Η έλλειψη διακοπών βλάπτει σοβαρά την υγεία

Η έλλειψη διακοπών βλάπτει σοβαρά την υγεία

Αν και η καλοκαιρινή άδεια αποτελεί δικαίωμα των εργαζομένων περισσότερο από έναν αιώνα, πολλοί είναι αυτοί που έχουν δεύτερες σκέψεις για το αν θα πρέπει να φύγουν ή όχι για διακοπές. Αν όμως γνώριζαν τις συνέπειες που μπορεί να έχει για την υγεία τους η έλλειψη διακοπών, θα βρίσκονταν ήδη σε κάποιο καράβι…

Όσο κι αν ο προϊστάμενος σας κατεβάζει μούτρα όταν ζητάτε άδεια, όσο κι αν τα υπονοούμενα για τους τεμπέληδες και την «ελληνική νοοτροπία» δίνουν και παίρνουν, εσείς πρέπει να επιμείνετε στο εργατικό σας δικαίωμα για καλοκαιρινές διακοπές.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες οι εργαζόμενοι άνδρες ηλικίας 35-57 ετών, οι οποίοι κάνουν κανονικά καλοκαιρινές διακοπές, έχουν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από αυτούς που μένουν «κολλημένοι» στο γραφείο όλο το χρόνο. Στις γυναίκες αντίστοιχης ηλικίας το ποσοστό φτάνει ως και 50%.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, όχι μόνο χρειαζόμαστε διακοπές, αλλά υπάρχουν και συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε αυτές οι διακοπές να είναι ωφέλιμες για την υγεία μας. Καταρχάς, η διάρκεια των διακοπών μας πρέπει να είναι αρκετή, ώστε αφενός να μειωθεί ο κίνδυνος κάποιας ασθένειας (π.χ. υπερκόπωση) και αφετέρου να αυξηθεί η απόδοση μας κατά τις εργάσιμες ημέρες του υπόλοιπου χρόνου.

Επιπλέον, η ποιότητα των διακοπών παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία μας. Η αποκοπή από τα διάφορα -και συνήθως δυσάρεστα- θέματα σχετικά με την εργασία, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς στην αντίθετη περίπτωση οι επιπτώσεις βαραίνουν τόσο την προσωπική σωματική και ψυχολογική υγεία, όσο και την οικογενειακή ηρεμία.

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, οι διακοπές ωφελούν την υγεία γιατί:

  • Το κολύμπι και το περπάτημα μας «αναγκάζουν» να γυμναζόμαστε, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε λιγότερο από τις μυοσκελετικές παθήσεις που επιφέρει η πολύωρη στασιμότητα σε μια θέση, και να τονώνουμε το κυκλοφορικό και ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  • Ο καθαρός αέρας μειώνει ως και 65% το αίσθημα της κόπωσης.
  • Τα μειωμένα επίπεδα στρες σε συνδυασμό με την ησυχία της εξοχής χαρίζουν ποιοτικότερο ύπνο.
  • Ο τεχνητός φωτισμός στη δουλειά προκαλεί συνεχείς πονοκεφάλους και γαστρεντερικά προβλήματα, καθώς ο οργανισμός μας αποσυντονίζεται από την έλλειψη της φυσικής διακύμανσης του φωτός.

Καλές διακοπές λοιπόν και χωρίς τύψεις…

Προηγούμενο άρθροChevrolet μοντέλα. Λίστα με αυτοκίνητα
Επόμενο άρθροΜάνα, μητέρα, μαμά
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας