ΑρχικήΔιαδίκτυοΤο Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει νέους κανόνες ασφαλείας για συσκευές IoT

Το Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει νέους κανόνες ασφαλείας για συσκευές IoT

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνέταξε τρεις προτάσεις για να βοηθήσει τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τους καταναλωτές να παραμείνουν ασφαλείς καθώς χρησιμοποιούν συσκευές τύπου Internet of Things (IoT). Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί, ό,τι ακόμα δεν ψηφίστηκε από την Βουλή για να γίνει νόμος, αλλά σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους της Κυβέρνησης θα γίνει κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, δηλαδή σύντομα, γιατί προέχει η ασφάλεια των πολιτών.

Οι προτάσεις, που συντάχθηκαν από το Υπουργείο Department for Culture, Media and Sport (DCMS), μαζί με το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας ​​(NCSC), ήρθαν μετά από διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες ασφαλείας, λιανοπωλητές και κατασκευαστές προϊόντων.

Παρακάτω ακολουθούν οι προτάσεις αναλυτικά:

  • Οι κωδικοί πρόσβασης για συσκευές IoT πρέπει να είναι μοναδικοί για κάθε μία από αυτές και και ο χρήστης πρέπει να είναι υποχρεωμένος να τους αλλάξει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Οι κατασκευαστές IoT πρέπει να έχουν να έχουν μία διαδικτυακή τοποθεσία, όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να αναφέρουν ένα ελάττωμα με απώτερο σκοπό η εκάστοτε εταιρεία να ενεργήσει άμεσα προστατεύοντας τον καταναλωτή.
  • Οι κατασκευαστές IoT πρέπει να είναι σαφείς σχετικά με το ελάχιστο χρονικό διάστημα για το οποίο θα υποστηρίζονται με ενημερώσεις οι συσκευές.

Ο Matt Warman, υπουργός ψηφιακής και ευρυζωνικής πρόσβασης στο DCMS του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε: «Αυτές οι προτάσεις θα επιτρέψουν στις εταιρείες να κατασκευάζουν και να πωλούν συσκευές που θα είναι θωρακισμένες από εξωτερικές απειλές όταν θα είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο με κύριο στόχο να αντιμετωπιστούν και να εμποδιστούν οι επιτήδειοι χάκερς που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα ανυποψίαστων ανθρώπων που τις χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους».

Επίσης ένας εκπρόσωπος του DCMS ανέφερε ό,τι το συγκεκριμένο υπουργείο θα συνεργάζεται συνεχώς με τους κατασκευαστές και τους λιανοπωλητές αυτών των συσκευών, αφού το ζητούμενο της υπόθεσης είναι να εξαλειφθεί η οποιαδήποτε καθυστέρηση και να εφαρμοστούν άμεσα τα δέοντα για το κοινό καλό, και πάνω από όλα της πατρίδας, διότι ορισμένοι κυβερνοεγκληματίες δραστηριοποιούνται από εχθρικά κράτη, συλλέγοντας πολύτιμες πληροφορίες που όταν συσσωρευτούν, ίσως να καταφέρουν ένα καίριο πλήγμα κατά του λαού και της χώρας μας.

Η κυβερνοασφάλεια είναι μία από τις κύριες ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με τις συσκευές IoT. Μάλιστα πολλές διατίθενται στο εμπόριο με προεπιλεγμένες ρυθμίσεις κωδικού πρόσβασης οι οποίες είναι ίδιες για όλες τις συσκευές του ίδιου κατασκευαστή. Δεδομένου ότι πολλοί καταναλωτές δεν ασχολούνται με την αλλαγή των εργοστασιακών ρυθμίσεων, καταλήγουν να είναι ευάλωτοι σε μία πληθώρα απειλών.

Σε αυτό το σημείο οφείλω να τονίσω κάτι εξαιρετικά σημαντικό που αφορά την χώρα μας, δηλαδή ό,τι δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο από το αρμόδιο υπουργείο για να προστατευτούν οι Έλληνες καταναλωτές, που σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να γίνει το κακό και έπειτα να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι αρμόδιοι φορείς.

Με λίγα λόγια η Ελλάδα λειτουργεί με την λογική του άρπα κόλλα και με μπαλώματα, όχι γιατί δεν έχουμε την απαιτούμενη νοημοσύνη, αλλά γιατί μάλλον βαριόμαστε να μπαίνουμε σε κόπο, προτιμώντας να πίνουμε το φραπεδάκι μας, και έχει ο Θεός.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166