Η Apple αρνείται να συμμετάσχει στην ακρόαση της ΕΕ για τη φοροδιαφυγή

Η Apple αρνείται να συμμετάσχει στην ακρόαση της ΕΕ για τη φοροδιαφυγή

Η Apple αρνείται να συμμετάσχει στην ακρόαση της ΕΕ για τη φοροδιαφυγή.

Η Apple ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε απολογία προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αφού θα ήταν σαν να παραδέχεται τα αδικήματα για τη φοροδιαφυγή που την προσάπτουν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε στην Apple πληρώσει έως και 13 δισεκατομμύρια ευρώ (15 δισεκατομμύρια δολάρια) σε φόρους στην Ιρλανδία, προφανώς γιατί καταχράστηκε στο έπακρο παραθυράκια του νόμου που την επέτρεπαν να φοροδιαφεύγει.

Στις 21 Ιουνίου μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχεδιάζεται να πραγματοποιήσει μια ακρόαση στην οποία θα απολογηθεί η Apple για τη φοροδιαφυγή.

Η Apple δήλωσε ότι περιμένει την εκδίκαση της έφεσης από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης για να αποφανθεί κατά πόσο ισχύουν οι κατηγορίες που την προσάπτουν.

«Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η δημόσια ακρόαση απολογίας δεν θα επηρεάσει αυτές τις διαδικασίες», γράφει σε επιστολή η Claire Thwaites, ανώτερος διευθυντής Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Apple.

Ο Thwaites πρόσθεσε: «Δεδομένου ότι η προσφυγή βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη δεν θα μπορέσουμε να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε δημόσια ακρόαση επί του θέματος, διότι θα μπορούσε να βλάψει τη διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου, όπως και για ενδεχόμενες πιθανές προσφυγές που μπορούν να προκύψουν σε συνέχεια».

Η Ιρλανδία άσκησε επίσης προσφυγή κατά της εντολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Αυγούστου του 2016, αναφέροντας ότι η φορολογική συμφωνία μεταξύ της χώρας και της εταιρείας ήταν σύμφωνη με τους νόμους της ΕΕ και της Ιρλανδίας.

Ο επιτηρητής για τον αθέμιτο ανταγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή δήλωσε ότι ελπίζει πως θα καταβληθεί ολόκληρο το ποσό της φοροδιαφυγής το συντομότερο δυνατό,. Η Apple ήδη πλήρωσε την πρώτη δόση του προστίμου τον περασμένο μήνα.

Το ευνοϊκό φορoλογικό καθεστώς που προσέφερε η Ιρλανδία στην Apple έχει κατακριθεί δριμύτατα από την Κομισιόν, Προφανώς διότι επρόκειτο για μία κραυγαλέα υπόθεση ευνοϊκής μεταχείρισης έναντι των υπολοίπων εταιρειών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας