Η Ιταλία επέβαλε πρόστιμο ύψους 10 εκατ. Ευρώ στην Apple για ζημιές των συσκευών που δήθεν ήταν αδιάβροχα

Η Ιταλία επέβαλε πρόστιμο ύψους 10 εκατ. Ευρώ στην Apple για ζημιές των συσκευών που δήθεν ήταν αδιάβροχα

Η αρχή ανταγωνισμού της Ιταλίας δήλωσε τη Δευτέρα (30/11/2020) ότι είχε επιβάλει πρόστιμο στην Apple 10 εκατομμυρίων ευρώ (12 εκατομμύρια δολάρια) για παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τις αδιάβροχες ιδιότητες διαφόρων μοντέλων iPhone.

Με λίγα λόγια, ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας, ευθύνεται από τη μεριά του, διότι δεν κατέστησε σαφές ότι αυτό το χαρακτηριστικό υφίσταται υπό ορισμένες συγκεκριμένες συνθήκες, ιδίως σε εργαστηριακές δοκιμές με στατικό και καθαρό νερό, και όχι υπό κανονικές συνθήκες χρήσης, όταν για παράδειγμα ο κάτοχος της συσκευής μπαίνει στη θάλασσα, και ούτω καθεξής.

Η αρμόδια ιταλική αρχή αναφέρθηκε στους ψευδείς διαφημιστικούς ισχυρισμούς για δήθεν αδιαβροχοποίηση των συσκευών σχετικά με τα μοντέλα iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone 11, iPhone 11pro και iPhone 11 pro Max.

Η ιταλική αρχή, κατηγόρησε μεταξύ άλλων την Apple για παράλογη αποποίηση ευθυνών, δηλαδή ότι η εγγύηση για τα smartphone δεν κάλυπτε ζημιές που προκλήθηκαν από υγρά, εξηγώντας πως αυτή η ενέργεια είναι μία ξεκάθαρη παραπλανητική τακτική κατά των καταναλωτών.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η άρνηση της Apple να παρέχει υπηρεσία εγγύησης όταν τα εν λόγω μοντέλα iPhone υπέστησαν ζημιά από υγρά, ισοδυναμούσε με ανεύθυνη εμπορική πρακτική, και κατ’ επέκταση, είχε ως αρνητικό πρόσημο να αφήνει εκτεθειμένους τους ιδιοκτήτες των συσκευών, αφού έπεφταν στην παγίδα εν αγνοία τους, και ήταν αναγκασμένοι να πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος της επισκευής, κάτι που ομολογουμένως είναι άδικο.

«Για αυτούς τους λόγους, η αρχή αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ στην Apple Distribution International και στην Apple Italia», ανέφερε η δήλωση.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, επειδή οι συγκεκριμένες συσκευές είναι αντικειμενικά πανάκριβες, όπως και το κόστος επισκευής που απαιτείται για να επιδιορθωθούν σε περίπτωση βλάβης. Επιπρόσθετα, υπάρχει και το ενδεχόμενο ορισμένα smartphone να μην αξίζει τον κόπο να επισκευαστούν, αν για παράδειγμα η επίσημη αντιπροσωπεία ζητήσει κάποιο εξωφρενικό χρηματικό ποσό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας