Η Μέση Ανατολή είναι το κλειδί στην Παγκόσµια Βιοµηχανία Πλαστικών

Η Μέση Ανατολή είναι το κλειδί στην Παγκόσµια Βιοµηχανία Πλαστικών

Στο Ντουµπάι δραστηριοποιούνται περίπου 375 εταιρείες πλαστικών, ποσοστό που αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των επιχειρήσεων πλαστικών στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα και ακολουθείται από την Σαρτχαµπ και το Αϊµάν.

Ωστόσο το Αµπού Ντάµπι κατέχει το 95% του πετρελαίου και το 92% των αποθεµάτων φυσικού αερίου. Η αγορά πλαστικών στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα αυξάνεται κατά 20% κάθε έτος, όπως και οι εισαγωγές πλαστικών εξαρτηµάτων. Η βιοµηχανία πλαστικών στη Μέση Ανατολή αναµένεται να «µεγαλώσει» κατά 30% ετησίως, αναγορεύοντας την σε ένα κόµβο στην περιοχή, όπου «ανθίζουν» έργα υποδοµής, αυξάνεται ο πληθυσµός και δηµιουργούνται πρωτοποριακά χηµικά πάρκα, σύµφωνα µε έκθεση που δηµοσιεύθηκε στην εφηµερίδα «Gulf News».

Όµως, παρά τις εκτιµήσεις αυτές, κάποιοι από τους ηγέτες της βιοµηχανίας διαφωνούν µε τον ρυθµό ανάπτυξης. «Ο αριθµός είναι αρκετά µεγάλος. Το νούµερο που έχουµε εµείς είναι ένα σύνθετο, ετήσιο ποσοστό αύξησης της τάξης του 12% για το GCC, το οποίο είναι το υψηλότερο στον κόσµο», ανέφερε ο γενικός γραµµατέας του Συνδέσµου Πετροχηµικών του Περσικού Κόλπου (GPCA), Αµπντούλ, Γουαχάµπ Αλ Σαντούν.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδύσεις σε πάρκα χηµικών έχουν σηµειώσει πτώση εξαιτίας της παγκόσµιας οικονοµικής κρίσης, ενώ οι χώρες του Περσικού Κόλπου συνεχίζουν να βασίζονται σε εισαγωγές πλαστικών ενώ µεγαλώνουν οι κριτικές για την περιβαλλοντική ευαισθησία του κλάδου, όπως σηµειώνει η έκθεση. «Η Μέση Ανατολή θα προκαλέσει σηµαντικό αντίκτυπο στην παγκόσµια βιοµηχανία πλαστικών, µε την περιοχή να αναδύεται γρήγορα ως ένα κοµβικό σηµείο των πετροχηµικών παγκοσµίως, που έχει ως πλεονεκτήµατα τις χαµηλού κόστους πρώτες ύλες και εργασία, την γρήγορη και µεγάλη ζήτηση στην Ασία και τις νέες τεχνολογίες», σύµφωνα µε τη µελέτη «Πλαστικά: Έκθεση για την αγορά της Μέσης Ανατολής».

Η µελέτη ανατέθηκε από το εκθεσιακό κέντρο «Expo Centre Sharjah» και διενεργήθηκε από την αγγλική εταιρεία «Ispy Publishing» και προηγείται της έκθεσης «Plastivision Arabia» που θα γίνει τον Μάιο του 2021. Ηγούµενη από την Σαουδική Αραβία, οι χώρες του Κόλπου έχουν το 11% των 600 δισεκατοµµυρίων δολαρίων στην παγκόσµια βιοµηχανία πετροχηµικών.

Κατά τη διάρκεια των επόµενων πέντε ετών, το µερίδιο αγοράς των χωρών του Περσικού Κόλπου θα ξεπεράσει το 17% της παγκόσµιας βιοµηχανίας πετροχηµικών, υπογραµµίζοντας την σηµασία του εν λόγω κλάδου, µιας και θα είναι η δεύτερη µεγαλύτερη πηγή εσόδων µετά το πετρέλαιο, όπως αναφέρει η έκθεση.

