Μια τεχνική που ονομάζεται κυτταρική γραμμοκωδικοποίηση (αγγλικά: Cellular barcoding) έχει χρησιμοποιηθεί για την επισήμανση, την παρακολούθηση και τον εντοπισμό των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού από τον κύριο όγκο στο αίμα και τα άλλα όργανα.
Η τεχνική αποκάλυψε επίσης πως η χημειοθεραπεία συρρικνώνει προσωρινά τον αριθμό των επιβλαβών κυττάρων, αντί να τα εξαλείφει, εξηγώντας τελικά πώς ο καρκίνος θα μπορούσε να υποτροπιάσει.
Στοιχεία από τη μελέτη, που δημοσιεύθηκαν σήμερα στο Nature Communications, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες στοχευμένες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, τον πιο κοινό καρκίνο που επηρεάζει τις γυναίκες.
Οι κύριοι ερευνητές της μελέτης είναι οι εξής, ο Δρ. Del Weber, ο καθηγητής Jane Visvader, ο καθηγητής Geoffrey Lindeman και ο Δρ. Shalin Naik.
Οι περισσότεροι θάνατοι στον καρκίνο του μαστού προκαλούνται από τη μετάσταση ή την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων από την κύρια θέση του όγκου σε άλλα όργανα.
Οι καρκίνοι του μαστού αποτελούνται από χιλιάδες διαφορετικές κυτταρικές παραλλαγές με ποικίλα χαρακτηριστικά που μπορεί να παίζουν ή όχι ρόλο στην μετάσταση του καρκίνου. Αυτό το γεγονός είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την αποτελεσματική θεραπεία επειδή είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια κύτταρα είναι υπεύθυνα για την εξάπλωση του καρκίνου.
Ο Δρ Merino δήλωσε ό,τι η ικανότητα εντοπισμού των «κλώνων» κυττάρων που προέρχονται από τον αρχικό όγκο του ασθενούς – είναι υπεύθυνοι για τη διάδοση του καρκίνου και πρακτικά είναι το βασικό κλειδί για τη βελτίωση των θεραπειών που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού.
O Δρ Merino δήλωσε: «Η μελέτη μας αποκάλυψε ό,τι μόνο μερικοί κλώνοι που επιλέχθηκαν ήταν στην πραγματικότητα υπεύθυνοι για τη μετάσταση. Η τεχνική κυτταρική γραμμοκωδικοποίηση μας επέτρεψε να εντοπίσουμε τους κλώνους που ήταν σε θέση να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να φτάσουν σε άλλα όργανα όπου θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα ανάπτυξη όγκων».
Ο καθηγητής Visvader δήλωσε ότι η τεχνική επέτρεψε επίσης στους ερευνητές να δουν τι συνέβαινε με τους κλώνους μετά την εισαγωγή των πασχόντων ατόμων στη χημειοθεραπεία.
Ο Visvader πρόσθεσε: «Χρησιμοποιήσαμε τον χημειοθεραπευτικό παράγοντα Cisplatin για τη θεραπεία των εργαστηριακών μοντέλων που αναπτύχθηκαν με τη χρήση δωρεμένου ιστού καρκίνου στο μαστό. Ενώ η θεραπεία ήταν ικανή να συρρικνώσει τους όγκους και το μέγεθος των μεμονωμένων κλώνων δεν τα σκότωσε τελείως. Όλοι οι κλώνοι, τελικά αυξήθηκαν και πάλι, καταγράφοντας την υποτροπή του καρκίνου.
Αυτά τα συναρπαστικά ευρήματα δεν θα ήταν εφικτά χωρίς τη δυνατότητα της σχολαστικής γραμμικής κωδικοποίησης, την παρακολούθησης των χιλιάδων μεμονωμένων κλώνων, όπως και την παρακολούθηση της συμπεριφοράς τους με την πάροδο του χρόνου.
Η τεχνική Cellular barcoding που χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη μελέτη αναπτύχθηκε το 2013 από τον Δρ. Naik και τον καθηγητή Ton Schumacher από το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου.
Ο Δρ Naik δήλωσε ό,τι αυτή η νέα τεχνική πρακτικά σήμαινε ό,τι οι ερευνητές θα μπορούσαν να προχωρήσουν στη μελέτη χιλιάδων κλώνων, και να εντοπίσουν επιλεγμένες παραλλαγές τους που ευθύνονται για την εξάπλωση του καρκίνου. Τώρα που γνωρίζουμε ποιοι κλώνοι εμπλέκονται στην εξάπλωση του καρκίνου του μαστού, έχουμε τη δύναμη να εστιάσουμε πραγματικά στην έρευνα μας για να εμποδίσουμε τη δραστηριότητά τους».
Ο καθηγητής Visvader δήλωσε ό,τι η ακρίβεια της προσέγγισης τους θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την εξεύρεση σημαντικών μυστηρίων στον τομέα της έρευνας για τον καρκίνο του μαστού και να εφοδιάσει τους επιστήμονες με εκείνες τις απαραίτητες πληροφορίες που απαιτούνται για το σχεδιασμό δυναμικών θεραπειών για την επικρατούσα ασθένεια.