Παρόλο που υποτίθεται πως τα δεδομένα είναι ανώνυμα, θα μπορούσαν υπό ορισμένες συνθήκες να ταυτοποιηθούν με πρόσωπα, ισχυρίζονται οι ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας που μελέτησαν ενδελεχώς το θέμα.
Η εταιρία Cyberstore Avast κατηγορείται ό,τι πωλούσε τα δεδομένα των χρηστών της σε τρίτα μέρη. Η εταιρεία φέρεται να έχει συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες της, συμπεριλαμβανομένων των αναζητήσεων Google, των αναζητήσεων τοποθεσίας των Χαρτών Google, της δραστηριότητας του LinkedIn, της δραστηριότητας του YouTube, ακόμη και της δραστηριότητας των ιστότοπων με ακατάλληλο περιεχόμενο.
Τα δεδομένα υποτίθεται ό,τι δόθηκαν με συγκατάθεση των θυμάτων, δεδομένου ό,τι οι χρήστες έπρεπε να συναινέσουν για να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό προστασίας, δίνοντας την συγκατάθεση τους, προφανώς χωρίς να διαβάσουν τι αποδέχτηκαν τελικά.
Η έρευνα των Motherboard και PCMag υποδηλώνει ό,τι πολλοί εξ αυτών είχαν πλήρη άγνοια ό,τι τα δεδομένα τους πουλήθηκαν, κάτι που αντικειμενικά εγείρει αρκετές ανησυχίες περί ιδιωτικού απορρήτου, διότι δεν γνωρίζουμε πως τελικά θα χρησιμοποιηθούν και αν έχει αρνητικές συνέπειες για το εκάστοτε άτομο που είναι θύμα αυτής της πλεκτάνης.
Η Avast φαίνεται ότι απέστειλε αυτές τις πληροφορίες στη θυγατρική της, την Jumpshot, η οποία τα συγκέντρωσε όλα σε ένα μέρος και εν τέλει τα πούλησε σε πελάτες που προφανώς τα χρειαζόντουσαν για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως φερειπείν για διαφημιστικούς σκοπούς, εμφανίζοντας τους συναφείς διαφημίσεις, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους κ.λπ.
Μερικά ονόματα που εικάζεται ό,τι τα αγόρασαν και έχουν διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης περιλαμβάνουν την Google, την Home Depot, την Microsoft και την Pepsi, καθώς και την Expedia, την Intuit, την Keurig, την Condé Nast, τη Sephora και την Loreal.
Η Jumpshot παρέχει μία υπηρεσία που ονομάζεται “All Clicks Feed”, η οποία παρακολουθεί τη λεπτομερή δραστηριότητα των χρηστών στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την έρευνα, πώλησε την υπηρεσία σε τουλάχιστον έναν πελάτη πέρυσι – μια εταιρεία μάρκετινγκ με έδρα στη Νέα Υόρκη που ονομάζεται Omnicom Media Group.
Η Omnicom πλήρωσε περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα.
Η Avast έχει ξανά κατηγορηθεί αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα που σχετίζεται με την προστασία των δεδομένων, και πιο συγκεκριμένα πριν μερικούς μήνες, οι επεκτάσεις του Online Security και SafePrice για τον Firefox του Mozilla τραβούσαν δεδομένα, δίχως να έχουν ενημερωθούν οι τελικοί χρήστες για την όλη κατάσταση.