Κατά την ίδια περίοδο, οι χώρες του Περσικού Κόλπου θα αυξήσουν την παραγωγή πετροχηµικών προϊόντων κατά περίπου 50 εκατ. τόνους και θα πραγµατοποιήσουν µια επένδυση της τάξης των 57 δισεκατοµµυρίων δολαρίων στην βιοµηχανία, σύµφωνα µε την GPCA. Πάνω από 304 εκατοµµύρια τόνοι πλαστικών παρήχθησαν παγκοσµίως το 2020 – ποσοστό που αντιπροσωπεύει ετήσια αύξηση της τάξης του 5,3% – και µέσα στα επόµενα τρία χρόνια περίπου το 5% των πλαστικών θα παράγεται στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, γεγονός που δείχνει την διάθεση των επενδυτών στην βιοµηχανία, σύµφωνα µε εκτιµήσεις της Plastics Europe.

Η βιοµηχανία πλαστικών είναι έτοιµη να κερδίσει ένα σηµαντικό µερίδιο του αραβικού βιοµηχανικού τοµέα, καθώς η περιοχή επικεντρώνεται στην παραγωγή για να διαφοροποιηθεί οικονοµικά. Οι βιοµηχανίες πλαστικών και µετάλλων έχουν απορροφήσει το 60% των συνολικών βιοµηχανικών επενδύσεων σε χώρες του Περσικού Κόλπου όπως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα και περίπου το 90% του Μπαχρέιν, όπως υποστηρίζεται στην έκθεση.

Μόνο στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα η βιοµηχανία πλαστικών αποτελεί το 80% των βιοµηχανικών µονάδων. «Καθώς η οικονοµική διαφοροποίηση επιταχύνεται και η σηµασία της αυξάνει τον µεταποιητικό τοµέα, η βιοµηχανία πλαστικών θα αυξηθεί ραγδαία, καθώς η περιοχή έχει ένα φυσικό πλεονέκτηµα στη βιοµηχανία πετροχηµικών» αναφέρει η έκθεση.

Τα σχέδια αστικοποίησης, της στέγασης και των υποδοµών για την άρτια φιλοξενία του Παγκοσµίου Κυπέλλου στο Κατάρ το 2022 θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για πλαστικά στην περιοχή, σύµφωνα µε την έκθεση. Η πλαστική συσκευασία, µε την παγκόσµια αξία της να αναµένεται να φτάσει τα 180 δισεκατοµµύρια δολάρια το 2020 θα κυριαρχήσει στην ανάπτυξη της βιοµηχανίας στη Μέση Ανατολή, αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, η περιοχή θα επηρεάσει επίσης την παγκόσµια διάρθρωση της ζήτησης, παρέχοντας επενδυτικές ευκαιρίες για τους βασικούς «παίκτες» της βιοµηχανίας. Επεκτάσεις σε τοµείς όπως οι κατασκευές, η µεταποίηση, και οι µεταφορές στην περιοχή θα γιγαντώσουν επίσης την ζήτηση για χρήση πλαστικών ρητινών και των προϊόντων τους, τα οποία χρησιµοποιούνται για σωλήνες και βαλβίδες. «Η Μέση Ανατολή αναµένεται να είναι οδηγός στην παραγωγή και την εξαγωγή των πλαστικών ρητινών σε λίγα χρόνια, µε την παραγωγή πολυαιθυλένιου (PE) και πολυπροπυλενίου (PP) να διπλασιάζεται ως το 2024», αναφέρει η έκθεση.

Μεγαλύτερη κατανάλωση

Ο τοµέας µε την µεγαλύτερη κατανάλωση πλαστικών είναι οι κατασκευές (9%) και ακολουθεί η βιοµηχανία συσκευασίας τροφίµων και ποτών (7% ) και τα ιατρικά προϊόντα, όπως σύριγγες και φιάλες αίµατος (5 %), δήλωσε ο Αλ Σαντούν.

Με άµεση την προµήθεια του πετρελαίου, την ανάπτυξη της οικονοµίας και την πληθώρα έργων υποδοµής, οι χώρες του Κόλπου αναµένεται να αποτελέσουν την βάση 7.500 εταιρειών πλαστικών. Η Σαουδική Αραβία έχει τη µερίδα του λέοντος µε 51% της βιοµηχανίας πλαστικών και τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα ακολουθούν µε 33%.

