ΑρχικήΥπολογιστέςΗ Ευρώπη αναζητά εφαρμογές για κβαντικούς υπολογιστές με το έργο NEASQC

Η Ευρώπη αναζητά εφαρμογές για κβαντικούς υπολογιστές με το έργο NEASQC

Η Ευρώπη συνεχίζει την πορεία της έρευνας για την κβαντική πληροφορική και το κάνει με μια νέα πρωτοβουλία που συγκεντρώνει πληθώρα επιστημόνων, όπως και ειδικούς από τη βαριά βιομηχανία, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και της τεχνολογίας πληροφοριών για να βρει πρακτικές εφαρμογές κβαντικών υπολογιστών που θα καταστούν χρήσιμες και διαθέσιμες, τόσο στη σημερινή εποχή, όσο και στο εγγύς μέλλον. Όπως συμβαίνει συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις το όνομα παρέχει τις πρώτες εντυπώσεις. Το επιλεγμένο όνομα NEASQC δεν είναι και πολύ ελκυστικό, ούτε φυσικά εύκολο να το προφέρει κάποιος, και είναι το αρκτικόλεξο για το «NExt ApplicationS of Quantum Computing».

Η πρωτοβουλία NExt ApplicationS of Quantum Computing (NEASQC) στοχεύει στη συγκέντρωση μιας πολυεπιστημονικής κοινοπραξίας επαγγελματιών της ακαδημαϊκής και τεχνολογικής βιομηχανίας που επικεντρώνονται στην κβαντική πληροφορική, την υψηλή απόδοση υπολογιστών, την τεχνητή νοημοσύνη (AI), τη διαχείριση ενέργειας και διάφορους άλλους τομείς.

Οι κβαντικοί υπολογιστές που είναι διαθέσιμοι επί του παρόντος, και αυτοί που θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια θα προσφέρουν περιορισμένη απόδοση για υπολογισμούς χρήσιμους για πρακτικούς σκοπούς, ιδίως λόγω της παρουσίας σφαλμάτων που περιορίζουν σοβαρά τη ευχρηστία αυτών των συσκευών. Ωστόσο, υπάρχουν πεδία εφαρμογής στα οποία αυτοί οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν ακόμα να συμβάλουν σημαντικά, και το NEASQC αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια εύρεσης πρακτικών εφαρμογών για κβαντικές τεχνολογίες σε υπολογιστές υψηλής απόδοσης στη χημεία, στη χρηματοδότηση και την ενέργεια.

Η κοινοπραξία NEASQC έχει επιλέξει 9 συμβατές με το NISQ βιομηχανικές και οικονομικές περιπτώσεις χρήσης. Ο οργανισμός επιβεβαίωσε ότι θα εφαρμόσει νέες κβαντικές τεχνικές λογισμικού για να παρέχει λύσεις σε αυτές τις περιπτώσεις χρήσης με ένα «πρακτικό κβαντικό πλεονέκτημα».

Η NEASQC σχεδιάζει επίσης να αναπτύξει μια γέφυρα μεταξύ των δραστηριοτήτων υλικολογισμικού Quantum Computing και της κοινότητας τελικών χρηστών. Αναμένουν ότι οι λύσεις τους θα προσφέρουν «ισχυρές κατευθύνσεις» για την ανάπτυξη μηχανών NISQ, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι πολύτιμες για την αναδυόμενη κβαντική βιομηχανία.

Το NEASQC γεννήθηκε στο Quantum Flagship της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα έργο που ξεκίνησε το 2018 και είχε σκοπό να προσφέρει κεφάλαια τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε διάστημα δέκα ετών για έρευνα σε κβαντικούς υπολογιστές.

«Η απόλυτη φιλοδοξία του NEASQC είναι να ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή κοινότητα χρηστών να ερευνήσει την κβαντική πληροφορική. Για το λόγο αυτό, η κοινοπραξία έργου θα καθορίσει και θα διαθέσει ένα ολοκληρωμένο και κοινό σύνολο εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι νέοι βιομηχανικοί φορείς για να ξεκινήσουν τη δική τους πρακτική έρευνα, ούτως ώστε να μοιράζονται τα αποτελέσματά τους », δήλωσε ο Cyril Allouche, επικεφαλής του προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης στο Atos Quantum και συντονιστής του έργου NEASQC

Η NEASQC είναι μια κοινοπραξία εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των Atos (Γαλλία, HPC), AstraZeneca AB (Σουηδία, βιοφαρμακευτικά προϊόντα), CESGA (Ισπανία, HPC), Electricité de France (Γαλλία, ενέργεια), HQS Quantum Simulations (Γερμανία, Quantum Science for Materials Sciences), HSBC Bank (Ηνωμένο Βασίλειο, Financial Services), Irish Center for High-End Computing (Ιρλανδία, HPC), Leiden University (Ολλανδία), TILDE SIA (Language Applied Technology, Λιθουανία), Σύνολο (Γαλλία, ενέργεια), Universidade da Coruña (Ισπανία), Université de Lorraine (Γαλλία).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει 4,67 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το έργο προσφέρει περισσότερες πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο του.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166