Η εξόρυξη χρυσού στο Καμερούν άφησε ανοιχτούς τάφους.
Για δεκαετίες, η περιοχή γύρω από το χωριό Longa Mali στο ανατολικό Καμερούν ήταν από τα πιο αγαπημένα μέρη σε ολόκληρη την Αφρική, ωστόσο εξαιτίας της εξόρυξης χρυσού η κατάσταση μετατράπηκε από παράδεισο σε κόλαση.
Σήμερα, αφού τελείωσε η εξόρυξη, το εγκαταλελειμμένο μέρος είναι τόσο επικίνδυνο που μπορεί ανά πάσα στιγμή κάποιος κάτοικος της περιοχής να σκοτωθεί στα καλά καθούμενα, λένε οι ντόπιοι.
Περίπου εκατό βαθιές τρύπες βρίσκονται γύρω από το χωριό. Πολλές από αυτές είναι γεμάτες με νερό, γεγονός που τις καθιστά θανάσιμο κίνδυνο για τους ντόπιους και τους περαστικούς που περιπλανιούνται σε εκείνη την περιοχή.
Ηδη μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο έχουν χάσει τη ζωή τους αρκετά άτομα σε εκείνη την τοποθεσία, όχι μόνο απλή άνθρωποι, αλλά και οι ίδιοι οι ανθρακωρύχοι που προσπαθούν να βρουν λίγο χρυσό.
Το Longa Mali είναι ένα από τα δεκάδες μέρη στο Καμερούν που βρίσκονται σε τούτη την κατάσταση, και η ανοικτή τάφοι είναι αποτέλεσμα της κληρονομιάς που άφησαν οι εταιρείες εξόρυξης .
Πέρυσι, τουλάχιστον 47 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ανενεργά ορυχεία που έχει τελειώσει δραστηριότητα στην Ανατολική Περιφέρεια του Καμερούν, σύμφωνα με μια ΜΚΟ που ονομάζεται Foder, ένα γαλλικό ακρωνύμιο για τα δάση και την αγροτική ανάπτυξη.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, εννέα άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 32 ετών, συμπεριλαμβανομένων μερικών γυναικών, σκοτώθηκαν από κατολίσθηση στο χωριό Ngoe Ngoe ενώ έψαχναν για χρυσό.
Ο Eugene Phausard, υπάλληλος της επαρχίας Betare Oya, περιγράφει αγανακτισμένος τον κίνδυνο από τις “λίμνες του θανάτου” λέγοντας πως οι άδειες τρύπες γεμίζουν γρήγορα με νερό, από τα υγρά απόβλητα κατά το τέλος της εξόρυξης, που έχει ως αρνητική συνέπεια να κινδυνεύει ο απλός κόσμος χωρίς λόγο και αιτία. Δυστυχώς τα παιδιά πάνε τακτικά σε εκείνο το μέρος για να κολυμπήσουν, αγνοώντας τον κίνδυνο να πέσουν μέσα στο νερό που έχει μέχρι και 30 μέτρα (100 πόδια) βάθος.
Η αδυναμία αποκατάστασης των εγκαταλελειμμένων χώρων είναι “ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε”, δήλωσε ο Γκαμπριέλ Γιάτζι, περιφερειακός προϊστάμενος του υπουργείου μεταλλείων.
Κατά τη διάρκεια της αιχμής της δραστηριότητας μεταξύ 2011 και 2014, στην περιοχή υπήρχαν περισσότερες από 100 εταιρείες εξόρυξης, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν κινεζικές, αλλά και κορεατικές, καναδικές, αμερικανικές και νοτιοαφρικανικές.
Εκτός από το ανθρώπινο κόστος, τα μεταλλεία χρυσού προκαλούν αναμφισβήτητα και οικολογική καταστροφή στην περιοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος τη Foder, Τζούστιν Τσούκουα.