Η κολύμβηση στα ωκεάνια νερά μεταβάλλει το δέρμα και μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μόλυνσης, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ASM Microbe 2019, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.
Ένας από τους ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης, η Marisa Chattman Nielsen, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ανέφερε: «Τα δεδομένα μας επιδεικνύουν για πρώτη φορά ό,τι η έκθεση σε ωκεάνιο νερό μπορεί να μεταβάλει την ποικιλία και τη σύνθεση του ανθρώπινου δέρματος, κάτι που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους όλοι όσοι κολυμπούν σε αυτές τις θάλασσες.
Οι ερευνητές ανίχνευσαν βακτήρια που συναντώνται στους ωκεανούς σε όλους τους συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, μετά από ξήρανση του νερού στο δέρμα, από έξι έως 24 ώρες μετά την κολύμβηση, επίσης μερικοί συμμετέχοντες είχαν αποκτήσει ασυνήθιστα περισσότερα ωκεάνια βακτήρια στο σώμα τους εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους , και μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών τα έφεραν επάνω τους για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (δηλαδή αρκετές ημέρες).
Η παρούσα έρευνα βασίστηκε εν μέρει και σε προηγούμενες μελέτες, οι οποίες έδειξαν άμεσο συσχετισμό μεταξύ κολύμβησης στα ωκεάνια νερά και των λοιμώξεων στο δέρμα, λόγω της κακής ποιότητας των υδάτων σε πολλές παραλίες, και τούτη η κατάσταση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απορροή των λυμάτων και των ομβρίων υδάτων στους ωκεανούς, ένα πολύ συχνό φαινόμενο από μεριάς των εταιρειών που δεν λέει να παταχθεί όσα μέτρα κι αν ληφθούν.
Επιπλέον μία άλλη πολύ σημαντική παράμετρος είναι ό,τι έκθεση σε αυτά τα νερά μπορεί να προκαλέσει και γαστρεντερικές ή αναπνευστικές ασθένειες, λοιμώξεις του αυτιού και πολύ σοβαρές λοιμώξεις του δέρματος.
Έτσι καθαρά για πληροφοριακούς λόγους, προκειμένου να διεξαχθεί αυτή η έρευνα οι επιστήμονες ζήτησαν από του εθελοντές να κολυμπήσουν σε μια παραλία που πληρούσε κριτήρια, χωρίς χρήση αντηλιακής προστασίας, δίχως να έχουν κολυμπήσει τις τελευταίες 12 ώρες και χωρίς να έχουν λάβει αντιβιοτικά κατά τους τελευταίους έξι μήνες.
Αξίζει να επισημάνουμε για εκείνους που δεν γνωρίζουν ό,τι δέρμα είναι η πρώτη γραμμή προστασίας και άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού, κατά την έκθεση σε μολυσμένο νερό. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ό,τι το ανθρώπινο δέρμα παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προφανώς γιατί αποκρούει κάθε επικίνδυνο οργανισμό, μικρόβιο και ιό από το να εισέλθει εντός του σώματος.
Από μεριάς μας οφείλουμε να τονίσουμε πως όταν λέμε Ωκεάνια νερά δεν εννοούμε μόνο εκείνα που βρίσκονται στους απομακρυσμένους ωκεανούς, αλλά και στις ακτές και τις παραλίες σχετικά κοντινών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία, Σκωτία κ.λπ.