Η Huawei ζητά από την Verizon 1 δισ. δολ. για τέλη αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας

Η Huawei ζητά από την Verizon 1 δισ. δολ. για τέλη αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας

Η Huawei ζητά από την Verizon 1 δισ. δολ. για τέλη αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας

Η Huawei ανέφερε επίσημα πως η αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizon θα πρέπει να τις καταβάλλει σε τέλη αδειών πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για περισσότερα από 230 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ένα εξωπραγματικό νούμερο που αντικειμενικά θα φέρει σε δύσκολη θέση την Verizon που μάλλον δεν είναι διατεθειμένη να τα πληρώσει.

Ένας εκπρόσωπος της Huawei ανέφερε πως: «Η Verizon είναι υποχρεωμένη να πληρώσει αυτό το χρηματικό ποσό για την επίλυση του ζητήματος που σχετίζεται με τη χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας καλύπτουν εξοπλισμό δικτύου».

Εν τούτοις αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένες εταιρείες κάνουν χρήση αυτών των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μέσω της Verizon (δηλαδή η verizon λειτουργεί ως μεσάζοντας), με αποτέλεσμα να πρέπει να καταβάλουν τα χρήματα προς την αμερικανική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία και όχι προς την κινεζική. Εν ολίγοις επικρατεί ένα μπάχαλο με όλη αυτήν την υπόθεση.

Τα εν λόγω διπλώματα ευρεσιτεχνίας αφορούν από τον βασικό εξοπλισμό δικτύου, την υποδομή καλωδίων έως την τεχνολογία του Internet Of Things, και άλλα πολλά.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Verizon, έχουν ειδοποιήσει την αμερικανική κυβέρνηση, προφανώς διότι το όλο ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό λόγω του τεράστιου ποσό που αξιώνει Huawei.

Η διαφωνία έρχεται εν μέσω αυξανόμενης διαμάχης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών που ως γνωστόν έχει ξεσπάσει μεταξύ τους ένας εμπορικός πόλεμος με αδικαιολόγητους πρόσθετους δασμούς σε προϊόντα που εξάγονται από τη μία χώρα στην άλλη.

Όμως η πραγματική αλήθεια αναφορικά με την διαμάχη μεταξύ των δύο εταιρειών και την απαίτηση αμοιβής για τη χορήγηση αδείας μπορεί να αφορά περισσότερο τη γεωπολιτική μάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, και λιγότερο τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκπρόσωποι της Huawei και της Verizon συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν το συγκεκριμένο φλέγον θέμα, όμως από ό,τι φαίνεται τελικά δεν επήλθε η λύση.

Ο εκπρόσωπος της Verizon, Rich Young, αρνήθηκε να σχολιάσει ετούτη την περίεργη κατάσταση, επειδή είναι ένα νομικό θέμα, και προφανώς δεν έχει κανένα νόημα οι δύο εταιρείες να προβούν σε λεκτικές διαμάχες, πόσο μάλλον να κονταροχτυπιούνται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με βαρύγδουπες δηλώσεις.