Η Ινδονησία έχασε 5,2 δισ. δολ. από τις πυρκαγιές, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα

Η Ινδονησία έχασε 5,2 δισ. δολ. από τις πυρκαγιές, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα

Οι δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ινδονησία κατά την περσινή χρονιά επί της ουσίας υπονόμευσαν τη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας, κοστίζοντας περίπου 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι επιπτώσεις στην υγεία από τα τοξικά αέρια που απελευθερώθηκαν ατμόσφαιρα.

Οι πυρκαγιές είναι ένα σχετικά συνηθισμένο πρόβλημα που συμβαίνει σχεδόν κάθε χρονιά στη συγκεκριμένη χώρα, αλλά το 2019 ήταν το χειρότερο, κυρίως λόγω του ξηρού καιρού και της υψηλής θερμοκρασίας με συνέπεια να καούν 942.000 εκτάρια (2.3 εκατομμύρια στρέμματα) γης, κυρίως στις νήσους Σουμάτρα και Βόρνεο

Οι τοπικές αρχές για να καταπολεμήσουν την πύρινη Λαίλαπα επιστράτευσαν δεκάδες χιλιάδες έμπειρους πυροσβέστες, όπως και εθελοντές, σε συνδυασμό με πυροσβεστικά αεροπλάνα, ούτως ώστε να περιοριστεί το εύρος της ζημιάς και να σβηστούν οι φωτιές, όμως ήδη είχαν προκληθεί ανυπολόγιστες βλάβες στην γεωργική γη, συμπεριλαμβανομένων των φυτειών φοινικέλαιου που είναι ένα από τα κυριότερα εξαγώγιμα είδη της Ινδονησίας, συνεισφέροντας στο έπακρο στην τοπική οικονομία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε πως εξαιτίας των πυρκαγιών της προηγούμενης χρονιάς η οικονομία έχασε περίπου 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου 0,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Αυτό περιλάμβανε άμεσες ζημίες ύψους 157 εκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσίες του δημοσίου και των πολιτών, και άλλα 5 δισεκατομμύρια δολάρια από ζημίες στον τομέα της γεωργίας, της βιομηχανίας, του εμπορίου, του τουρισμού, των μεταφορών και του περιβάλλοντος.

Επίσης κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς έκλεισαν 12 αεροδρόμια, όπως και εκατοντάδες σχολεία στην Ινδονησία και τις γειτονικές χώρες, Μαλαισία και Σιγκαπούρη, ενώ περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι ανέφεραν ό,τι αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν άμεσα στο νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

«Οι τομείς της γεωργίας και του περιβάλλοντος αποτέλεσαν πάνω από το ήμισυ των εκτιμώμενων ζημιών, επειδή οι πυρκαγιές κατέστρεψαν πολύτιμες καλλιέργειες κτηνοτροφικών εκτάσεων και απελευθέρωσαν σημαντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα», ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών της Ινδονησίας στην τελευταία τριμηνιαία οικονομική έκθεση της χώρας.

Πολλές πυρκαγιές διεξάγονταν παράλληλα και σε βάλτους που είναι πλούσιοι σε τύρφη και άνθρακα, οι οποίοι με τη σειρά τους επιδείνωσαν περαιτέρω την κατάσταση με αρνητικό αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμο νερό για τις καλλιέργειες.

Οι πυρκαγιές της Ινδονησίας κατά το 2019 υπολογίζεται ότι απελευθέρωσαν σχεδόν τις διπλάσιες εκπομπές αερίων σε σύγκριση με τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας την ίδια χρονιά.

Η εκτίμηση κόστους της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν περιλαμβάνει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, τόσο σε οξείες αναπνευστικές νόσους των ανθρώπων, όσο και στην απώλεια σχολικού χρόνου, αφού οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είχαν συμβουλευθεί να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους εφόσον βρίσκονταν κοντά στις φωτιές ή να μείνουν μέσα στα σπίτια εφόσον βρίσκονταν μακριά από τις εστίες της φωτιάς για να μην αναπνέουν τοξικό αέρα.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι οι δασικές πυρκαγιές της Ινδονησίας έθεσαν σε κίνδυνο σχεδόν 10 εκατομμύρια παιδιά, επιπλέον ένα άλλο αρνητικό στοιχείο είναι ότι απελευθέρωσαν τεράστιες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.