σου και να οργανωθείς σωστά. Πάρε προσφορές από αρκετές τράπεζες και φτιάξε μια λίστα με επιτόκια (σταθερά ή κυμαινόμενα), δόσεις, διαστήματα αποπληρωμής, το συνολικό ποσό που θα έχεις πληρώσει μετά την εξόφληση, τυχόν έξοδα που μπορεί να συνοδεύουν το δάνειο, και θυμήσου να τσεκάρεις αν μπορείς να αποπληρώσεις το δάνειο οποιαδήποτε στιγμή έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις (χωρίς «πρόστιμο»).
Αν τελικά έχεις αποφασίσει να δανειστείς από την εκάστοτε τράπεζα, αλλά η προσφορά της δεν είναι τόσο καλή, παρουσίασε στον υπεύθυνο την πιο συμφέρουσα προσφορά που έχεις βρει αλλού και ζήτησέ του να σου κάνει μία αντίστοιχη. Κατά πάσα πιθανότητα θα το κάνει, για να μη σε χάσει από πελάτη.
Φρόντισε να βεβαιωθείς ότι μπορείς να πληρώνεις τη δόση σου κάθε μήνα με άνεση (χωρίς να στερηθείς τον αέρα που αναπνέεις) και, για να μη διατρέχεις τον κίνδυνο να ξεχαστείς, ζήτα από την τράπεζα να παίρνει κάθε μήνα τα χρήματα κατευθείαν από το λογαριασμό σου. Καλορίζικο!
Xρέη of hope
Τέσσερα tips για να μείνεις λιγότερο χρεωμένη
- Ξέχνα την επιλογή να πληρώνεις μόνο το ελάχιστο ποσό στην πιστωτική σου. Με τον τρόπο αυτό απλώς παρατείνεις την αγωνία, αφού το χρέος μένει σχεδόν στάσιμο και πληρώνεις κυρίως τόκους. Άλλωστε οι τράπεζες αυτό θέλουν να κάνεις, για να μη σταματήσεις ποτέ να πληρώνεις – μην παίξεις το παιχνίδι τους.
- Χρησιμοποίησε τα χρήματα που έχεις αποταμιεύσει για να ξεπληρώσεις το χρέος σου. Ποτέ οι τόκοι της αποταμίευσης δεν ξεπερνάνε τους τόκους των χρεών σου – εκτός αν έχεις για κάποιο διάστημα 0% επιτόκιο στην πιστωτική σου.
- Μη δανειστείς για να ξεπληρώσεις το αρχικό σου χρέος. Έτσι απλώς διαιωνίζεις την οφειλή σου.
- Όταν τυχαίνει να πάρεις στα χέρια σου έξτρα χρήματα, μη σκεφτείς καν να τα ξοδέψεις. Χρησιμοποίησέ τα για να κόψεις δρόμο στην αποπληρωμή. Κανένα φόρεμα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη χαρά που θα σου δώσει το να μη χρωστάς σε κανέναν.
Διάβασε επίσης: