ΑρχικήΕπιστήμηΜελέτη διερευνά τη σχέση μεταξύ περιέργειας και της σχολικής παραγωγικότητας

Μελέτη διερευνά τη σχέση μεταξύ περιέργειας και της σχολικής παραγωγικότητας

Μελέτη διερευνά τη σχέση μεταξύ περιέργειας και της σχολικής παραγωγικότητας.

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι ορισμένοι παράγοντες δίνουν στα παιδιά το έναυσμα να προβούν σε ασύλληπτα σχολικές επιδόσεις. Τα μεγάλα οικογενειακά εισοδήματα, η πρόσβαση στα εξειδικευμένα προγράμματα μάθησης στη πρόωρη παιδική ηλικία και το περιβάλλον στο σπίτι όπου ζουν τα παιδιά κατατάσσονται ψηλά στον κατάλογο της σχολικής παραγωγικότητας.

Τώρα, οι ερευνητές εξετάζουν ένα άλλο δυνητικά πλεονέκτημα, το στοιχείο που ονομάζεται περιέργεια.

Όσο πιο περίεργο είναι το παιδί, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο – ανεξάρτητα από το οικονομικό υπόβαθρο – προτείνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Pediatric Research.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και του Κέντρου Ανθρώπινης Ανάπτυξης ανέλυσαν στοιχεία από 6.200 νηπιαγωγεία. Η συγκεκριμένη έρευνα είναι μια εθνικά αντιπροσωπευτική, πληθυσμιακή μελέτη που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ και συμπεριλαμβάνει χιλιάδες παιδιά.

Η ερευνητική ομάδα μέτρησε την περιέργεια με βάση ένα ερωτηματολόγιο και αξιολόγησε την ανάγνωση και την επιτυχία που είχαν στα μαθηματικά.

Τα παιδιά με χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση έχουν γενικά χαμηλότερα επιτεύγματα από τους συνομηλίκους τους, ωστόσο εκείνοι που χαρακτηρίστηκαν πιο περίεργοι εκτέλεσαν καλύτερα παρόμοιες μαθηματικές ασκήσεις από τα παιδιά των οικογενειών με υψηλότερα εισοδήματα.

«Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι ενώ η τεράστια περιέργεια συνδέεται με υψηλότερα σχολικά επιτεύγματα σε όλα τα παιδιά, η συσχέτιση της περιέργειας με τις σχολικές επιδόσεις είναι μεγαλύτερη σε παιδιά με χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Prachi Shah, ο οποίος είναι παιδίατρος.

Τα ευρήματα παρουσιάζουν μία πολύτιμη ευκαιρία για τις φτωχές οικογένειες , τους εκπαιδευτικούς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με σκοπό να αλλάξουν αντιλήψεις.

Η περιέργεια χαρακτηρίζεται από τη χαρά της ανακάλυψης και της επιθυμίας για εξερεύνηση, και θεωρείται ένα πολύτιμο κίνητρο για να αναζητηθούν απαντήσεις στο άγνωστο», λέει ο Shah. «Η προώθηση της περιέργειας στα παιδιά, ειδικά εκείνων που προέρχονται από περιβάλλοντα με χαμηλές οικονομικές δυνατότητες, μπορεί να είναι ένας σημαντικός, μη αναγνωρισμένος τρόπος αντιμετώπισης του χάσματος για τη σχολική παραγωγικότητα».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166