Η Google ανακοίνωσε εχθές (4 Απριλίου 2019) ό,τι διέλυσε το συμβούλιο που είχε σχηματιστεί μια εβδομάδα νωρίτερα για να εξετάσει τα ηθικά ζητήματα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες, προφανώς για να ελέγχουν οι εμπειρογνώμονες εάν χρησιμοποιούνται για καλό ή κακοπροαίρετο σκοπό, και να κάνουν παρεμβάσεις οπότε αυτό καταστεί απαραίτητο.
Το συγκεκριμένο συμβούλιο απαρτίζονταν από οκτώ μέλη και έφερε την ονομασία Advanced Technology External Advisory Council (ATEAC) και περιλάμβανε εμπειρογνώμονες και διακεκριμένους επιστήμονες από τον τομέα της τεχνολογίας.
Ένας εκπρόσωπος της Google ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωση: «Είναι σαφές ό,τι κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ATEAC δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως τελικά πιστεύαμε και θέλαμε. Επομένως τερματίζουμε τις δραστηριότητες του συμβουλίου, αφού επί της ουσίας δεν μπορεί να προσφέρει κάτι θετικό».
Για εκείνους που δεν γνωρίζουν, το συμβούλιο ξεκίνησε να λειτουργεί στις 26 Μαρτίου, και είχε σκοπό να παράσχει συστάσεις στην Google, και σε άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, όπως και σε ερευνητές που εργάζονται σε τομείς όπως στο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου.
Δυστυχώς ορισμένα τέτοιου είδους συστήματα προβαίνουν πολλές φορές σε φυλετικές διακρίσεις και έχουν εκπαιδευτεί από τους δημιουργούς τους ηθελημένα ή άθελα για να είναι προκατειλημμένα έναντι κάποιων κοινωνικών ομάδων, κάτι που φυσικά σημαίνει πως αντί να βοηθήσει, ίσως τελικά να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά, φέρνοντας τα αντίθετα αποτελέσματα.
Για παράδειγμα η αναγνώριση προσώπου που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη έχει αποδειχθεί αρκετές φορές πως ευνοεί τη λευκή φυλή και είναι προκατειλημμένη κατά των μαύρων ανθρώπων, δηλαδή οι υποδείξεις που παρέχει το σύστημα στους διαχειριστές δεν είναι ουδέτερες και αντικειμενικές, κάτι για το οποίο αρκετοί επιστήμονες έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους. Άλλωστε για αυτό το λόγο συστήθηκε ετούτο το συμβούλιο (άσχετα εάν διαλύθηκε μόλις μέσα σε 10 μέρες).
Βέβαια, δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί με βάση όσα έχει εκπαιδευτεί, εν τούτοις ακόμη κι αν υπάρχουν αδυναμίες στο εκάστοτε σύστημα, εάν γίνουν οι κατάλληλες διορθώσεις τότε μπορεί πραγματικά να βοηθήσει, όμως ετούτη η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα και κοστοβόρα, και προφανώς οι ιδιωτικές εταιρείες δεν είναι διατεθειμένες να πετούν έτσι άσκοπα τα λεφτά τους για να κάνουν το χατίρι ορισμένων ακτιβιστών που διαμαρτύρονται.