Ομάδες καταναλωτών σε επτά ευρωπαϊκές χώρες υπέβαλαν καταγγελίες στις τοπικές αρμόδιες αρχές, όπως και στην αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για σαφή παραβίαση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων (αγγλικά: GDPR), αφού η υπηρεσία παρακολούθησης τοποθεσίας που παρέχει η Google δεν συμμορφώνεται με τον επικείμενο κανονισμό που εφάρμοσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης και η Ευρωπαϊκη Ομοσπονδία Καταναλωτών (BEUC) ισχυρίζεται ότι οι παραπλανητικές πρακτικές της Google σχετικά με την παρακολούθηση τοποθεσίας δεν δίνουν στους χρήστες πραγματική επιλογή σχετικά με το εάν θα ενεργοποιήσουν ή όχι τη συγκεκριμένη λειτουργία στη συσκευή τους.
Μάλιστα η BEUC επισημαίνει ότι η Google δεν ενημερώνει σωστά τους χρήστες σχετικά με το τι συνεπάγεται αυτή η παρακολούθηση. Αν τελικά γίνουν δεκτές οι καταγγελίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν για τον τεχνολογικό γίγαντα μία μακρά δικαστική μάχη, και φυσικά ένα τεράστιο πρόστιμο που υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι καταγγελίες, οι οποίες έχουν κατατεθεί από κάθε ομάδα ξεχωριστά στις τοπικές αρχές προστασίας των δεδομένων σύμφωνα με τους κανόνες GDPR, είναι αποτέλεσμα της ανακάλυψης ότι η Google είναι σε θέση να εντοπίζει τη γεωγραφική θέση του χρήστη ακόμη και όταν απενεργοποιείται η επιλογή “Ιστορικό τοποθεσίας”.
Επιπρόσθετα, μια δεύτερη ρύθμιση που φέρει την ονομασία “Δραστηριότητα Ιστού και εφαρμογών”, η οποία είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή, πρέπει να απενεργοποιηθεί για να αποτρέψει πλήρως την παρακολούθηση του εκάστοτε χρήστη μέσω GPS.
Η BEUC υποστηρίζει ότι η Google χρησιμοποιεί “παραπλανητικές πρακτικές” για να προτρέψει τους χρήστες να ενεργοποιήσουν και τις δύο αυτές επιλογές, και φυσικά δεν ενημερώνει πλήρως τους χρήστες ποιες θα είναι πραγματικά οι αρνητικές συνέπειες.
Απαντώντας στις καταγγελίες, η Google ανέφερε ότι το Ιστορικό τοποθεσίας είναι απενεργοποιημένο από προεπιλογή και ότι καθιστά σαφές ότι η απενεργοποίηση του δεν εμποδίζει την παρακολούθηση της γεωγραφικής τοποθεσίας.
Σε γενικές γραμμές, το ζήτημα της παρακολούθησης της γεωγραφική θέσης του εκάστοτε ανθρώπου εγείρει αρκετές ανησυχίες, επειδή αυτές οι πληροφορίες μπορεί κάποια στιγμή να πέσουν σε λάθος χέρια, όπως στους κυβερνοεγκληματίες ή στην υπηρεσία μυστικών πληροφοριών κάποιας χώρας και να χρησιμοποιηθούν για δόλιο σκοπό.