Η καλή φυσική κατάσταση μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Η καλή φυσική κατάσταση μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι που καταφέρνουν να διατηρούνται ευκίνητοι είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με τους λιγότερο εύστροφους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ με επικεφαλής τον Δρ. Φύο Μάιντ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 13.615 άνδρες και γυναίκες, και διαπίστωσε ότι εκείνοι που ανέφεραν καλή φυσική λειτουργία στην αρχή της έρευνας, δηλαδή μικροπροβλήματα στην ανάβαση σκάλας ή στη μεταφορά των καθημερινών ψώνιων, ήταν λιγότερο πιθανόν να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο τα επόμενα επτά χρόνια.

Οι συμμετέχοντες ήταν 40-79 ετών. Υποβλήθηκαν σε σωματική εξέταση, απάντησαν σε ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες τους και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για την σχετική με την υγεία ποιότητα ζωής. Μέρος του ερωτηματολογίου επικεντρωνόταν στην σωματική λειτουργία (πόσο καλά το άτομο μπορούσε να διεκπεραιώσει καθημερινές δραστηριότητες όπως το ανέβασμα σκάλας, η μεταφορά των ψώνιων, το γονάτισμα, το σκύψιμο και η άρση βάρους). Γενικά, διαπιστώθηκε ότι όσο καλύτερο ήταν το σκορ σωματικής λειτουργικότητας, τόσο χαμηλότερος ο κίνδυνος εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου τα επόμενα 7,5 χρόνια.

Για κάθε δέκα μονάδες αύξηση του σκορ, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου έπεφτε κατά ένα τέταρτο, κατά μέσο όρο. Το όφελος ήταν ελαφρώς μεγαλύτερο στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους κλασσικούς παράγοντες κινδύνου του εγκεφαλικού επεισοδίου όπως κάπνισμα, υπέρταση, διαβήτη και περιττά κιλά, αλλά η ίδια η κακή σωματική λειτουργικότητα παρέμενε παράγοντας κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Η καλύτερη σωματική λειτουργία αντανακλά έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής, ο οποίος μπορεί να λειτουργεί προστατευτικά έναντι του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ωστόσο, είναι γεγονός πως οι περισσότεροι άνθρωποι στο δυτικό πολιτισμό έχουν την κακή συνήθεια να περνούν τις περισσότερες ώρες στον ελεύθερο τους χρόνο καθισμένοι σε μία καρέκλα, βλέποντας τηλεόραση, διαβάζοντας βιβλία, παίζοντας με τον υπολογιστή και ούτω καθεξής, κάτι που σημαίνει ότι αυτός είναι ο κανόνας, και όχι η εξαίρεση.

Προηγούμενο άρθροThe Temple of Elemental Evil
Επόμενο άρθροDucati V4 Panigale
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας