Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τη συλλογή δεδομένων από τις επεκτάσεις Chrome τρίτου μέρους, η Google ανακοίνωσε σήμερα ό,τι προτίθεται να αντικαταστήσει ορισμένα τμήματα του API στο Chrome (webRequest API), ένα σύνολο συμβάντων και λειτουργιών που επιτρέπουν στους προγραμματιστές να παρακολουθούν και να αναλύουν την επισκεψιμότητα, το οποίο θα αντικατασταθεί με το Declarative Net Request API, όπου τυπικά και πρακτικά δεν απαιτεί πρόσβαση σε δυνητικά ευαίσθητα δεδομένα.
Όπως εξηγεί η Google σε μια ανάρτηση ιστολογίου, το τρέχον webRequest API απαιτεί από τους χρήστες να επιτρέψουν στις επεκτάσεις του Chrome να τις μεταβιβάσει όλες τις πληροφορίες με τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο – το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ευαίσθητα στοιχεία, όπως πρόσβαση στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στις φωτογραφίες ή άλλες ιδιωτικές πληροφορίες – για να κάνουν χρήση μιας συγκεκριμένης επέκτασης.
Ο Devlin Cronin, ο οποίος είναι μέλος στην ομάδα επεκτάσεων στο Chrome, ανέφερε: «Το οικοσύστημα των επεκτάσεων στο Chrome έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο αναφορικά με την υιοθεσία δυναμικών μέτρων κατά της κατάχρησης στοιχείων των χρηστών από τους προγραμματιστές. Καθώς αυτό το σύστημα μεγαλώνει και διευρύνεται τόσο σε επίπεδο δυνατοτήτων, όσο και σε ισχύ, η ασφάλεια και η προστασία των χρηστών παραμένει βασική εστία του Project Chromium. Ένας τρόπος για να εξαλείψουμε αυτά τα κακώς κείμενα είναι να βοηθάμε τους χρήστες να δίνουν εσκεμμένη πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα – όπως μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φωτογραφίες και πρόσβαση σε λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα. Καθώς πραγματοποιούμε αυτές τις αλλαγές, θέλουμε να συνεχίσουμε να βελτιστοποιήσουμε τις επεκτάσεις για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών κατά την περιήγηση».
Φυσικά ετούτη η ενέργεια βασίζεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της Google να διατηρήσει το απόρρητο των χρηστών στο διαδίκτυο, και προφανώς δεν το κάνει έτσι ξεκάρφωτα, αλλά γιατί δέχεται αφόρητες πιέσεις τόσο από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της αντίστοιχης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τεράστια χρηματικά πρόστιμα που αγγίζουν ορισμένες φορές τα δισεκατομμύρια δολάρια.
Τον περασμένο Μάιο στο συνέδριο των προγραμματιστών I/O 2019, η εταιρεία ανακοίνωσε ό,τι θα προσφέρει στους χρήστες περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ιστότοποι χρησιμοποιούν τα cookies, και ανακοίνωσε πως θα απαιτήσει από τους προγραμματιστές να καθορίσουν ρητά ποια cookie θα μπορούν να λειτουργήσουν στις διαδικτυακές τοποθεσίες τους. Επιπλέον, η Google δήλωσε ό,τι σχεδιάζει να μειώσει τους τρόπους με τους οποίους τα προγράμματα περιήγησης μπορούν παθητικά να βλέπουν τι πληκτρολογεί ο χρήστης.