ΑρχικήΛογισμικάΗ κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγορεύει το λογισμικό της Kaspersky στη χώρα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγορεύει το λογισμικό της Kaspersky στη χώρα

Ήδη από το 2017, είχε απαγορευθεί στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν το λογισμικό της Kaspersky. Τώρα, η απαγόρευση επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις και καταναλωτές στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS) που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, η Kaspersky δεν θα μπορεί πλέον να προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η απαγόρευση αφορά όχι μόνο την Kaspersky, αλλά και όλους τους συνεργάτες, θυγατρικές και μητρικές εταιρείες που συνδέονται με την εταιρεία. Η παρούσα απόφαση θα τεθεί σε ισχύ ένα μήνα μετά την ανακοίνωση, δηλαδή στις 20 Ιουλίου 2024. Από εκείνη την ημέρα και μετά, η Kaspersky δεν θα μπορεί να συνάπτει πλέον νέες συμβάσεις στις ΗΠΑ.

Το υφιστάμενο λογισμικό Kaspersky που βρίσκεται ήδη στις αμερικανικές συσκευές θα μπορεί να λαμβάνει ενημερώσεις έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, οι επιχειρήσεις και οι τελικοί χρήστες θα πρέπει να έχουν μεταβεί σε ανταγωνιστικό προϊόν. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παρασκήνιο και τις επιπτώσεις της απαγόρευσης της Kaspersky είναι διαθέσιμες σε μια σελίδα πληροφοριών του BIS.

Κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

Ως αιτία για την απαγόρευση της Kaspersky, το BIS επικαλείται το “κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας”. Η αρχή κατηγορεί τον προμηθευτή λογισμικού ασφαλείας για συνεργασία με τις ρωσικές στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες όπως και για υποστήριξη της ρωσικής κυβέρνησης στην επιδίωξη των στόχων της στον κυβερνοκατασκοπεία.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να λάβει νομικά μέτρα κατά επιχειρήσεων ή καταναλωτών που θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν λογισμικό Kaspersky μετά τις 29 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, συνιστάται η αλλαγή σε άλλον προμηθευτή “για τον περιορισμό του κινδύνου αποκάλυψης προσωπικών πληροφοριών ή άλλων ευαίσθητων δεδομένων από κακόβουλους παράγοντες, λόγω πιθανής έλλειψης κάλυψης κυβερνοασφάλειας”.

Το BIS προειδοποιεί ότι η συνέχιση της χρήσης λογισμικού Kaspersky μετά από αυτή την ημερομηνία γίνεται με δική σας ευθύνη.

Η Kaspersky σκοπεύει να αντισταθεί σε αυτήν την ακραία απόφαση

Η Kaspersky φαίνεται ότι δεν πρόκειται να δεχτεί άπρακτη την αποβολή της από την αγορά των ΗΠΑ. Σε δήλωση της που μοιράστηκε με το Bleeping Computer, η εταιρεία δήλωσε ότι θα εξαντλήσει όλα τα νομικά διαθέσιμα μέσα για να διατηρήσει τις εμπορικές δραστηριότητες της στην τοπική αγορά των ΗΠΑ.

Ο προμηθευτής λογισμικού κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση ότι έλαβε την άδικη απόφαση της με βάση το τρέχον γεωπολιτικό κλίμα και τις θεωρητικές ανησυχίες – “και όχι με βάση μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ακεραιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών της Kaspersky”.

Επιπλέον, η εταιρεία τονίζει ότι δεν εμπλέκεται σε δραστηριότητες που απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η Kaspersky έχει επανειλημμένα αποδείξει στο παρελθόν την ανεξαρτησία της από τις κυβερνήσεις, και μάλιστα έχει θεσπίσει εκτεταμένα μέτρα διαφάνειας, ενώ παράλληλα έχει προτείνει ένα σύστημα “με το οποίο η ασφάλεια των προϊόντων της Kaspersky θα μπορούσε να επαληθευτεί από ένα ανεξάρτητο και αξιόπιστο τρίτο μέρος”.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166