Το Strix Point γνωστό και ως Ryzen AI 300 διαθέτει την ταχύτερη μονάδα γραφικών για φορητούς υπολογιστές μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η σύγκριση με την Arc 140V δεν είναι απόλυτα δίκαιη.
Η AMD ανακοίνωσε λεπτομέρειες για την αρχιτεκτονική των επερχόμενων Ryzen AI 300 APUs για φορητούς υπολογιστές.
Οι πανίσχυροι πυρήνες Zen 5 συνδυάζονται με την Radeon 890M, η οποία βασίζεται στην αρχιτεκτονική RDNA-3.5. Συγκριτικά με την Intel Arc 140V, η GPU είναι περίπου 35% ταχύτερη στο Geekbench 6.3 – κάτι που οφείλεται εν μέρει στην υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας.
Οι επεξεργαστές Lunar Lake της Intel έχουν TDP 17 watt, με μέγιστο τα 30 watt. Η AMD επιτρέπει στην σειρά Ryzen-AI-300 TDP μέχρι 54 watt, με δυνατότητα αύξησης στα 70 watt για μικρό χρονικό διάστημα. Η GPU RDNA-3.5 με 16 μονάδες εκτέλεσης δεν αντιμετωπίζει δυσκολίες σε σχέση με την GPU της Intel.
Επειδή η RDNA 3.5 είναι ένα ενδιάμεσο βήμα προς την RDNA 4 και δεν προορίζεται για GPUs επιτραπέζιων υπολογιστών, η AMD μπόρεσε να ενσωματώσει συγκεκριμένες βελτιστοποιήσεις για φορητούς υπολογιστές. Η διαχείριση μνήμης έχει βελτιστοποιηθεί για χρήση με LPDDR5X, ενώ το υποσύστημα της κρυφής μνήμης έχει αναθεωρηθεί για να μειώσει τις προσπελάσεις στη βραδύτερη κύρια μνήμη.
Zen 5c και μια μεγάλη NPU
Για εξοικονόμηση ενέργειας, οι επεξεργαστές Ryzen-AI-300 διαθέτουν, εκτός από τους κανονικούς πυρήνες Zen-5, και Zen-5c, μια συμπαγή εκδοχή της αρχιτεκτονικής Zen-5 που είναι πιο αποδοτική σε χαμηλές συχνότητες. Σε αντίθεση με τους E-cores της Intel, η αρχιτεκτονική παραμένει πανομοιότυπη, χωρίς αλλαγές στις εφαρμογές, πέρα από τη συχνότητα
Η XDNA-2-NPU μπορεί να επιτύχει έως και 50 INT8-TOPS και υποστηρίζει το νέο format BF16, το οποίο επιτρέπει στην AMD να συνδυάζει την απόδοση του INT8 με την ακρίβεια του FP16. Η διαίρεση της NPU σε AI-Engines (AIE) επιτρέπει την ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης – άλλες NPUs μπορούν να το πράξουν αυτό, μόνο διαδοχικά.
Πολλή τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και πολλή συμβατική απόδοση
Επιπλέον, η NPU μπορεί να απενεργοποιηθεί εν μέρει ή εξ ολοκλήρου, ώστε η διάρκεια ζωής της μπαταρίας στο φορητό υπολογιστή να μην επηρεάζεται όταν δεν χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη. Η τροφοδοσία δεδομένων των AIEs διασφαλίζεται μέσω κόμβων εντός της NPU, που μπορούν να αντιγράφουν απευθείας τα δεδομένα που χρειάζονται πολλαπλές φορές (Multicast), μειώνοντας έτσι τις προσπελάσεις στη μνήμη.
Δεν είναι τυχαίο που η AMD προβάλλει και τονίζει την απόδοση της στην τεχνητή νοημοσύνη, αφού σύμφωνα με έρευνες, τόσο η συνολική απόδοση, όσο και η αποτελεσματικότητα είναι επί του παρόντος ζωτικής σημασίας.. Σε αυτά τα δύο σημεία, η AMD φαίνεται να υπερέχει στα αποτελέσματα, τουλάχιστον όταν απαιτείται υψηλή απόδοση. Ωστόσο, στην αυτονομία της μπαταρίας, η AMD πιθανώς θα αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό από την Qualcomm.