Στο Ντουµπάι δραστηριοποιούνται περίπου 375 εταιρείες πλαστικών, ποσοστό που αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των επιχειρήσεων πλαστικών στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα και ακολουθείται από την Σαρτχαµπ και το Αϊµάν. Ωστόσο το Αµπού Ντάµπι κατέχει το 95% του πετρελαίου και το 92% των αποθεµάτων φυσικού αερίου παρατηρεί η έκθεση.

Παρά το γεγονός αυτό, τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα εισάγουν περίπου το 60% των πλαστικών πρώτων υλών, κυρίως από την Ευρώπη, την Σαουδική Αραβία, την Νότια Κορέα και την Βραζιλία. Η αγορά πλαστικών των Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων αυξάνεται κατά 20% κάθε έτος, όπως και οι εισαγωγές πλαστικών εξαρτηµάτων.

Ο µεγαλύτερος «παίκτης» στην αγορά είναι η Σαουδική Αραβία µε την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση πλαστικών στην Μέση Ανατολή µε περίπου 40 κιλά ανά άτοµο (τα διπλάσια από οποιαδήποτε άλλη χώρα) ενώ είναι και ο µεγαλύτερος παραγωγός της Μέσης Ανατολής, όπως αναφέρει η έκθεση.

«Το γεγονός αυτό δίνει ώθηση για την ανάπτυξη και τεράστιες επιχειρηµατικές ευκαιρίες για την κατασκευή πλαστικών. Η ανάπτυξη των τελευταίων δέκα ετών δείχνει ότι η Σαουδική Αραβία θα γίνει κυρίαρχη στον τοµέα των πετροχηµικών, όπως είναι τώρα στο πετρέλαιο», αναφέρει η έκθεση, επισηµαίνοντας τις πολλές επενδύσεις σε υποδοµές στην Σαουδική Αραβία. Η περαιτέρω αύξηση στην παραγωγή των πετροχηµικών θα συνεχιστεί στην περιοχή.

Η παραγωγή πολυµερών θα αυξηθεί από 24 εκατοµµύρια τόνους το 2020 σε σχεδόν 34 εκατοµµύρια τόνους το 2025 εκτιµάται από τους συγγραφείς της έκθεσης. Η «Borouge», µια κοινοπραξία µεταξύ της Abu Dhabi National Oil Company και η «Borealis» σχεδιάζει να µεγαλώσει την παραγωγή της κατά 2,5 εκατοµµύρια ετησίως µέχρι τα µέσα του 2023.

Εμπόδια

Βιοµηχανικά κέντρα, όπως το Πάρκο Πολυµερών στο Αµπού Ντάµπι των Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων και το Πάρκο Βιοµηχανικής Μετατροπής στο Ραµπάχ της Σαουδικής Αραβίας κατασκευάστηκαν για να προσελκύσουν ξένους επενδυτές. Ωστόσο, οι επενδύσεις στα πάρκα και η τοπική κατανάλωση των πλαστικών επιβραδύνθηκαν λόγω της ύφεσης, ανέφερε η έκθεση. «Οι κυβερνήσεις ελπίζουν ότι η ανάπτυξη στη µεταποίηση των πλαστικών θα τονώσει την οικονοµική ανάπτυξη και θα δηµιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης για τον αυξανόµενο πληθυσµό των υποαπασχολούµενων νέων ανθρώπων».

Η βιοµηχανία, η οποία επικρίθηκε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλεί έχει να αντιµετωπίσει θέµατα βιωσιµότητας. «Η καινοτοµία είναι απαραίτητη για µια ανταγωνιστική βιοµηχανία στην έρευνα, τον σχεδιασµό και το ανθρώπινο δυναµικό», δήλωσε ο Αλ Σαντούν.

Η εκμετάλλευση των ευκαιριών

Οι χώρες του Κόλπου πρέπει να γεφυρώσουν το τεράστιο χάσµα µεταξύ άφθονων αποθεµάτων υδρογονανθράκων και την σχετικά µικρή ικανότητα παραγωγής πετροχηµικών για τη δηµιουργία βιώσιµων ευκαιριών σε τοµείς όπως οι αεροµεταφορές ως και την συσκευασία, λένε οι ειδικοί. «Χωρίς αµφιβολία αυτή είναι µια στρατηγική επιλογή για το Αµπού Ντάµπι και τις χώρες παραγωγούς πετρελαίου.

