Η εμπορευματοποίηση ενός πολέμου και οι εταιρείες

Η εμπορευματοποίηση ενός πολέμου και οι εταιρείες

Οι σύγχρονοι πόλεμοι δεν γίνονται πλέον μόνο με εθνικούς στρατούς. Συμμετέχουν και ιδιωτικές εταιρείες πολέμου! Οι σύγχρονοι μισθοφόροι είναι σήμερα υπάλληλοι ιδιωτικών εταιρειών και δουλεύουν για να εκπληρώσουν το συμβόλαιο που η εκάστοτε εταιρεία έχει αναλάβει.

Είναι πιθανό στο μέλλον να δούμε πολέμους που δε θα γίνονται ανάμεσα σε κράτη και εθνικούς στρατούς, αλλά ανάμεσα στους ιδιωτικούς στρατούς των εταιρειών; O Εξάντας παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που γυριζόταν σε τρεις ηπείρους: Ασία, Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική. Και αποκαλύπτει την έκταση που έχει λάβει η δράση των Ιδιωτικών Εταιρειών Παροχής Πολεμικών Υπηρεσιών σε όλο τον πλανήτη.

Πρόκειται για εταιρείες που σε έναν πόλεμο παρέχουν τα πάντα: Ιδιωτικούς στρατούς με άρτια εκπαιδευμένους κομάντος έτοιμους να αναλάβουν οποιαδήποτε αποστολή, φρουρούς, ανακριτές, χειριστές και συντηρητές υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, αλλά και διερμηνείς, μάγειρες, οδηγούς και αποθηκάριους. Με λίγα λόγια ό,τι έχει ανάγκη η σύγχρονη πολεμική μηχανή. Στο πελατολόγιο των εργολάβων πολέμου ανήκει το Αμερικανικό Πεντάγωνο, η κυβέρνηση του Ιράκ και του Αφγανιστάν, δεκάδες κυβερνήσεις κρατών, αλλά και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών…

Στο “απελευθερωμένο” Ιράκ όπου συγκεντρώνεται σήμερα η δράση αυτών των εταιρειών, οι ιδιωτικοί στρατιώτες αποτελούν τη δεύτερη πολυπληθέστερη στρατιωτική δύναμη, αμέσως μετά τον αμερικανικό στρατό.

Πρόκειται για ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο, πρώην μέλη των ειδικών δυνάμεων, που κερδίζουν τα δεκαπλάσια από ότι θα κέρδιζαν στον κανονικό στρατό. Εάν σκοτωθούν δεν καταμετρώνται στις αμερικανικές απώλειες. Ήταν απλοί ιδιώτες. Αυτό έγινε τον Μάρτιο του 2004 στην Φαλούτζα σε ένα γεγονός που συντάραξε την διεθνή κοινή γνώμη. Τέσσερις Αμερικανοί, “υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας” όπως μετέδωσαν τότε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, έπεσαν θύματα της Ιρακινής αντίστασης.

Κάηκαν ζωντανοί και ο όχλος στην συνέχεια τους ακρωτηρίασε και κρέμασε τα κορμιά τους από μια γέφυρα. Σκηνές απίστευτης αγριότητας που κανείς τότε δεν μπορούσε να κατανοήσει. Τι έκαναν όμως στο Ιράκ οι τέσσερις Αμερικανοί και για ποια εταιρεία εργάζονταν; Αυτό που πέρασε τότε “στα ψιλά” ήταν ότι οι “άτυχοι άνθρωποι” ήταν μισθοφόροι- υπάλληλοι της εταιρείας Blackwater. Μιας από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες εταιρείες παροχής πολεμικών υπηρεσιών στον κόσμο.

Στα ψιλά, επίσης, πέρασε και η ανάμιξη αυτών των εταιρειών στο σκάνδαλο Αμπού Γκράιμπ, τη φυλακή που έγινε το σύμβολο του εξευτελισμού και της αγριότητας.

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, το αμερικανικό δημόσιο ανέθεσε εργολαβικά σε ιδιωτικές εταιρείες να επαναδομήσουν το σωφρονιστικό σύστημα του Ιράκ. Καθώς και να παρέχουν ανακριτές και διερμηνείς για την “εύρυθμη λειτουργία του”. Σήμερα, ανάμεσα σε όσους κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην φυλακή Αμπού Γκράιμπ είναι και υπάλληλοι ιδιωτικών εταιρειών πολέμου. Υπάρχει νομικό πλαίσιο που καθορίζει την δράση αυτών των εταιρειών; Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες τους και πως τις δημιουργούν; Ποια είναι τα κέρδη που αποκομίζουν; Πως επηρεάζουν την πολιτική των ΗΠΑ ή ακόμα και την έκβαση ενός πολέμου;

Πως και από πού στρατολογούν μισθοφόρους; Από το Ιράκ στις ΗΠΑ και από την Λατινική Αμερική στην Ινδία, ο Γιώργος Αυγερόπουλος και η ομάδα του Εξάντα, ξετυλίγουν το κουβάρι μιας απίστευτης ιστορίας που αφορά όλους μας. Μια εξ’ ολοκλήρου πρωτογενής παραγωγή γυρισμένη σε πέντε χώρες και τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ, το ντοκιμαντέρ “Πόλεμος Α.Ε.” είναι η πρώτη προσπάθεια παγκοσμίως να αναδειχθεί το θέμα σε όλη του την έκταση. Έχει διάρκεια 110 λεπτών και θα μεταδοθεί σε δύο μέρη.