Οι επεξεργαστές AMD EPYC δεύτερης γενιάς και GPU Radeon Instinct θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων σε διάφορα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, μία εξαιρετική ενέργεια που καλό θα είναι να τη μιμηθούν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί σε τούτο τον τομέα.
Η κατάσταση έκτακτης από την Πανδημία που προέκυψε και ακόμη δεν λέει να μας εγκαταλείψει, οδήγησε πολλές εταιρείες στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας να δεσμευτούν τόσο για οικονομικές όσο και για τεχνολογικές δωρεές, προσφέροντας προηγμένης τεχνολογίας συστήματα και υλικά στην επιστημονική κοινότητα, ούτως ώστε και αυτά τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με τη σειρά τους να μπορέσουν να βρουν διάφορες λύσεις που θα ωφελήσουν το κοινό καλό.
Πριν λίγες ώρες, η AMD ανακοίνωσε την επέκταση των δωρεών της για να υποστηρίξει 18 πανεπιστήμια που δίνουν αγώνα κατά του COVID-19.. Οι επεξεργαστές AMD EPYC δεύτερης γενιάς και GPU Radeon Instinct θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στο Στάνφορντ, στο UCLA, στο Πανεπιστήμιο του Τρέντο και σε 13 άλλα ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στην Ευρώπη και την Ινδία. Συνολικά, γίνεται λόγος για μια επιπλέον υπολογιστική ισχύ 5 petaflops.
Μαζί με προηγούμενες δωρεές που ήδη έχει κάνει, η πρωτοβουλία AMD COVID-19 HPC Fund έχει διαθέσει μέχρι σήμερα 12 petaflops συνολικής υπολογιστικής ισχύος. Η υπολογιστική δύναμη που δωρίζεται από την AMD θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για τη γονιδιωματική, την ανάπτυξη εμβολίων, την επεξεργασία και εκμετάλλευση των δεδομένων, και τη μοντελοποίηση. Τα έργα θα κυμαίνονται από την εξελικτική μοντελοποίηση του ιού και την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ενεργοποιείται η πρωτεΐνη, η οποία δίνει στον ιό τα αιχμηρά χαρακτηριστικά, μια διαδικασία που συμβαίνει πριν από την αλληλεπίδραση μεταξύ του κοροναϊού και του ανθρώπινου κυττάρου, έως προσομοιώσεις μεγάλης κλίμακας ρευστικής δυναμικής των σταγονιδίων του COVID-19 που ταξιδεύουν στον αέρα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Enrico Blanzeri του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Επιστημών Πληροφοριών του Πανεπιστημίου του Trento «οι υπολογιστικοί πόροι που παρέχει η AMD θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα gen@home που βρίσκεται σε εξέλιξη, το οποίο στοχεύει στην ανακάλυψη των αιτιωδών σχέσεων μεταξύ της έκφρασης των γονιδίων.
Ο Enrico Blanzeri πρόσθεσε: «Ειδικότερα, σκοπεύουμε να επιταχύνουμε την έρευνα για τα γονίδια που αλληλεπιδρούν με το SARS-CoV-2 , σε συνεργασία με ιατρικούς ερευνητές και φοιτητές του εργαστηρίου βιολογικών δεδομένων. Η πρωτοβουλία της AMD έρχεται ακριβώς την κατάλληλη στιγμή και περιμένουμε να μας ωθήσει να καταστήσουμε δυνατές περαιτέρω μεθόδους ανάλυσης».