Η Google ρίχνει στη μάχη το ΑΙ για την αναγνώριση και ανακάλυψη νέων πρωτεϊνών.
Μέλη της ομάδας Google Brain ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν δημιουργήσει ένα εξειδικευμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) για τον προσδιορισμό της πρωτεϊνικής κρυσταλλοποίησης, υποστηρίζοντας ότι τα ποσοστά ακρίβειας είναι περίπου 94%. Η κρυσταλλοποίηση των πρωτεϊνών καθορίζει το σχήμα των κυττάρων και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.
Ο επικεφαλής ερευνητής του Google Brain, ο Vincent Vanhoucke δήλωσε σε μια ανάρτηση ιστολογίου σήμερα: «Είναι γεγονός πως έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα άπειρα πειράματα για την αναγνώριση και ανακάλυψη νέων πρωτεϊνών, και ενώ η συγκεκριμένη μεθοδολογία γίνεται ως επί το πλείστον με αυτοματοποιημένο τρόπο, ωστόσο ορισμένες διαδικασίες απαιτούνται να γίνουν χειροκίνητα από τους επιστήμονες επομένως, έτσι η παρούσα τακτική είναι επιρρεπής στο ανθρώπινο λάθος», οπότε γίνεται αντιληπτό πώς μπορεί να χαθούν σημαντικές ανακαλύψεις, και κατά συνέπεια να εμποδίσουν τον ιατρικό τομέα να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα.
Για να εκπαιδεύσουν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης AI, οι ερευνητές της Google συνεργάστηκαν με την MARCO (Machine Recognition of Crystallization Outcomes), μια εταιρική σχέση μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και ακαδημαϊκών.
Τα αποτελέσματα της εργασίας μεταξύ του Google Brain και της MARCO είναι ανοιχτά προς όλο τον κόσμο και διατίθενται στο GitHub.
Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις εισέρχονται όλο και περισσότερο στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης, αφού είναι ένας τομέας που υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης, και μάλιστα σε πολλούς τομείς.
Η Baidu Research ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι έχει δημιουργήσει έναν αλγόριθμο που είναι μακράν καλύτερος από τον ανθρώπινο παράγοντα στον εντοπισμό καρκινικών κυττάρων και όγκων στον ιστό του μαστού. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι το AI έχει γίνει πιο ακριβής (εν αντιθέσει με τις παραδοσιακές μεθόδους) στην ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος.
Επίσης, τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές της Google δημοσίευσαν στο περιοδικό NPJ Digital Medicine τα αποτελέσματα της εργασίας τους για τα προγνωστικά μοντέλα βαθιάς μάθησης που είναι σε θέση να καθορίσουν αν είναι αναγκαίο να εισαχθεί ξανά ένας ασθενής στο νοσοκομείο, να εκτιμήσει την διάρκεια παραμονής του, και εάν υπάρχει πιθανότητα να πεθάνει κατά τη διάρκεια την παραμονή τους στο νοσοκομείο.
Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Google δημιούργησε ένα σύστημα τύπου computer vision που μπορεί να ανιχνεύσει την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, έναν βασικό δείκτη καρδιαγγειακών νοσημάτων.