Η Χαβάη ίσως απαγορεύσει την πώληση ορισμένων αντηλιακών που βλάπτουν τα κοράλλια.
Πολλοί κατασκευαστές αντηλιακών πολύ πιθανό σύντομα να αναγκαστούν να αλλάξουν τις φόρμουλες τους ή να προβούν σε διακοπή πώλησης των προϊόντων τους στην Πολιτεία της Χαβάης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Οι νομοθέτες του Πολιτείας ψήφισαν αυτή την εβδομάδα ένα μέτρο που θα απαγορεύσει την πώληση αντηλιακών που περιέχουν οξυβενζόνη και οκτινοξάτη μέχρι το 2021 σε μια προσπάθεια να προστατευθούν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι. Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι οι δύο ουσίες μπορεί να είναι τοξικές για τα κοράλλια, τα οποία αποτελούν ζωτικό μέρος του οικοσυστήματος των ωκεανών και δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες.
Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν αντηλιακό με τα συγκεκριμένες χημικές ουσίες μόνο εάν τις συνταγογραφήσει κάποιος πάροχος υγειονομικής περίθαλψης , αν και το ίδιο το μέτρο δεν απαγορεύει τις ηλεκτρονικές αγορές ή τους τουρίστες να φέρουν το δικό τους από κάποιο άλλο μέρος στη Χαβάη.
Οπότε, στην πραγματικότητα Χαβάης θα γίνει η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που θα απαγορεύσει τις προαναφερόμενες χημικές ουσίες εάν ο κυβερνήτης Ντέιβιντ Ιτζε υπογράψει το νομοσχέδιο, έτσι για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο άτομο προέρχεται από Δημοκρατικό Κόμμα.
Παρόμοια νομοθεσία απέτυχε να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί το περασμένο έτος, αφού έθεσε σε κίνδυνο αρκετές τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα και επωφελούνται από την αγορά των προϊόντων περιποίησης του ήλιου στις ΗΠΑ που φτάνει σε κέρδη τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η παρούσα ενέργεια θεωρείται το «πρώτο βήμα για να προστατέψουμε τον ύφαλο μας και να σταματήσουμε την επιδείνωση της κατάστασης που αντικειμενικά έχει φτάσει στο απροχώρητο», δήλωσε η γερουσιαστής της Χαβάης, Ντόννα Μερκάντο Κιμ, η οποία προέρχεται από το ίδιο πολιτικό κόμμα με το κυβερνήτη. «Ωστόσο είναι γεγονός πως και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στην υποβάθμιση των υφάλων, όμως ελπίζουμε και οι υπόλοιποι αρμόδιοι που μελετούν το συγκεκριμένο θέμα θα εξετάσουν αυτή τη νομοθεσία και θα ακολουθήσουν το δικό μας παράδειγμα», πρόσθεσε η ίδια.
«Αυτή είναι η πρώτη πραγματική προσπάθεια για να ανακάμψουν οι ντόπιοι ύφαλοι», δήλωσε ο Craig Downs, ένας επιστήμονας του οποίου η επιστημονική μελέτη του 2015 έδειξε ότι η οξυβενζόνη αποτελεί απειλή για τους κοραλλιογενείς υφάλους. «Πολλά πράγματα σκοτώνουν τους κοραλλιογενείς υφάλους, αλλά γνωρίζουμε ότι η οξυβενζόνη τους εμποδίζει να επιστρέψουν στη φυσική τους κατάσταση. Επίσης, επηρεάζει τους αχινούς της θάλασσας και σκοτώνει τα φύκια, μια πηγή τροφής για τις θαλάσσιες χελώνες, είπε» υπογράμμισε ο Craig Downs.
Βρήκε ότι περίπου 14.000 τόνοι λοσιόν ηλιοθεραπείας καταλήγουν σε κοραλλιογενείς υφάλους ετησίως.
Οι επικριτές αυτής της προσπάθειας είναι ιδιαίτερα σκεπτικοί, λέγοντας ότι:
Αυτό που μας ανησυχεί πραγματικά είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές ανεξάρτητες μελέτες που να αποδεικνύουν την βλαπτικότητα των αντηλιακών από έγκυρους επιστήμονες, δήλωσε η Tina Yamaki, πρόεδρος των προϊόντων λιανικής πώλησης της Χαβάης. Είπε ότι η απαγόρευση μπορεί να αποθαρρύνει τους ανθρώπους από την αγορά αντιηλιακών προϊόντων από τοπικά καταστήματα. Το Αμερικανικό Συμβούλιο Χημείας αντιτίθεται επίσης στο νομοσχέδιο, αναφέροντας ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους της έκθεσης στον ήλιο.