Μιλάμε για τηλεϊατρική εδώ και χρόνια, τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε. Πριν από 8 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη προετοιμάσει ένα στρατηγικό σχέδιο για να εξαλείψει τα εμπόδια στην ευρεία χρήση της τηλεϊατρικής στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, όμως, πρακτικά δεν έχουν γίνει ακόμη ουσιώδη βήματα για την καθιέρωση αυτού του τομέα ως πρωτεύουσα μεθοδολογία και όχι ως συμπληρωματική. Μην ξεχνάμε πως μέσω της Τηλεϊατρικής δύναται να γίνουν και πολύπλοκες εγχειρήσεις μέσω ρομποτικών συστημάτων.
Η επιδημία Covid-19 έφερε στο φως τη σοβαρή καθυστέρηση στη μεταρρύθμιση αυτών των υπηρεσιών, διότι δεν πρέπει να αγνοούμε ότι η Τηλεϊατρική έχει την ικανότητα να προσφέρει ουσιώδη βοήθεια σε ασθενείς με χρόνιες ασθένειες χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της περιοχής, πράγμα που σημαίνει πως αυτά τα άτομα μπορούν να γλιτώσουν την άσκοπη ταλαιπωρία, ενώ συνάμα εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι που μπορούν να διατεθούν κάπου αλλού, επιτυγχάνοντας με λίγα λόγια διπλό καλό.
Η χρήση της τηλεϊατρικής είναι απαραίτητη για την πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση και την παρακολούθηση των ασθενών, και στην παρούσα φάση με την Πανδημία που επικρατεί αυτοί οι άνθρωποι καλό να αποφεύγουν να εκτίθενται αδικαιολόγητα σε κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό, ιδίως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Πλέον σωστά αρκετοί εμπειρογνώμονες σε αυτό το χώρο χαρακτηρίζουν την τηλεϊατρική, και ως τηλε-συμβουλευτική ή τηλε-βοήθεια, επισημαίνοντας ορθά ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας αποτελεσματικής σύγχρονης θεραπείας.
Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου για την τηλεϊατρική που δημιούργησε η εταιρεία Motori Sanità, και χάρη στην άκρως πολύτιμη συνεισφορά της Daiichi-Sankyo, εμπειρογνώμονες από όλη την Ιταλία συναντήθηκαν σε ένα εικονικό ψηφιακό περιβάλλον για να θέσουν τα θεμέλια για μια συγκεκριμένη χρήση της τηλεϊατρικής στην Ιταλία, αφού ήδη η συγκεκριμένη χώρα πλήρωσε το βαρύ τίμημα της αδράνειας με τους χιλιάδες θανάτους κατά τους τελευταίους μήνες, ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν σωθεί πάρα πολλές ζωές αν ήταν προετοιμασμένο το εθνικό σύστημα υγείας μέσω της τηλεϊατρικής.
Ο Gianfranco Gensini, Επίτιμος Πρόεδρος του Ιταλικού Οργανισμού Ψηφιακής Υγείας και Τηλεϊατρικής, δήλωσε: «Η τηλεϊατρική, δηλαδή η εξ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης μέσω της τεχνολογίας των πληροφοριών, θέτει τα θεμέλια για ένα τηλεματικό δίκτυο που παρεμβάλλεται μεταξύ γιατρού, νοσοκόμου, ασθενούς και φροντιστή. Η διάδοσή του στο κλινικό πλαίσιο, μέχρι στιγμής έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο. Σήμερα, τα προβλήματα που σχετίζονται με το COVID-19 έθεσαν την τηλεϊατρική στο επίκεντρο της προσοχής, για την ικανότητα της να προσεγγίζει απομακρυσμένους ασθενείς που πάσχουν από το COVID-19, προσφέροντας τους υποστήριξη, συμβουλές από ειδικούς, νοσηλεία στο σπίτι. Ταυτόχρονα, προσφέρει στους αρκετά ευάλωτους ασθενείς την δυνατότητα να διενεργήσουν ελέγχους ή θεραπευτικές προσαρμογές, αποφεύγοντας τα ταξίδια και τον σχετικό κίνδυνο μετάδοσης. Ο COVID-19 έχει χτυπήσει τον κόσμο μας πολύ σκληρά, αλλά σίγουρα επέτρεψε να εμφανιστούν οι δυνατότητες που συνδέονται με την ψηφιακή ιατρική (τελικά!) Αν εξετάσουμε προσεκτικά τη λειτουργική ισχύ της Τηλεϊατρικής, θα διαπιστώσουμε περίτρανα πως επιτρέπει διάπλατα την προοπτική μιας αναδιαμόρφωσης των οδών θεραπείας και των διαδικασιών που λαμβάνουν υπόψη όλης της ψηφιακής ιατρικής υποστήριξης».
Ο Francesco Gabbrielli, Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Τηλεϊατρικής και Νέων Τεχνολογιών του Istituto Superiore di Sanità, ανέφερε: «Στην πράξη, κάναμε σε τρεις μήνες αυτό που είχαμε πετύχει προηγουμένως σε ένα χρόνο. Ωστόσο, ο αυτοσχεδιασμός που είναι χρήσιμος σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να αποτελέσει το μοντέλο αναφοράς για την ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος υπηρεσιών τηλεϊατρικής σε όλη την εθνική επικράτεια, πράγμα που σημαίνει πως η Τηλεϊατρική πρέπει να μελετηθεί, να εφαρμοστεί και να οργανωθεί. Στην Τηλεϊατρική πραγματοποιούνται ιατρικές πράξεις και δραστηριότητες βοήθειας για τις οποίες οι επαγγελματίες υγείας είναι πλήρως υπεύθυνοι, ακόμη και σε απόσταση. Το γεγονός ότι ένα λογισμικό ή μια ιατρική συσκευή λειτουργεί καλά δεν εγγυάται την κλινική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια στο υγειονομικό σύστημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι το μόνο αντικείμενο που μετράει σε αυτήν την αξιολόγηση, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το λογισμικό και οι ψηφιακές συσκευές συνδυάζονται μεταξύ τους εντός κατάλληλης διαδικασίας. Με την Τηλεϊατρική, πολλοί περιορισμοί του ισχύοντος συστήματος υγείας μπορούν να ξεπεραστούν και μπορούν να δημιουργηθούν καλύτερες υπηρεσίες, όπως και νέες θεραπείες στο μέλλον».
Ο Giovanni Gorgoni, Γενικός Διευθυντής του AReSS, επισήμανε: «Η ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη έχει την θετική ιδιότητα να προσφέρει τεράστια βοήθεια σε σχέση με την συμβατική περίθαλψη, κάτι που συνεπάγεται ότι δεν πρέπει να θεωρείται υποκατάστατο. Πρέπει να διευκρινίσουμε την ταξινόμηση του τι είναι ιατρική συσκευή και τι όχι, είτε μιλάμε για λογισμικό ή συσκευές. Μια πολύ σημαντική προσπάθεια είναι αυτή του να επανασχεδιασμού την οργανωτική ροή, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες του χρήστη και όχι μόνο τον χειριστή. Επομένως, οφείλουμε να εστιάσουμε στην εκπαίδευση όλων των μερών που θα συμμετέχουν σε τούτη τη διαδικασία, τόσο στη χρήση πλατφορμών πληροφορικής όσο και στη χρήση εργαλείων, τόσο από την πλευρά των εργαζομένων στον τομέα της υγείας όσο και από την πλευρά του χρήστη ή του φροντιστή που επιβλέπει τον ασθενή στο σπίτι».