Η ανοησία βλάπτει ανεπανόρθωτα τη μουσική

Η ανοησία βλάπτει ανεπανόρθωτα τη μουσική

Οι περισσότεροι μάλλον θα έχετε ήδη διαβάσει για ένα νέο νόμο που ψηφίστηκε στη Γαλλία και προσπαθεί να σταματήσει το παράνομο κατέβασμα. Μια ματιά που έριξα σε σχετικές συζητήσεις που γίνονται μέσα σε διάφορα websites δείχνει ότι το θέμα δεν έχει πάρει διαστάσεις, ή τουλάχιστον τις διαστάσεις που πίστευα ότι θα πάρει μόλις “έσκαγε” η είδηση. Ίσως γιατί ο νόμος είναι λίγο ασαφής, ίσως γιατί πολλοί πιστεύουν πως δεν θα εφαρμοστεί και απλώς είναι μια απειλή, ίσως, τέλος, γιατί πιστεύουμε πως δεν θα μας αγγίξει στην Ελλάδα.

Στο τελευταίο τείνω να συμφωνήσω πως μάλλον κανένας πολιτικός δεν θα έπαιρνε σε αυτήν τη χώρα αυτήν την απόφαση, για πολλούς λόγους, και βγάζω εκτός το πολιτικό κόστος. Όμως, όλοι γνωρίζουμε πώς συνήθως εφαρμόζονται αυτοί οι νόμοι. Στην αρχή γίνεται σε μια χώρα, μετά σε άλλη, μετά μπαίνει στη μέση η Ευρωπαϊκή Ένωση, και ορίστε η “οδηγία”. Τι με οδήγησε, όμως, να αφιερώσω τη σελίδα αυτήν στη γαλλική απόφαση; Αρχικά, ναι, κατεβάζω. Δεύτερον, ναι, κατεβάζω και “παράνομα”, αν χρειαστεί. Δεν θα αναλύσω τι και γιατί το κατεβάζω – είναι δικοί μου λόγοι, και μάλλον δεν θα γίνω πιστευτός. Τρίτον, όσο κι αν φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με το δεύτερο, είμαι ενάντια στην πειρατεία και σέβομαι τη δουλειά του καλλιτέχνη ή του προγραμματιστή, ειδικά του δεύτερου. Και μάλιστα δηλώνω γενικά ενάντια στην πειρατεία, ανεξάρτητα αν συμφωνώ με τα απαράδεκτα κόστη ενός μουσικού CD ή αν διαφωνώ με τις προκλητικές αμοιβές ηθοποιών.

Επίσης, δεν καταπιάστηκα με το νόμο, επειδή, για άλλη μία φορά, παραβιάζεται το απόρρητο της κίνησης στο Internet. Δεν έχω λεπτομέρειες για το πώς αναγνωρίζεται το παράνομο αρχείο ή αν ξεπερνιέται με κάποιο, τρόπο η καταγραφή. Ίσως γιατί περισσότερο με ενδιαφέρει άλλο σημείο σε αυτόν το νόμο, και αποφάσισα να το γράψω.

Ο νόμος του κ. Σαρκοζί, λοιπόν, λέει ότι, μετά από δύο προειδοποιήσεις, σου κόβουν την πρόσβαση στο Internet. Τι σας θυμίζει αυτό; Στην Κίνα, όποτε το μέσο χρησιμοποιήθηκε για να περάσουν απόψεις που δεν βόλευαν τις κυβερνήσεις, η πρόσβαση στον έξω κόσμο κοβόταν. Τώρα, η γαλλική κυβέρνηση αποφασίζει πως το παράνομο κατέβασμα μπορεί να σε οδηγήσει στο να μην έχεις πρόσβαση ούτε σε ενημέρωση, ούτε σε γνώση, ούτε σε ψυχαγωγία.

Πέρα από την απαγόρευση, πιστεύουν πως κάπως έτσι σε τιμωρούν, οπότε θα κάτσεις σπίτι σου χωρίς να αναζητήσεις πρόσβαση με άλλον τρόπο. Πόσο ανόητος άραγε είναι αυτός που το σκέφτηκε; Και το χειρότερο δεν είναι η ανοησία του, αλλά ο συντηρητισμός του, για την αντιμετώπιση όλης αυτής της νέας πραγματικότητας με παλαιές μεθόδους. Έχουμε να κάνουμε με μια νέα πραγματικότητα. Είναι το κατέβασμα, είναι το Internet, είναι η διεθνής κρίση. Ο κόσμος έχει αλλάξει, και μάλλον πρέπει να αρχίσει να χρησιμοποιείται όχι ο όρος “κρίση”, που τον έχουμε συνηθίσει σαν κάτι παροδικό, αλλά κάποιος όρος που να δηλώνει συνέχεια, ή τουλάχιστον σε βάθος χρόνου.

Ακόμα, λοιπόν, κι αν κάποιος μετά την κρίση έχει μέτρια εισοδήματα, δεν θα πάει να αγοράσει εύκολα το CD των 20 και των 30 ευρώ. Είναι τυχαίο το γεγονός πως ο νόμος ήρθε μέσα στην κρίση, λίγο μετά την εμφάνιση του όρου “Staycation”, που περιγράφει την τάση των ανθρώπων να περνούν πολύ μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας μέσα στο σπίτι και να περιορίζουν ταξίδια και εξόδους; Μένοντας στο σπίτι, βλέπεις περισσότερες ταινίες, ακούς περισσότερη μουσική. Επειδή δεν αντέχεις την αγορά όλων αυτών των προϊόντων, και θες να έχει πολλές επιλογές, στρέφεσαι στο κατέβασμα. Εκεί αρχίζουν να χάνονται λεφτά από εταιρείες και κράτη, οπότε να σου και ο νόμος.

Δεν είμαι άνθρωπος των συνωμοσιών, απεναντίας, πάντα ξεκινώ προσπαθώντας να δω την καλή πλευρά, αλλά μερικές φορές τα γεγονότα σε οδηγούν σε συμπεράσματα. Ίσως ανόητα, όσο ανόητος είναι κι αυτός ο νόμος. Να κλείσω και με μια πρόταση εξίσου ανόητη; Αν με “συλλάβει” η κάμερα στη Μεσογείων να μπαίνω στο λεωφορειόδρομο, να μου στείλουν δύο φορές προειδοποίση (όχι κλήση) και την τρίτη φορά να μου απαγορέψουν για ένα χρόνο την εμφάνιση στην τηλεόραση!

Προηγούμενο άρθροΗ πειρατεία σκοτώνει την ευχαρίστηση
Επόμενο άρθρο8 Life hacks που είναι απίστευτα γελοία και ξεκαρδιστικά
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας