ΑρχικήΟχήματαΗ BMW έλαβε το πρώτο πιστοποιητικό για ψηφιακό κλειδί για πρόσβαση στο...

Η BMW έλαβε το πρώτο πιστοποιητικό για ψηφιακό κλειδί για πρόσβαση στο όχημα

Η κοινοπραξία Car Connectivity Consortium ανέπτυξε ένα πιστοποιητικό για ψηφιακή πρόσβαση στα οχήματα και η BMW πληροί πλέον τις προϋποθέσεις.

Η BMW, ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων, έγινε η πρώτη εταιρεία που συμμορφώνεται με τα νέα βιομηχανικά πρότυπα για την ψηφιακή πρόσβαση οχημάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση της στις 16 Ιουλίου 2024. Η πιστοποίηση βάσει του CCC Digital Key του Car Connectivity Consortium “βασίζεται στις υψηλότερες απαιτήσεις του CCC για ασφαλή και αλληλεπιδραστική πρόσβαση οχήματος-συσκευής”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Αρχικά, η κοινοπραξία ανέπτυξε το πρότυπο Mirrorlink για τη σύνδεση smartphone με τα ηλεκτρονικά συστήματα του οχήματος. Το 2018 ακολούθησε η πρώτη προδιαγραφή για το ψηφιακό κλειδί.

Εκτός από πολυάριθμους κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BMW, η Mercedes-Benz, η General Motors ή η Hyundai, στις εταιρείες-μέλη του CCC ανήκουν και κατασκευαστές smartphone όπως η Apple, η Samsung και η Google, καθώς και παραγωγοί ημιαγωγών όπως η NXP ή η Infineon. Μόνο οι εταιρείες-μέλη του CCC μπορούν να αποκτήσουν αυτό το πιστοποιητικό.

“Η πιστοποίηση ψηφιακών λύσεων κλειδιού σε κάθε σημείο του οικοσυστήματος οχήματος-συσκευής είναι απαραίτητη για την αύξηση της αποδοχής της τεχνολογίας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, και του κλάδου συνολικά”, δήλωσε η πρόεδρος του CCC, Alysia Johnson, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το UWB έχει στόχο να αποτρέψει τις επιθέσεις αναμετάδοσης

Από τον Απρίλιο του 2023, τα οχήματα της BMW μπορούν να ξεκλειδώνονται και να εκκινούνται μέσω της λειτουργίας Digital Key Plus τόσο με συσκευές Apple όσο και με smartphones Android. Η χρήση του προτύπου υπερ-ευρείας ζώνης (Ultra-Wideband, UWB) έχει στόχο να κάνει την πρόσβαση στο αυτοκίνητο χωρίς κλειδί πιο ασφαλή και άνετη. Το σύστημα λειτουργεί με μέτρηση χρόνου διέλευσης αντί για μέτρηση της ισχύος σήματος όπως στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την BMW, η ακρίβεια του UWB διασφαλίζει ότι οι επιθέσεις αναμετάδοσης, όπου το σήμα ραδιοσυχνότητας διαταράσσεται ή υποκλέπτεται, είναι σχεδόν αδύνατες. “Η σχετική προδιαγραφή αναπτύχθηκε από την BMW Group σε συνεργασία με τους συνεργάτες της και καθιερώθηκε ως παγκόσμιο πρότυπο για την αυτοκινητοβιομηχανία μέσω του Car Connectivity Consortium (CCC)”, έγραψε η εταιρεία εκείνη την περίοδο.

Τον Μάιο του 2024, το CCC ανακοίνωσε επίσης ότι έλαβε πιστοποίηση από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας Πληροφοριών (BSI) για το “Digital Key Applet Protection Profile”. Αυτό θα διασφαλίσει “ότι αυτό το στοιχείο της ευρύτερης αρχιτεκτονικής CCC Digital Key πληροί τις υψηλότερες απαιτήσεις ασφαλείας, επιτρέποντας στους κατασκευαστές συσκευών και οχημάτων να διασφαλίζουν ότι οι χρήστες τους μπορούν με ασφάλεια να έχουν πρόσβαση στα οχήματα τους, να δημιουργούν και να διαγράφουν ψηφιακά κλειδιά, να μοιράζονται ένα ψηφιακό κλειδί με άλλους και να ξεκινούν το όχημα τους”.

Τι είναι το Ultra-Wideband (UWB);

Το Ultra-Wideband (UWB) είναι μια τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας που χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα ραδιοσυχνοτήτων με πολύ χαμηλά επίπεδα ενέργειας για την πραγματοποίηση υψηλής ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων σε κοντινές αποστάσεις.

Παρακάτω ακολουθούν μερικά βασικά χαρακτηριστικά και εφαρμογές του UWB:

Χαρακτηριστικά του UWB

  1. Ευρύ Φάσμα Συχνοτήτων: Το UWB χρησιμοποιεί ένα φάσμα συχνοτήτων από 3.1 GHz έως 10.6 GHz. Αυτό του επιτρέπει να μεταδίδει δεδομένα σε πολύ ευρύ φάσμα, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα παρεμβολών με άλλες ασύρματες συσκευές.
  2. Χαμηλή Ενέργεια: Η μετάδοση γίνεται με πολύ χαμηλή ισχύ, γεγονός που καθιστά το UWB ιδανικό για συσκευές με περιορισμένη κατανάλωση ενέργειας και μειώνει τον κίνδυνο παρεμβολών σε άλλες συσκευές.
  3. Υψηλή Ακρίβεια: Η τεχνολογία UWB προσφέρει υψηλή ακρίβεια στον εντοπισμό θέσης, με ακρίβεια της τάξης των εκατοστών. Αυτό καθιστά το UWB κατάλληλο για εφαρμογές που απαιτούν ακριβή παρακολούθηση θέσης.
  4. Αντοχή σε Παρεμβολές: Το UWB είναι λιγότερο ευαίσθητο σε παρεμβολές από άλλες τεχνολογίες ασύρματης επικοινωνίας, λόγω της χρήσης του ευρέος φάσματος συχνοτήτων.

Εφαρμογές του UWB

  1. Αυτοκίνητα: Χρησιμοποιείται για συστήματα κλειδώματος και εκκίνησης χωρίς κλειδί (όπως το Digital Key της BMW), επιτρέποντας την ασφαλή και άνετη πρόσβαση στο όχημα.
  2. Ανίχνευση και Παρακολούθηση Θέσης: Ιδανικό για εφαρμογές όπως η εσωτερική πλοήγηση, η παρακολούθηση αποσκευών σε αεροδρόμια και η ανίχνευση θέσης σε έξυπνα κτίρια.
  3. Υγειονομική Περίθαλψη: Χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση ασθενών και την εντοπισμό ιατρικού εξοπλισμού.
  4. Ψυχαγωγία και Καταναλωτικά Προϊόντα: Ενσωματώνεται σε smartphones και άλλες συσκευές για λειτουργίες όπως η ενίσχυση της επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και οι ακριβείς αλληλεπιδράσεις χρήστη-συσκευής.

Το UWB αναπτύσσεται συνεχώς και αναμένεται να βρει ακόμη περισσότερες εφαρμογές στο μέλλον, λόγω της υψηλής του ακρίβειας και της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166