Η παραγωγή περισσότερων προϊόντων στην αλυσίδα παραγωγής προσθέτει περισσότερη αξία τόσο οικονοµικά όσο και κοινωνικά» είπε ο γενικός γραµµατέας της GPCA Αµπντούλ Γουαχάµπ Αλ Σαντούν. Μια τέτοια εξέλιξη θα µπορούσε να δηµιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους και θα µείωνε την εξάρτηση από τις εισαγωγές.

Οι χώρες του Κόλπου έχουν µερίδιο µόλις 2% στην παγκόσµια αγορά µετατροπής πλαστικών, η οποία µετατρέπει τις πρώτες ύλες σε εµπορεύσιµα είδη, χρησιµοποιώντας διάφορες µεθόδους, όπως η εξώθηση και χύτευση µε έγχυση, σύµφωνα µε την µελέτη «Πλαστικά: Η αγορά της Μέσης Ανατολής». Το ποσοστό προβλέπεται να φτάσει το 9 µε 11%.

Μεγάλο χάσμα

Από τους 25 εκατοµµύρια τόνους πλαστικών ρητινών που παράγονται στις χώρες του Κόλπου κάθε χρόνο, µόνο περίπου 3 εκατοµµύρια µετατρέπονται σε τελικά καταναλωτικά προϊόντα από πλαστικό, σύµφωνα µε τον Σύνδεσµο Πετροχηµικών των Χωρών του Περσικού Κόλπου (GPCA). Η χρήση πλαστικών στην παραγωγή τελικών προϊόντων στους τοµείς της αεροπορίας, των αυτοκινήτων και της συσκευασίας είναι µια τεράστια ευκαιρία, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

«Αντί να χρησιµοποιείται αλουµίνιο και χάλυβας σε αεροπλάνα και αυτοκίνητα, η χρήση πλαστικού µειώνει το βάρος και εξοικονοµεί καύσιµα» λέει ο Αλ Σαντούν. Η µείωση του βάρους ενός αεροσκάφους κατά ένα κιλό εξοικονοµεί 1.000 δολάρια σε καύσιµα στη διάρκεια της ζωής του αεροσκάφους.

Η χρήση των πλαστικών στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων αντιπροσωπεύει το 15% του συνολικού βάρους του αυτοκινήτου. «Αυτό δείχνει ότι οι τοµείς αυτοί είναι σηµαντικοί για την βιοµηχανία πλαστικών και ότι η εθνικοποίηση των τοµέων αυτών είναι πολύ σηµαντική για το Αµπού Ντάµπι και τις χώρες του Περσικού Κόλπου».

«Οι κυβερνήσεις στις χώρες του Κόλπου πρέπει να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις του ιδιωτικού τοµέα στην παραγωγή πετροχηµικών παρέχοντας υποδοµές και χρηµατοδοτώντας ευκαιρίες» δήλωσε ο Αλ Σαντούν. Οι επενδυτικές ευκαιρίες είναι «εξαιρετικές» εφόσον οι πρώτες ύλες, οι υποδοµές και η χρηµατοδότηση είναι διαθέσιµες αλλά η απόσβεση κρατά µεγάλο διάστηµα. Παρατηρώντας την προοπτική της περιοχής, η οποία µπορεί να εξελιχθεί στον κύριο κόµβο παγκοσµίως για την επεξεργασία πλαστικών, λόγω των πόρων η βιοµηχανία αναγνωρίζει και αξιοποιεί την ευκαιρία.

Ένας αυξανόµενος αριθµός συνεργασιών και συµφωνιών παραχώρησης αδειών εκµετάλλευσης τεχνολογίας ενισχύουν την παραγωγή στην περιοχή. Ένα παράδειγµα είναι η χηµική εταιρεία «Chemaweyaat», που εδρεύει στο Αµπού Ντάµπι. Είναι από κοινού σύµπραξη της διεθνούς επενδυτικής Petroleum (40%), του Συµβουλίου Επενδύσεων του Αµπού Ντάµπι (40%) και της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου Αµπού Ντάµπι (ADNOC) (20%). Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία αναµένεται να αποτελέσει οδηγό στην βιοµηχανία µετατροπής, λαµβάνοντας υπόψη το ευρύ φάσµα του πλαστικού στην περιοχή.

Προηγούμενο άρθροΟι τάσεις στα Μηχανήματα συσκευασίας
Επόμενο άρθροΣυνδυασμός GPU ATI για γραφικά και Nvidia για PhysX
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας